Rebalans proračuna nije prošao, ali ni prijedlog SDP-a o božićnicama za umirovljenike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prijedlog povećanja davanja za KK Zadar kamen spoticanja
U javnosti je nekako odjeknula važnost o dodatnih 3 milijuna kuna za KK Zadar. Ne bih htio da se dogodi da od stabla na vidimo šumu, a na vama je da odlučite, rekao je gradonačelnik Dukić, te istaknuo da se rebalans radi kako bi se uskladili prihodi i rashodi u toku godine. Ponovio je još jednom najvažnije stavke te istaknuo da su one u cilju podizanja standarda u socijalnim uslugama, školstvu i odgoju itd.
Vedran SITNICA
Povećanje davanja za KK Zadar s 5 na 8 milijuna kuna bio je najvažniji moment jučerašnje, četvrte sjednice Gradskog vijeća Zadra

Izglasavanje rebalansa proračuna, to jest povećanje davanja za KK Zadar s 5 na 8 milijuna kuna bio je najvažniji moment jučerašnje, četvrte sjednice Gradskog vijeća Zadra. Moment koji je potrajao više od tri sata. SDP je najprije amandmanom predložio da se ta tri milijuna kuna »viška« daju umirovljenicima i djeci, no amandman nije prihvaćen sa 16 glasova protiv. Također, nije prihvaćen ni rebalans proračuna, s 14 glasova protiv. Samim time, povučeni su s dnevnog reda prijedlozi programa po odjelima koji se vežu na taj rebalans.

Kako uskladiti prihode i rashode?

Sve je započelo izlaganjem pročelnika Ivana Mijolovića koji je predstavio rebalans, točnije Prijedlog prvih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Zadra za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu.
- Prihodi i primici za ovu godinu su planirani 694,3 milijuna kuna, a predlaže se povećanje na 722,5 milijuna kuna. Po upravnim odjelima rebalansom dolazi do značajnijih promjena na nekim mjestima - dodatna sredstva za ulaganje u zgradu u MO Dračevac, koja su od prethodne godine, nisu uspjela biti utrošena. Korekcije kod proračuna lokalnih izbora. Dodatna sredstva u privatnim vrtićima, dodatne skupine produženog boravka, korekcije kod projekta Mreža ZaDar. U Odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo povećavaju se sredstva za podmirenje troškova grijanja, prijevoza, potpore za Crveni križ, značajnije su korekcije za vrtić Latica u kapitalno opremanje i osiguranje plaća dodatnih djelatnika, u vrtiću koji je u Mocirama i koji ima veće prostore na raspolaganju. U sklopu EU fondova korekcije su u nizu projekata, kako bi se uskladilo sa sadašnjim stanjem. Jedno od značajnijih povećanja za 6,5 mil kuna je za otkup zemljišta za komunalnu infrastrukture, rekao je, među ostalim, pročelnik Mijolović.
Gradonačelnik Branko Dukić je dodao kako se rebalans radi kako bi se uskladili prihodi i rashodi u toku godine. Ponovio je još jednom najvažnije stavke te istaknuo da su one u cilju podizanja standarda u socijalnim uslugama, školstvu i odgoju itd.
- U javnosti je nekako odjeknula važnost o dodatnih 3 milijuna kuna za KK Zadar. Ne bih htio da se dogodi da od stabla na vidimo šumu, a na vama je da odlučite, rekao je Dukić.
No, upravo su ta tri milijuna za KK Zadra bila tema dugotrajne rasprave.

Tko bi trebao financirati Klub?

Nino Mrčela je rekao da se Odbor za proračun i financije sastao dan ranije te da, s 3 glasa protiv i jednim za, prijedlog nije usvojen.
SDP je podnio amandman koji je rastumačio Daniel Radeta, te kazao da je predloženo da se od tih 3 milijuna kuna utroši 2,5 milijuna kuna na božićnice za umirovljenike s manjim mirovinama, u iznosu od 300 i 500 kuna. Ostatak od pola milijuna kuna Radeta bi, kako je rekao, dodijelio djeci u školama koja su u riziku od siromaštva.
- KK Zadar od lokalnih izbora do danas nije pokazao nikakav korak ka transparentnosti kluba. Organizirao je nekakav sastanak u nekakvom hotelu na koji nismo bili pozvani. Nikakvog pomaka nema od prvog sastanka do danas i zato je Klub SDP-a protiv ta tri milijuna za KK Zadar, rekao je Radeta.
Kako bi razmislili o amandmanu, stanku je prvo tražio Klub Akcije mladih, a na povratku s te stanke, tražio je još vremena i Klub HDZ-a.
Na povratku sa stanke se razbuktala rasprava. Gradonačelnik Dukić je izreferirao sva davanja djeci, obiteljima, kao dokaz senzibiliteta gradskog proračuna prema najugroženijima.
Damir Burčul je istaknuo da se ne može sad usred sezone, prije Nove godine, srušiti trećinu proračuna jednog kluba.
- To bi bila katasftrofa. Gledam taj klub kao mjesto u kojem treniraju naša djeca. To je ozbiljan pogon. Tko bi trebao financirati klub, ako ne Grad, ako smo mi vlasnici. Zato Radetin prijedlog, ne samo da je populizam, nego i bezobrazluk, rekao je Burčul, dodajući da bi i on volio da se demistificira udruga Grad košarke.

