Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Blues, jazz i klasika u studenome

28.10.2021. 09:47


Očekuje nas niz glazbenih događanja u organizaciji Koncertnog ureda Zadar. Koncert studenata proizišlih iz Glazbene škole Blagoje Bersa na rasporedu je u subotu, 30. 10. Nastupaju bivši učenici Škole, a današnji studenti glazbenih akademija u Zagrebu, Sarajevu, Osijeku i Splitu – Lucija Paleka, Tea Anić, Ivana Anastasija Barjašić (violina); Karla Milićević (violončelo); Adrian Valčić, Natalija Bugarija (klavir); Ana Dobrijević (flauta); Marta Zrilić (klarinet); Nikol Buterin (sopran).
Ulaznice su besplatne uz obvezno preuzimanje.


«Blues kuća slavnih«
Norman Beaker, veteran bluesa o čijem ugledu najbolje govori podatak da je 2017. postao tek osmi britanski glazbenik uvršten u američku »Blues kuću slavnih«, u koju su prije njega ušli samo Alexis Korner, Jack Bruce, Peter Green, John Mayall, Jeff Beck, Keith Richards, Mick Jagger i Eric Clapton, u karijeri je svirao s imenima kao što su Chuck Berry, Jack Bruce, Van Morrison, Peter Green, Buddy Guy, Ruby Turner i B.B. King. U Zadru nastupa sa svojim triom u nedjelju, 14. 11.
U povodu 70 godina života i 50 godina karijere Ljubomira Gašparovića, pijanista, redovitog profesora u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, restauratora i zajedno sa sinom Danijelom vlasnika najvrjednije i najveće zbirke povijesnih klavira u ovom dijelu Europe, klavirski duo Gašparović u petak, 19. 11. predstavit će se monumentalnom Fantazijom Franza Schuberta, prema mišljenju mnogih, najkompleksnijim djelom za klavir četveroručno, izborom iznimno popularnih Mađarskih plesova Johannesa Brahmsa, fantastičnom suitom Ma mère l’Oye (Moja majka Guska) Mauricea Ravela – inspiriranoj Uspavanom ljepoticom, Palčićem, Zelenom zmijom i drugim likovima iz bajki te Plesnom suitom Borisa Papandopula, atraktivnim četverostavačnim djelom u kojem Papandopulo evocira tradicionalne plesove svojega doba.


Mediteranska melodioznost
Zadarski komorni orkestar otvara svoj ciklus u ponedjeljak, 22. 11., koncertom na kojem će, pod ravnanjem Vetona Marevcija izvesti simfonije Sorkočevića i Haydna. Kao solist u Mozartovu Klavirskom koncertu br. 9, KV 271, Jeunehomme, nastupit će Lovre Marušić koji je ove godine nastupio na otvorenju Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a potom osvojio drugu nagradu i srebrnu medalju na prestižnom natjecanju Cleveland International Piano Competition.
U subotu, 27. 11. nastupa Elvis Stanić Group, jazz fusion skupina koja spaja mediteransku melodioznost tradicijske hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim tendencijama u jazzu. Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije.
Koncerti Normana Beakera i Elvisa Stanića održavaju se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar. Koncert Elvisa Stanića održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.
Za ulazak na koncerte nije potrebna COVID potvrda, no posjetitelje pozivamo na strpljenje i odgovorno ponašanje prilikom ulaska i boravka u prostoru, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera: nošenja maski, poštivanja razmaka i prikupljanja kontaktnih podataka.