Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nin dobio novu školu nakon 100 godina

Autor: Velimir Brkić

27.11.2008. 23:00
Nin dobio novu školu nakon 100 godina

Foto: Filip BRALA



Nakon punih 100 godina Grad Nin dobio je novu školsku zgradu OŠ “Petar Zoranić” i modernu školsku sportsku dvoranu u sveukupnoj vrijednosti od 23 milijuna kuna. Ukupna površina nove škole i jednodijelne sportske dvorane je 2. 537 metara četvornih. U sklopu svog sadržaja nova školska zgrada ima osam učionica, svaka je sa svojim kabinetom, informatički kabinet, odgovarajuće sanitarne čvorove i druge sadržaje. Škola ima dovoljno učionica za odvijanje nastave u jednoj smjeni te će svih 143 ninskih učenika na nastavu zajednički krenuti u ponedjeljak ujutro. Nakon obnove stare škole u centru Nina u nju će se smjestiti gradske službe
Velika svečanost otvaranja i simboličnog presijecanja vrpce održana je ispred školske zgrade na ninskim Rupama. Ministar Božidar Kalmeta je tom prigodom rekao da je nova škola čija je gradnja počela 2006., važnija od svih infrastrukturnih ulaganja u Ninu.
– Nin je trebao dobiti novu školu ne samo prije sedam godina, kad je bila gotova projektna dokumentacija, nego prije 15 ili 20 godina, no dobio ju je ove nakon sto godina. Naime, stara zgrada osnovne škole u kojoj su ninska djeca polazila nastavu sagrađena je 1907. te u njoj više nije bilo uvjeta za daljnji rad. Ostvarenim, započetim i skorašnjim infrastrukturnim projektima Grad Nin je ponos Zadarske županije i Hrvatske, naglasio je Kalmeta.
– Prva jednogodišnja pučka škola u Ninu je započela još 1.837. godine. U godini kad proslavljamo 500. obljetnicu rođenja hrvatskog velikana Petra Zoranića Nin je nakon desetljeća isčekivanja generacija i generacija učenika i učitelja dobio ovu velebnu zgradu. U zgradu nove škole sa sportskom dvoranom uloženo je 15 milijuna kuna, od čega je 70 posto, odnosno 10,6 milijuna financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zadarska županija 2,3 milijuna kuna i Grad Nin dva milijuna kuna. Pored navedenog Nin je darovao i zemljište od 9.000 metara četvornih te izgradio infrastrukturu u sveukupnoj vrijednosti od 8 milijuna kuna pa ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 23 milijuna kuna, istaknuo je između ostalog ninski gradonačelnik Emil Ćurko.
Projektant je “Opatija projekt-Atelier”, radove je izvela tvrtka “Projektgradnja” iz Slavonskog Broda, a nadzor je obavila tvrtka “Cemik iz Zagreba”.
– Izgradnja školske zgrade i sportske dvorane uvrštena je u međunarodni program integralnog razvoja lokalne zajednice – EIB II. Zadarska županija je za izradu projektne dokumentacije, izgradnju objekta i opremanje dvorane iz proračuna izdvojila 2,3 milijuna kuna. Dragi učenici ,škola je obveza koja vam nije uvijek najmilija, no siguran sam da će vam u ovoj lijepoj novoj zgradi i sve zadaće puno lakše izgledati, a sportske aktivnosti u novoj dvorani donijeti pregršt sreće i zadovoljstva. Siguran sam da će novi prostori potaknuti i kod učitelja i kod učenika novi radni entuzijazam, naglasio je dožupan Josip Miletić.
Okupljene je pozdravila i državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Dijana Vican.
– Osim htijenja i političke volje za izgradnju ovakvih objekata najvažnije je imati ciljeve, a sadašnja politička garnitura je pokazala da ih ima, istaknula je Vican.
Pored već navedenih na svečanosti je nazočio i pomoćnik ministra Kalmete Josip Borić, ravnatelj škole Tonći Vuković te brojni načelnici, gospodarstvenici, uglednici ovog kraja i građani Nina. Obred blagoslova škole predvodio je župnik don Šime Kevrić.
U umjetničkom programu nastupili su klapa Condura Croatica Nin, školski i mandolinski zbor OŠ “Petar Zoranić” pod ravnanjem Ivane Burela, župni zbor pod ravnanjem s. Krešimire, učenice Anđela Jurić i Nina Štulić te zadarski glumci Gabrijela Meštrović Maštruko i Zlatko Košta koji su izveli dio spektakularne predstave Zoranićeve “Planine” u izvedbi Zadarskog kazališta lutaka.