I hrvatski branitelji ušli u naziv odjela

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Zadarskoj županiji će umjesto 12 biti 13 upravnih odjela
Prijedlog novog ustrojstva i djelokruga poslova je, prije upućivanja Županijskoj skupštini na donošenje, bio upućen sindikatu koji je dao suglasnost na prijedlog odluke. Nova odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije stupa na snagu osam dana od dana objave u službenom glasniku Zadarske županije i nakon toga počinje instruktivni rok od 60 dana, pojašnjava Vučić-Marasović
Marin GOSPIĆ
U Zadarskoj županiji dva su novoustrojena upravna tijela - Upravni odjel za zdravstvo i Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalne politike

Na posljednjoj sjednici Zadarske županije usvojena je odluka o novom ustroju upravnih odjela Zadarske županije. Dva su novoustrojena upravna tijela – Upravni odjel za zdravstvo i Upravni odjel za hrvatske branitelje, uduge, demografiju i socijalne politike, a više kao takav neće postojati Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave, već će se zvati Upravni odjel za opću upravu, a djelokrug raspoređuje i na sve ostale odjele. Zdravstvo je dosad bilo zajedno sa socijalnom politikom, udrugama i mladima, a sad će imati zaseban odjel. Tako da će sad biti 13 odjela, umjesto 12, a neki su izmijenili nazive.

Sindikat suglasan s ustrojstvom

Vlatka Vučić-Marasović, zadužena za informiranje u Zadarskoj županiji, pojasnila nam je zašto je trebalo doći do ove promjene.
- 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija preuzela je službenike, namještenike i poslove dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji koji je temeljem zakonskih propisa prestao s radom. Tada je u okviru Zadarske županije ustrojen novi Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave u kojem su zadržani gotovo svi preuzeti službenici i povjereni poslovi dotadašnjeg ureda. Time se osigurao najjednostavniji prijenos poslova i za službenike osigurao kontinuitet rada i rukovođenja uz minimalne promjene službeničkog statusa. Tako su se u jednom upravnom odjelu obavljali isključivo povjereni poslovi državne uprave širokog djelokruga, a u ostalih jedanaest upravnih tijela isključivo poslovi iz samoupravnog djelokruga županija. Nakon dvije godine obavljanja povjerenih poslova, procijenilo se da se povjereni poslovi mogu disperzirati u druga upravna tijela Zadarske županije sukladno istovrsnosti samoupravnih i povjerenih poslova, navela je Vučić-Marasović.
Novom Odlukom o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije povjereni poslovi državne uprave koji su se gotovo u cijelosti obavljali isključivo unutar jednog upravnog tijela - Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave, sada se dodjeljuju u djelokrug poslova ukupno deset upravnih odjela, sukladno vrsti poslova i nadležnosti svakog pojedinog odjela.
- Prijedlog novog ustrojstva i djelokruga poslova je, prije upućivanja Županijskoj skupštini na donošenje, bio upućen sindikatu koji je dao suglasnost na prijedlog odluke. Nova odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije stupa na snagu osam dana od dana objave u službenom glasniku Zadarske županije i nakon toga počinje instruktivni rok od 60 dana u kojem župan na prijedlog pročelnika upravnih tijela donosi novi pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Zadarske županije. Sastavni dio pravilnika je i sistematizacija radnih mjesta. U ovom aktu će se predvidjeti odgovarajuća radna mjesta za sve zatečene službenike i namaještenike Zadarske županije, rekla je Vučić-Marasović, dodajući da će se i u ovom postupku provesti savjetovanje sa sindikatom.

Prava hrvatskih branitelja

Za dva novoustrojena upravna tijela – Upravni odjel za zdravstvo i Upravni odjel za hrvatske branitelje, uduge, demografiju i socijalne politike, župan će iz reda službenika rješenjem privremeno ovlastiti dvoje službenika za privremeno obavljanje poslova pročelnika u razdoblju do imenovanja pročelnika na način propisan zakonom (provođenjem javnog natječaja), a najduže 12 mjeseci.
U novom Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, uduge, demografiju i socijalne politike sad će se u djelokrugu jednog odjela, a ne kao do sada u dva, objedinjeno obavljati stručni i upravni poslovi iz samoupravnog djelokruga i povjereni poslovi državne uprave koji se odnose na braniteljsku populaciju i njihove udruge.
U ovom odjelu će se tako, primjerice, obavljati povjereni poslovi koji se odnose na osnivanje, registraciju i upis promjena te vođenje registra udruga, registra stranih udruga, poslove upisa u registar zaklada i registar stranih zaklada te vođenja registra zaklada i registra stranih zaklada, pružanje pravne pomoći, poslove iz područja društvenih djelatnosti vezane uz pravni položaj, status i ostvarivanje prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, ostvarivanja prava vojnih i civilnih invalida rata odnosno civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te članova njihovih obitelji, pravo na pravnu pomoć (primarnu) za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, poslove socijalne skrbi, prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, ali će se voditi i postupci osnivanja domova za starije i nemoćne osobe, obiteljskih domova i drugi upravni postupci iz područja socijalne skrbi, pratiti dinamika izvršavanja proračuna socijalne skrbi, pratiti provedba ugovora i ugovorenih programa rada udruga iz područja socijalne skrbi, pratiti natječaji za financiranje socijalnih programa...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)