Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novalji teče više vode nego Pagu

Autor:

27.11.2008. 23:00
Novalji teče više vode nego Pagu


Zašto bismo mi plaćali nešto što troši netko drugi, a pripada nama? To čak i nije problem kada vode ima dovoljno, ali što kada vode nema, a našom raspolaže Novalja, pita se gradonačelnik Bukša
Grad Pag odbio je Plan razvoja Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak za 2009. godinu. Razlog tome je, kako kaže gradonačelnik Paga Andeja Bukša, prvenstveno zbog neravnomjerne podjele vode između Paga i Novalje. Važno je reći kako Grad Pag u Vodovodu Hrvatsko primorje ima znatno veći vlasnički udio od Grada Novalje. Prema podacima paškog Komunalnog društva do 30. rujna ove godine Grad Pag je preuzeo 662.695, a Grad Novalja čak 891.434 kubika vode. Posebno je to izraženo u srpnju i kolovozu pa je u srpnju razlika u korist Novalje bila čak 110.000 kubika, što je skoro dvostruko više nego što je uzimao Grad Pag.
– To znači da Grad Pag neće ni financijski sudjelovati u projektima Vodovoda i to sve dok se ne ispuni zahtjev Gada Paga o ugradnji automatskog ventila u Gajcu kako bi se ravnomjerno u visini vlasničkog udjela koristila voda iz Vodovoda, ističe gradonačelnik Bukša, ponovivši da Grad Novalja koristi više vode od Paga.
– Mi i dalje zahtijevamo da se u naselju Gajac ugradi automatski ventil koji bi raspodijelio gospodarenje vodom u skladu s visinom vlasništva. Zašto bismo mi plaćali nešto što troši netko drugi, a pripada nama? To čak i nije problem kada vode ima dovoljno, ali što kada vode nema, a našom raspolaže Novalja, pita se gradonačelnik Bukša.
Važno je reći kako je Grad Pag nekoliko puta javno isticao nužnost izgradnje automatskog ventila. Nije tajna da Novalja troši više vode, budući da u ljetnim mjesecima ima trostruko više vikendaša, odnosno prijavljenih vikend apartmana i kuća za odmor od grada Paga. Po broju gostiju ova dva grada su podjednaka, međutim, povećanu potrošnju vode u Novalji čine upravo registriranih preko 20.000 vikendaša. Ne treba zapostaviti da Općina Povljana, iako ima dio vlasničkog udjela u Vodovodu, do danas nema vodu iz tih izvora. Točnije, za tako nešto još nema osposobljenih tehničkih uvjeta.
Sve to pridonijelo je i da se Grad Pag okrene dugoročnom rješenju problema s vodom i to spajanjem na vodovodni sustav Zrmanje. Po tom pitanju već su se poduzele neke radnje, a dovod vode na Pag iz pravca Zadarske županije predviđen je i u vodoopskrbnom planu otoka i Zadarske županije.