Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krešina ostavština za budućnost

Autor: Pavao Jerolimov

27.11.2008. 23:00
Krešina ostavština za budućnost


Prihod od večere, procjenjuje se oko 200.000 kuna, podijelit će se ravnopravno zadarskoj Udruzi za Down sindrom i Hrvatskoj udruzi paraplegičara
U Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin u srijedu navečer održana je svečana večera u povodu nedoživljenog 60. rođendana velikana zadarske i hrvatske košarke Krešimira Ćosića. Večeru je Udruga Krešimir Ćosić organizirala s plemenitom nakanom – brojnim novčanim donacijama i prodajom DVD filma “Čovjek ispred svoga vremena” prikupljaju se sredstva za zadarsku Udrugu djece s Down sindromom te Hrvatsku udrugu paraplegičara sa sjedištem u Zagrebu. Nisu slučajno odabrane jedna zadarska i jedna zagrebačka udruga. Naime, Krešo Ćosić rođen je u Zagrebu, odrastao u Zadru gdje je i počeo igrati košarku, a bogatu igračku karijeru završio je u rodnom gradu te je ovakav odabir donacija samo učvršćivanje mostova dvaju gradova koje je Krešo tako nesebično gradio.
Bogati i sadržajni program otvorio je pozdravnim govorom prof. Radovan Dunatov, predsjednik Udruge Krešimir Ćosić. Prikazivanjem dijelova filma “Čovjek ispred svoga vremena” autora Slavka Cvitkovića mnogi su se prisjetili na minule dane športske slave legende hrvatske i svjetske košarke. Kratkim dokumentarnim filmovima o udrugama kojima su donacije namijenjene samo je naglašena izuzetna potreba kao i važnost čina darivanja te plemenitost ovakvog okupljanja u povodu Krešina 60. rođendana.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Nadahnutim i emotivnim govorom, u svom već prepoznatljivom stilu, neznatno se dotaknuvši dnevne politike, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju ovakvog skupa obećavši i ubuduće pomoć grada Zagreba. Glazbeni dio programa začinili su Mladen Grdović i klapa Maslina. Spomenimo usput kako je program vodio nenametljivo, fino i skladno Robert Zuber, poznati mladi televizijski voditelj.
Na samom kraju podijeljene su zahvalnice svima koji su pomogli u prikupljanju humanitarne donacije ranije spomenutim udrugama. Samo nabrajanje osoba i institucija velikog srca bilo bi impresivno. Potvrda rečenoj tvrdnji je i činjenica da je taj dio programa potrajao nešto duže.
Organizatori kao ni Krešina supruga Ljerka Ćosić nisu krili zadovoljstvo, jer je humanitarna priredba uspjela i u svom moralnom i materijalnom smislu. Koliki će točno biti novčani iznos teško je kazati jer nisu svi troškovi i uplate sređeni. Procjenjuje se kako će svaka udruga dobiti oko stotinjak tisuća kuna.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u jednom je trenutku rekao: “Sve velike rijeke izviru u malim mjestima!” Da, jedan mali Zadar dao je Hrvatskoj jednog takvog velikana, jedna mala Hrvatska dala je svijetu jednog takvog košarkaša. Hoće li ih biti još? Dok god budemo vjerovali u vrijednosti koje nam je ostavio naš Krešo, ima nade, ima optimizma, samo treba htjeti.