Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

STRATEŠKI DOKUMENT Cilj je stvaranje pametnijeg prometnog sustava

28.10.2020. 10:27


U Kneževoj palači u Koncertnoj dvorani braće Bersa održana je prezentacija izrade Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) funkcionalnog urbanog područja grada Zadra te istaknuti pozitivni komparativni primjeri SUMP-a iz svijeta, konkretno, primjer Barcelone. Prezentaciju je otvorio Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Grada Zadra, pozdravivši u ime Grada sve prisutne te naglasivši kako je ovo vrlo važan strateški dokument u pogledu inovativnih načina odvijanja prometa, sigurnosti i okoliša, a u njegovu središtu nalazi se čovjek.


Uključiti građane, njihove probleme i rješenja
– Održiva mobilnost vrlo je aktualna tema na europskoj i globalnoj razini. Prometni planovi prije su sadržavali rješenja kao što je izgradnja novih prometnica, ali to se nije pokazalo nužno dobrim. Sigurnija, ekološki prihvatljivija i financijski održivija pokazala su se rješenja korištenja više modova prijevoza, kao što su javni prijevoz, bicikli i pješačenje, kazao je Božo Cicvarić iz Ernst & Young savjetovanja iz Zagreba uz čiju podršku Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i provodi ovaj projekt.
– Cilj je izgradnja pametnijeg sustava prometa, a ne nužno novih prometnica. Pristupačniji i ravnopravniji promet osigurava lakše kretanje pješaka i povećava atraktivnost te vrste prijevoza što opet donosi uštede u zdravstvu i dovodi do smanjenja emisije stakleničkih plinova, istaknuo je Cicvarić.
Činjenici da su ljudi u SUMP-u prioritet svjedoči i to da su građani vrlo uključeni u njegovo donošenje. Nažalost i po tom pitanju epidemija koronavirusa remeti planove.
– Namjeravamo organizirati šest radionica u kojima je cilj i želja s građanima provesti analizu. Nažalost, prve smo radionice morali odgoditi. U proces izrade SUMP-a treba uključiti građane te njihove probleme i rješenja. Grad treba građanima biti dostupniji pomoću više prometnih modova: javnog prijevoza, pješačenja i bicikla, rekao je Cicvarić istaknuvši kako su ovakvi dokumenti već obavezni u belgijskoj regiji Flandriji i svim općinama u Italiji koje imaju iznad 30 tisuća stanovnika.


Projekt semafora
Cilj Ernst & Young savjetovanja je završiti Zadarski SUMP koji se temelji na nacrtu iz 2018., tijekom 2021. godine. Izrada će ići kroz četiri faze, a procjenjuje se da će trajati 11 mjeseci.
– Najveći udio zagađenja CO2 u Zadru čini gradski promet, odnosno osobna vozila. Trenutno je osobni prijevoz prevladavajući oblik prijevoza u gradu, a želja je povećati udio javnog prijevoza i prijevoza biciklom. Prema našem istraživanju samo 21% građana protivi se ulaganju u druge modove prijevoza. Što se tiče biciklista u gradu postoji 15 kilometara biciklističkih staza te je cilj uspostaviti jasniju i potpuniju mrežu istih te ih tako učiniti atraktivnijima i sigurnijima. Čak 80% građana smatra da je stanje biciklističkih staza loše ili jako loše. Po pitanju pješačkih staza 50% građana smatra kako njihova kvaliteta nije zadovoljavajuća. S obzirom da većinu putovanja u gradu Zadru čine putovanja do 5 kilometara i kraća od pola sata postoji veliki potencijal za povećanje korištenja ove vrste prijevoza, kazao je Cicvarić dodajući kako se u javnom prijevozu bilježi pad broja putnika te su potrebna pametna rješenja, koja nisu skupa, a jako podižu atraktivnost određene vrste prijevoza.
– Sigurnost, udobnost i čistoća javnog prijevoza u Zadru dobili su u našem istraživanju visoke ocjene, dok su učestalost, cijena i dostupnost invalidima dobili niske.
Za kraj je predstavio shared space koncept i govorio o inteligentnim transportnim sustavima.
– Shared space je koncept gdje više modova prometa koristi istu površinu. Dovodi do proširenja pješačkih zona i veće sigurnosti i dostupnosti biciklističkog i javnog prijevoza. Inteligentni transportni sustavi mogu učiniti Zadar dostupnijim, atraktivnijim i ekonomski aktivnijim, kazao je Cicvarić dodajući kako se ide prema projektu pametnih semafora u Ulicama Ante Starčevića i Franje Tuđmana te u nekim sporednim ulicama.




