Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Saab uz Gripene nudi i rakete Meteor: Povjerenstvo do kraja godine mora dostaviti Vladi svoje mišljenje

28.10.2020. 09:18


Do kraja godine Međuresorno povjerenstvo Vladi bi trebalo dostaviti svoje mišljenje o tome koja je od četiri pristigle ponude za kupnju vojnih zrakoplova najbolja, dotad traje lobiranje ponuditelja koji u javnosti predstavljaju svoje adute i objašnjavaju zašto su baš njihovi avioni najbolji. Tako je jučer i Saab održao prezentaciju na kojoj je ponovo predstavio svoj lovac Gripen, uz koji nude i raketni sustav Meteor. Stručnjaci iz švedske pozvali su u pomoć generala Csaba Ugrika, zapovjednika zrakoplovne baze Kecskemét mađarskog ratnog zrakoplovstva koji je videovezom novinarima objašnjavao zašto je baš taj zrakoplov bio najbolji izbor za vojsku susjedne države.
Prije mjesec dana i Amerikanci su promovirali svoj vojni zrakoplov F-16 blok 70 i oni očekuju da se Hrvatska odluči za njihov proizvod koji predstavljaju kao najbolji borbeni avion na svijetu. No, zasad svi govore tek o tehničkim detaljima svojih aviona, a o samoj ponudi, odnosno o cijeni, kako su i jučer poručili iz Saaba, ne mogu govoriti.
Osim Švedske i Sjedinjenih Američkih Država ponude su predali još i Francuska, koja nudi polovni model aviona Rafale, te ponovo Izrael, a u njihovoj je ponudi polovni model F-16 blok 30.
Na prošlom natječaju prije dvije godine hrvatska je Vlada izabrala, i to za 9,5 milijardi kuna, izraelsku ponudu, no posao je tada neslavno propao jer su se Izraelci morali povući zato što nisu mogli dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.
Vlada je odlučila u rujnu ove godine ponovo prikupljati ponude i predale su ih četiri spomenute zemlje, no kako država nije ni okvirno oglasila kolika je vrijednost njezine nabave, a govori se ponovo o iznosu većem od milijardu eura, tako se zasad u Vladi ne mogu dobiti ni službene informacije o tome koliko je vrijedna koja ponuda.
Međuresorno povjerenstvo sada sa svim ponuditeljima razgovara o detaljima ponude, a izbor će ovisiti i o tome je li i koliko simulatora uključeno u ponudu, što je s paketom naoružanja, obukom pilota, ali i otplatnim planom i suradnjom među državama. Moguće je da će Hrvatska strana kroz razgovore nastojati smanjiti iznos ponude.
Posljednjih dana postavlja se pitanje treba li država još jednom odustati od nabave vojnih zrakoplova s obzirom na stanje u proračunu, te hoće li možda već u rebalansu u četvrtak tako nešto naznačiti, ali takvih signala neće biti jer novac za nabavu zrakoplova nije ni predviđen u ovogodišnjem proračunu. Njega će se planirati u sljedećim proračunima i to ne ukupan iznos odjednom, nego će se prema obračunskoj metodi u proračun ugrađivati onoliko zrakoplova koliko će ih po godinama stizati u Hrvatsku.