TRADICIJSKA GLAZBA Benkovački »Bokun ure kulture« vrijedan 1,3 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Veća socijalna uključenost kroz kulturu i vokalnu baštinu
U sklopu Europskog socijalnog fonda: Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., koji je dio benkovačkog Intervencijskog plana vrijednog 180 milijuna kuna, između ostalog, u tijeku je i projekt »Bokun ure kulture«. S navedenim projektom kreira se nova socijalna usluga i sadržaji na području grada Benkovca za 50 osoba i to 40 starijih od 54 godine i 10 mlađih od 54 godine
KUD BRANIMIR
Osnove sviranja tradicijskih glazbala

Grad Benkovac je provoditelj Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pet malih gradova (Knin, Beli Manastir, Benkovac, Petrinja, Vukovar, Darda) na ratom pogođenim područjima koji se financira iz dvaju fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Kroz provedbu Intervencijskog plana vrijednog 180 milijuna kuna Grad Benkovac generira poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta ovog područja. Riječ je o povijesnim ulaganjima na ukupno 12 projekata putem Intervencijskog plana.
U sklopu Europskog socijalnog fonda: Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., koji je dio benkovačkog Intervencijskog plana, između ostalog, u tijeku je i projekt »Bokun ure kulture«, iznimno važan za očuvanje kulturne baštine.

Umjetnosti i kulturna baština

- S navedenim projektom kreira se nova socijalna usluga i sadržaji na području Grada Benkovca za 50 osoba i to 40 starijih od 54 godine i 10 mlađih od 54 godine, kazala je voditeljica projekta Ivana Mamić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.280.900,50 kuna. Nositelj projekta je Udruga klapa Asseria iz Benkovca, a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) i KUD Branimir Benkovac.
- Provedbom radionica pjevanja, ojkanja, sviranja, plesa, scenskog nastupa itd. kreirat će se kulturni program kojim će se povećati socijalna uključenost kroz kulturu, umjetnost i vokalnu baštinu. Kroz projekt će se također ojačati kapaciteti OCD-a s naglaskom na kulturno-umjetnička društva. Deset članova OCD-a steći će znanja i vještine kroz individualne tečajeve pjevanja, individualne tečajeve sviranja i potpore u međusektorskoj suradnji za razvoj novih inicijativa, reći će Ivana Mamić.    
U tijeku su nadasve zanimljive i korisne radionice KUD-a Branimir usmjerene na izradu tradicijskih glazbala te tradicijskog pjevanja. Radionice se odvijaju u prostorijama Vatrogasnog doma, a predvodi ih Stjepan Večković iz Zagreba, glazbenik koji svira, izrađuje i rekonstruira stara, hrvatska, tradicijska glazbala, i vodi seminare i radionice. Osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog Gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije, urednik i voditelj radioemisije Hrvatsko narodno blago na Hrvatskom katoličkom radiju, slikar i pisac.

U ritmu koronavirusa

- Za ove radionice vlada veliko zanimanje, kazala je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir, koja je naglasila kako je upućen poziv svima zainteresiranima da se pridruže ovim radionicama koje se organiziraju u uvjetima koje diktira koronavirus i epidemiološke mjere.
- Iskustvo i struka i neiscrpno znanje gospodina Večkovića itekako je dobro došlo članicama i članovima našega KUD-a jer radionice su vrlo zanimljive i sadržajne pa je zbog toga zanimanje za njih itekako veliko, kaže Čirjak.
Čirjak otkriva kako se s puno uzbuđenja, ali i nestrpljenja čeka svaka nova radionica.
- Naše članice i naši članovi već uvelike sviraju s novim saznanjima i rade na izradi tradicijskih glazbala sa, također vrlo korisnim stečenim znanjem koje im je prenio gospodin Večković, s vidnim zadovoljstvom će Ksenija Čirjak.
Osim navedenog na ovim radionicama prevladava i veoma ugodna i vedra atmosfera što posebno daje jednu novu dimenziju cjelokupnom projektu ˝Bokun ure kulture˝, koji će zasigurno opravdati svoj idejni plan, ali i temeljne ciljeve.

Super ekipa

To je u nekoliko rečenica potvrdio i voditelj radionica Stjepan Večković koji je kazao kako nema riječi kojima bi opisao radost i zadovoljstvo kada u svom radu na očuvanju i promociji hrvatskih i tradicijskih glazbala naiđe na izuzetno dobru ekipu, dobre, iskrene i drage ljude, kakve je upoznao u Benkovcu među članicama i članovima KUD-a Branimir na čelu s predsjednicom Ksenijom Čirjak.
- Stvarno je to super ekipa i pravo je uživanje raditi s njima i to je tek početak jedne lijepe suradnje, poručuje Stjepan Večković.
- Ništa čudno, jer je benkovački KUD Branimir rasadnik i izvor bogate tradicije i tradicijske kulture Ravnih kotara koju itekako vrijedno čuva, ali je još vrijednije promovira kako na ovom području tako i diljem Lijepe Naše, ali i kroz brojne nastupe u inozemstvu. »Bokun ure kulture« učinit će ga još čvršćim i bogatijim čuvarem kulturnoga blaga, uvjeren je Mihovil Brkić - Mijo, novinar Radio Benkovca.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)