Usporedba s Barcelonom
– SUMP je u Barceloni poboljšao mobilnost. Radi se o gradu koji ima 1,6 milijuna stanovnika te još njih toliko u urbanom području te je mnogo veći od Zadra, ali neka su iskustva i rješenja primjenjiva na oba grada, počeo je izlaganje Frederic Lloveras, po struci inženjer prometa i voditelj transportnog planiranja u Barceloni koji pomaže u izradi zadarskog SUMP-a.
– U Španjolskoj je izrada SUMP-a obvezna za svaku općinu s više od 50 tisuća stanovnika, okružne glavne gradove, općine koje imaju javni prijevoz i općine koje su donijele plan evaluacije kvalitete zraka. Ciljevi njegova donošenja su stvaranje sigurnog, ekološkog, održivog, ravnopravnog i pametnog prometnog sustava. U Barceloni je velik problem s zagađenošću koji nije u potpunosti riješen ni novim mjerama, rekao je Lloveras dodajući kako se proces stvaranja SUMP-a za Barcelonu sastojao od četiri faze.
U proces je javnost bila uključena te je u dokument uvršten veći broj prijedloga građana za poboljšanje mobilnosti. Proširene su pješačke zone te je osigurano više prostora za pješake i bicikliste. Uvedena je nova oktogonalna mreža autobusnih linija koju je lako razumjeti i omogućuje da se uz jednu promjenu autobusne linije stigne u svaki dio grada. Stara autobusna mreža bila je toliko komplicirana da su je stanovnici Barcelone u šali zvali »organic spaghetti«, našalio se Lloveras dodajući kako je uvedena zona niskih emisija iz koje će postepeno biti isključena vozila koja najviše zagađuju okoliš.
– Površina ove zone iznosi 95 km2 što obuhvaća cijeli grad i okolna naselja, a slična praksa postoji i u drugim europskim državama. Radi se na porastu održivih modova transporta i uvođenju pametne tehnologije kako bi se omogućilo bolje razumijevanje mobilnosti unutar grada.
– Barcelona će 2023. biti svjetski transportni glavni grad. Nadam se da ću u budućnosti imati zanimljive prijedloge za razvoj prometa u Zadru, a dogodine možda i dođem ovdje, ukoliko situacija s epidemijom koronavirusa to dopusti, zaključio je izlaganje Lloveras. (Krešimir RADOŠ)
 


EU projekti


Božo Cicvarić dotaknuo se perspektiva u povlačenju EU sredstava koja bi SUMP Zadru mogao donijeti.
– SUMP je temelj za dobivanje EU projekata iz područja održive mobilnosti usmjerenih na smanjenje emisije stakleničkih plinova. EU legislacija ne predviđa obveznost SUMP-ova, ali se njihovo donošenje predlaže kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.
 


Vratiti ulice onima koji tamo žive


Tijekom svog izlaganja Frederic Llaveras predstavio je vrlo zanimljiv projekt proveden u Barceloni.
– Superblocks je alat kojim se pješaci pretvaraju u prioritet. Čak 60% javnog prostora u Barceloni bilo je namijenjeno motoriziranom transportu. Reducirali smo ga u nekim ulicama i dali ih pješacima, djeci ili ih pretvorili u parkove. Osobe koje tamo žive smiju ući automobilima, ali ne mogu se koristiti tim ulicama u svrhu prolaska u druge dijelove grada. Ideja je bila vratiti ulice onima koji tamo žive.