Meštrović: Tražimo razgovor

Enio Meštović je rekao da je Nadzorni odbor KK Zadra nelegitimno izabran.
- Ali vidjeli smo da tamo ima entuzijasta i dali im šansu. Bili smo na tom sastanku. Trebali smo dobiti financijski izvod, još ga nismo dobili. Pitali smo jesu li pozvani svi vijećnici, rečeno je da nisu. Drugo što nije ispoštovano jest da se s njima nađu svi vijećnici i gradonačelnik da vidimo prije rebelansa, što se može. Tražili smo da nam se kaže tko je izabrao igrače i trenera. Treba struka stati iza tih rezultata. Klub treba sportskog direktora koji će odgovarati. Dok se ne ispoštuju dogovorene stvari, mi vam nećemo na to pristati. Tražimo neopozivu ostavku ili Žilavca ili Branimira Longina ili Mijolovića. To je sad prvi uvjet. Ako Vladimir Anzulović ne bude imao dobar rezultat, onda trebaju otići i Longin i Žilavac. Da rezimiram - tražimo razgovor svih nas, nalaženje pravog smjera za Klub, odgovornost jednog čovjeka koji treba otići istog trenutka i financijski izvještaj svima nama vijećnicima. Prezentirani smo da bismo mi u stečaj bacili KK Zadar. To mene boli. Ja to neću napraviti, nego vi ako ovo ne podržite što tražimo. Mi nećemo podržati ovaj amandman nego ćemo dati još jednu šansu Klubu i Gradu da izvrše ovo što smo tražili, kazao je Meštrović.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić je istaknuo kako apsolutno nikakvih emocija nema prema tim utakmicama koje izazivaju njihove emocionalne bujice.
- Ja imam emociju prema tome hoće li novac dobiti naša djeca i starci koji se u riziku od siromaštva rastaju od života. Imamo tri milijuna kuna viška. KK Zadar je planirao s 5 milijuna kuna i to će dobiti jer ste im vi to prošle godine dali. A ovaj višak kome ćemo dati? Pred nama su dva lica – lice košarkaša i lice djeteta, to jest starijeg sugrađanina. Tu je i naše lice pred pitanjem što ćemo učiniti, rekao je Vučetić, dodavši da će on podržati rebalans jedino ako taj novac ide djeci i starijim sugrađanima.
Mate Lukić je rekao da će Zadar biti grad košarke i bez kluba te da je predvidio ovo što se događa, a da Vučetić, kako je rekao, nema emociju ni za Zadar, ni za košarku.
Na kraju nisu prošli ni amandman, a ni rebalans.

Dobar odaziv za projekt Kvart i po

Aktualni sat je inače započeo pitanjem Davora Karlovića o projektu Kvart i po i participativnom budžetiranju. Gradonačelnik Branko Dukić je odgovorio kako se veseli dobrom odazivu.
- Dosad je stiglo preko 700 zahtjeva i smatram da je to jako dobro. Projekt ćemo sigurno trebati nadograđivati i usavršavati, ali smatram da idemo prema cilju. Predsjednici mjesnih odbora su uvijek komentirali kako oni ni o čemu ne odlučuju te da nemaju alate pa smo ih htjeli na ovaj način više uključiti, rekao je Dukić.
Enio Meštrović je postavio pitanje koja je onda uloga mjesnih odbora i što je s idejama ljudi koji ne znaju prijaviti projekt preko interneta, a i dalje se obraćaju mjesnim odborima.
Gradonačelnik Dukić i pročelnik Ante Ćurković pojasnili su da uloga mjesnih odbora ostaje ista, ako ne i važnija samim ovim projektom te kako će na raspravama u mjesnim odborima, opet sami građani odlučivati koji će se projekti realizirati.
- Ovo je samo plus, a sva redovna financiranja, programi i suradnja s upravom se nastavljaju kao i dosad, rekao je Ćurković.

Premalo zelenila?

