Nova pravila na državnoj maturi: Uvode se novčane kazne za varanje na ispitu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Strože sankcije
Predlaže se i mjera neocjenjivanja ispita, a u nekim slučajevima i zabrana polaganja ostalih ispita u tom, ali i na sljedeća dva roka. Prijedlog pravilnika mora usvojiti Ministarstvo obrazovanja
Ivica Galovic/PIXSELL
Ilustracija

Svega mjesec dana prije početka prijava ispita, novog Pravilnika o polaganju državne mature još uvijek nema, a u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja mišljenja su kako taj dokument treba hitno donijeti i to iz razloga da se ne bi ponovila prošlogodišnja situacija prepisivanja na ispitima i neadekvatnog sankcioniranja takvog prekršaja.

Iako je Nacionalni centar izradio prijedlog novog Pravilnika, prema kojem bi se ispiti državne mature znatno postrožili te bi se uvele ozbiljne kazne za prekršitelje, idući potez oko njegovog usvajanja je na Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka državne mature u školskoj godini 2019./2020. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja utvrdio je nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja.

Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Centar je odmah po završetku ljetnog roka argumentirao nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature te je početkom rujna Ministarstvu znanosti i obrazovanja dostavio prijedlog izmjena odnosno prijedlog novog Pravilnika o polaganju državne mature.

Osim detaljnijeg definiranja nedozvoljenih ponašanja pristupnika te mjera koje se izriču u slučajevima utvrđenog nedozvoljenog ponašanja, predložene izmjene odnose se i na rokove prijave i odjave ispita. S obzirom na nužnost donošenja Pravilnika prije početka prijava ispita za državnu maturu u tekućoj školskoj godini koje kreću 1. prosinca, očekujemo da će Ministarstvo podržati prijedlog izmjena te donijeti novi Pravilnik u najkraćem mogućem roku, upozoravaju u Nacionalnom centru.

Rokovi za prijavu

Na pitanje u kojoj se fazi nalazi novi Pravilnik, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tek kratko odgovaraju da su zaprimili prijedlog, odnosno inicijativu za izmjene Pravilnika o polaganju državne mature.

– Prijedlog će se razmotriti te sukladno opravdanosti i potrebama za izmjenama pravilnika, imenovat će se povjerenstvo i izraditi nacrt propisa koji će potom biti upućen u javno savjetovanje, kažu u resornom ministarstvu.

U prijedlogu novog Pravilnika o polaganju državne mature u Nacionalnom centru kažu da su najveće promjene predložili u onim područjima koja su se u procesu provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka državne mature u prošloj školskoj godini pokazale kao sporne ili nedovoljno definirane, a prvenstveno se odnose na rokove prijava i odjava ispita, detaljnije definiranje nedozvoljenih ponašanja pristupnika te mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenog nedozvoljenog ponašanja.

– Predloženo je da pristupnici mogu prijavljeni ispit promijeniti zbog opravdanih razloga najkasnije 60 dana prije početka ljetnoga ispitnog roka, odnosno najkasnije 15 dana prije jesenskog ispitnog roka, kao i da se na popis nedozvoljenih ponašanja uvrsti korištenje pametnih satova, kao i takozvanih bubica i kamera ili nekih drugih nedopuštenih elektroničkih pomagala kako bi se Pravilnikom pratio ubrzani razvoj tehnologija koje pristupnicima olakšavaju nedozvoljena ponašanja, pojašnjavaju u Nacionalnom centru.

Sadašnje sankcije

Nadalje predlažu da se omogući mjera neocjenjivanja ispita te podmirivanja naknade troškova polaganja ispita državne mature za utvrđene oblike nekih nedozvoljenih ponašanja, kao i da se u nekim slučajevima nedozvoljenog ponašanja omogući mjera izricanja zabrane polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku, ali i mjera izricanja zabrane polaganja ispita na sljedeća dva roka kod nekih nedozvoljenih ponašanja.

Njihov je prijedlog i da se pristupniku ne isporuče rezultati već položenih ispita državne mature sve dok traje zabrana pristupanjima ispitima. Sadašnji Pravilnik predviđa tek dvije kazne za učenike za koje se tijekom ocjenjivanja uoči da su prepisivali.

Tako mogu biti kažnjeni ili poništavanjem svih položenih ispita i zabranom polaganja ispita u roku, ili ih Nacionalni centar može kazniti ponovnim polaganjem ispita u istom roku. Upravo je ta blaža sankcija ponovnog polaganja ispita u istom roku korištena prošlog ljeta kada je u dvije škole utvrđeno da je došlo do prepisivanja za vrijeme ispita državne mature.

 

Predlaže se povratak ocjenjivanja eseja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja predlaže i povratak ocjenjivanja eseja. Naime, jedna od većih izmjena u Pravilniku koje je lani donijelo Ministarstvo obrazovanja snižavanje je kriterija za prolazak ispita na Hrvatskom jeziku. Iz Pravilnika je izbačena odredba da se ispit mature koji se sastoji od više dijelova smatra položenim tek ako su položeni svi njegovi dijelovi, zbog čega ovogodišnji maturanti nisu morali zadovoljiti zaseban minimalni prag i na eseju i na testu iz Hrvatskog jezika i književnosti da bi položili čitav ispit. Nacionalni centar sada traži da se to pravilo ponovo vrati u Pravilnik o polaganju državne mature, odnosno traži se da se, ako se ispit polaže u više dijelova, onda taj ispit smatra položenim ako su položeni svi njegovi dijelovi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno