Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prirodna kozmetika, unikatni nakit, plitvička štrudla i kava s udrugama

28.10.2021. 09:39


Tradicionalnu kozmetiku, hranu i rukotvorine Zadrani imajuz priliku razgledati i kupiti u sklopu jučer otvorenog Sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina Dani sunca, kojeg organizira udruga »Eko-Zadar«. Sajam će trajati do subote, 30. listopada.
Među izlagačima, svojim se entuzijazmom i pristupačnošću ističe farmaceutkinja Mila Grivičić iz Zagreba, koja u sklopu OPG-a Grivičić promovira brend Aurelia natura, prirodnu kozmetiku i ljekovite pripravake.


Ljekovita kozmetika
– Radimo u formi OPG-a te potičemo prirodnu i ekološku proizvodnju. Ovim sam se poslom počela baviti prije oko pet godina iz potrebe za prirodnim proizvodom koji bi mi pomogao u liječenju oštećene kože. Iz hobija sam krenula izrađivati pripravke za sebe, koje sam onda i poklanjala prijateljima. Zbog povećane sam potražnje registrirala OPG i počela prodavati svoje proizvode. Dobila sam sva potrebna odobrenja od Ministarstva zdravstva za testiranje i licenciranje kako bih proizvode mogla prijaviti na europsko CPMP povjerenstvo, kazuje nam Grivičić, koja je za svoje proizvode, kako kaže. dobila samo pozitivne povratne reakcije.
– Moj se asortiman sastoji od ljekovitih krema, melema i masti te proizvoda za ljepotu i njegu kože. Svaki proizvod ima neko ljekovito djelovanje i rađen je po tradicionalnoj recepturi. Krema od smilja, na primjer ima podlogu od hladno prešanog ulja avokada, badema ili jojobe te je prikladna kod upalnih problema i popucalih kapilara kože lica. Krema od ruže ima podlogu od hladno prešanog ulja divlje ruže, šipka ili karite maslaca. Prikladna je kod prerano ostarjele i grube kože, podložne hiperpigmentaciji. Krema od lavande ima podlogu od maslinovog ulja. Ima laganu hidratantnu teksturu, koja sadrži eterična ulja čajevca i lavande te je pogodna za mladu kožu sklonu aknama, koju istovremeno i vlaži, objašnjava Grivičić koja za potrebe proizvodnje dio sastojaka uzgaja sama, a dijelom se oslanja na samoniklo bilje, kao što je kantarion ili gospina trava, koja je najbolji prirodni antiseptik.
– Stolisnik ili hajdučka trava, zbog visokog udjela alantoina djeluje protuupalno, zacjeljuje rane i ožiljke. Pogodno djeluje i na psorijatične probleme i atropijski dermatitis. Sami uzgajamo neven, od kojeg radimo ulje i mast. Jedan dio biljaka, koji uspijeva u kontinentalnoj Hrvatskoj sami uzgajamo, dok sirovine koje bolje uspijevaju u primorju nabavljamo od suradnika iz Istre i Dalmacije, otkriva Grivičić.


Lokalno je najbolje
Nešto više o samom sajmu, ali i svjetskom Danu održivosti, koji se obilježava 27. listopada, kada udruga »Eko-Zadar« poziva građane da u svojim kupovinama prednost daju lokalnim OPG-ovima i obrtima, kazala je Željka Jurlina iz udruge »Eko-Zadar«.
– Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina organiziramo od 2003. godine. Ove se godine na Narodni trg vraćamo nakon jednogodišnje stanke, zbog pandemije koronaviursa. Među ovogodišnjim izlagačima prevladavaju proizvođači prirodne kozmetike. No, u ponudi su naravno i lokalni specijaliteti i ručno rađeni nakit. Izlagači dolaze iz cijele zemlje. Pridružit će nam se i »Plitvička štrudla«, obiteljski obrt za proizvodnju i distribuciju tradicionalnih, ukusnih i domaćih kolača, naglašava Jurlina.
Tijekom sajma će se održati i »Kava s udrugama«, odnosno druženje s dijelom lokalnih udruga – s Društvom oboljelih od multiple skleroze, Udrugom mladih Prizma, Udrugom slijepih Zadarske županije, Volonterskim centrom Zadar. Svrha ovih druženja je promovirati rad lokalnih udruga i povećati vidljivost civilnog sektora kao važnog segmenta razvoja održivosti.
– Razgovarat ćemo o održivosti, ali ćemo istovremeno iskoristiti priliku za pojačanu promociju udruga civilnog društva. Pošto se obilježava i svjetski Dan održivosti, okoristit ćemo se i porukom toga dana, a to je jačanje suradnje između civilnog, javnog i privatnog sektora s ciljem što boljeg očuvanja okoliša, pojašnjava Jurlina te dodaje kako je cilj Dana sunca promocija lokalnih proizvođača.
– Poruka građanima je da ulože više vremena u planiranje svoje kupnje te da više pažnje obrate na domaće, lokalno i održivo proizvedene proizvode, koji su kvalitetniji i čijom kupnjom doprinose lokalnoj ekonomiji i unaprjeđenju održivosti. Apeliramo i na što manje korištenje jednokratne plastične ambalaže, kaže nam Jurlina.




Zanimljivi izlagači
U ponudi sajma, svakako se ističe inovativni rad fitoaromaterapeutkinje i nutricionistkinje Nedjeljke Jurin, koja u Zadar voli dolaziti zbog educirane publike, koja se razumije u prirodnu kozmetiku i voli kupovati domaće.
– U mom se asortimanu mogu naći pripravci za kojekakve tegobe, ljepotu i tretiranje kože. Masti za tegobe iznimno su popularne. Tu bih istaknula mast za vlasište, koja pomaže njegovu oporavku i boljem rastu kose. Uvijek su popularne masti za bolne zglobove, koji pospješuju cirkulaciju i umiruju bolove. Među kupcima popularna je i vitaminska bomba za lice, kao i serum od gorke naranče. Najpopularnija krema je ona protiv bora, kao i okruglice od ljekovite gline, u kojima se nalaze ljekovita eterična ulja, objasnila nam je Jurin.
Osim njezinog, zapazili smo i štand Ane Garžine, vlasnice obrta AGart za proizvodnju nakita od srebra.
– Radim nakit od srebra i bakra. Osim nakita, u asortimanu se mogu pronaći i ukrasni predmeti od bakra, kao što su žličice i bookmarkeri. Izradom nakita bavim se već oko pet godina. Počela sam kada sam otkrila tečaj za izradu suvremenog nakita od plemenitih metala u Zagrebu. Nakon završetka tečaja, kupila sam potrebne alate i počela s radom. U radu me zanima metal kao takav te mi je on inspiracija. Zapravo me zanima ispitivanje vlastitih granica pomoću tehnika i načina izrade nakita. Moj je nakit pomaže ženi da se osjeća samouvjerenije, kaže Garžina.