Ante Rubeša (AM) je rekao da se radi o ulizivačkom projektu, nedovoljno razrađenom, gdje su zanemareni otoci, koji su u najgorem stanju, a dobili su najmanje sredstava.
- Grad treba prvo biti socijalan, a onda komunalan, kazao je Rubeša.
Enio Meštrović je postavio pitanje zelenila i zapošljavanja.
- Milijun novih kuća i stanova na Belafuži je bez kvadrata zelenila. Zanima me tko dozvoljava te građevinske dozvole za ove betonizacije, i tko daje uporabnu dozvolu jer ono što je na terenu ne odgovara građevinskim dozvolama. Toliko stanova sagrađenih, a kvadrata zelenila nema, rekao je Meštrović.
Dukić je rekao da se i njemu, na oko, čini da je malo zelenila.
- Ali u svim tim dozvolama postoji obaveza 20 posto zelenila jer bez toga ne bi dobili ni građevinsku ni uporabnu, a u promjenama plana bismo tražili 30 posto, ali okrupnjeno, rekao je Dukić.
Meštrović je još tražio da svako zapošljavanje bude javno, ne samo na stranicama Grada i u Narodnim novinama.
- Želimo da se i nas obavijesti, da mi vijećnici znamo da možemo to podijeliti na mrežama i želimo vidjeti da li se poštuje stručnost, a ne da mi stavljamo svoje, rekao je Meštrović.

Inzulinske pumpice

Danijela Vukoša iz SDP-a je pokrenula pitanje inzulinskih pumpica.
- Udruga Cukrići koja se brine za 50 djece oboljele od dijabetesa, potrebna im je svima inzulinska pumpa koja spašava živote, a samo 4 ih ima preporuku liječnika, Svaka pumpa stoji 33 tisuće kuna i obratili su se vama jer roditelji im nemaju za to novac. Zašto Grad nije izdvojio taj novac da bi ta djeca mogla normalno živjeti, pitala je Vukoša.
Gradonačelnik Dukić je rekao da vijećnica prezentira to kao da Grad nije ništa napravio, a da to nije istina.
- Nedopustivo je da tako mala djeca nemaju mogućnost inzulinske pumpe. Mi smo na zadnjem sastanku rekli da ćemo za svih osigurati inzulinsku pumpu, istaknuo je Dukić.
Pročelnik UO za socijalnu skrb Mario Pešut rekao je da su u kontaktu i s udrugom i s HZZ-om i donatorima te da će početkom godine biti sva djeca pokrivena.
- Ljudima u udruzi smo rekli da utvrde listu prioriteta, rekao je Pešut, a Dukić ponovio da će pumpe biti nabavljene te da nema potrebe koristiti djecu za politikanstvo.

O palačama

Koji je plan Grada, što će biti s Providurovom, Kneževom i Gradskom ložom koji su trebali biti dio novog muzeja, što će biti s time, pitao je vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.
Gradonačelnik Dukić je odgovorio da se tom pitanju poklanja posebna pažnja te da to treba riješiti bez politikanstva.
- Ovo je prilika koja se rijetko događa da jednu kulturnu nezavisnu scenu dovedemo u jednu reformsku politiku u kojem će kultura nositi glavnu riječ. Reformska politika će uključivati novo vodstvo, uložili smo silne novce da s time upravlja Grad. Mi dobro znamo kako ćemo to sve riješiti, tko će s kim, intenzivno se na tome radi, uključuju se sve strukture građanstva i to će biti jedna novost za svih nas, rekao je Dukić te prepustio riječ Dini Bušić, pročelnici za kulturu i sport.
- U fazi smo razgovora s građanstvom, Narodnim muzejem, Županijom, bavili smo se s tim kroz projekt Zadar baštini, niz analiza, to je bio participativni proces. Znamo da je želja da Narodni muzej pritom bude cjelovita ustanova i mi ćemo se tome prilagoditi. Idemo u osnivanje ustanove, imamo cijeli niz primjera koji su napravile isto. Visoka sredstva grada i EU su utrošena i imamo odgovornost upravljanja, a ta ustanova može biti platforma, može sklapati sporazum s Narodnim muzejem u programskom smislu, rekla je Bušić.
Dukić je apostrofirao da je Narodni muzej županijska ustanova, a nova ustanova će biti gradska i Grad će upravljati s Kneževom i Providurovom palačom.
Ćurković je, odgovarajući na pitanje vijećnice Violete Valjan Vukić, da cijepanje i necijepanje Narodnog muzeja tema koja se pojavila, a ne pogađa bit stvari o kojoj bi trebali raspravljati.
- U tu kuću treba ući Gradska knjižnica, Koncertni ured i stalni postav budućeg muzeja grada te stalni postav Galerije umjetnina. Svi gradovi koji su imali donekle slično, redom su osnivali svoje ustanove. Te ustanove su za ta dobra ostvarila jako dobre rezultate. Centar za mlade, ZadrugaArt se bavio modelom sudioničkog participativnog upravljanje. Ne želimo jednostrano donositi odluku kome će biti delegirano da upravlja Centrom. Možemo biti jako sretni sa suradnjom koju smo ostvarili s udrugama, budućim korisnicima, sa scenom. Jasni smo u koracima što će se događati. Vrlo brzo to dolazi na Vijeće, vi ćete dati svoje prijedloge i na kraju definirati kako će se to odvrtiti do kraja, rekao je Ćurković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno