Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sirovina odlagalište četvrta najbrže rastuća tvrtka u zemlji

Autor: Damir Maričić

27.11.2008. 23:00
Sirovina odlagalište četvrta najbrže rastuća tvrtka u zemlji


Laskavo četvrto mjesto zadarska je tvrtka zavrijedila rastom prihoda od 628 posto kroz tri godine, a čemu je posebno doprinio složeni posao sanacije lužnatih bazena bivše Tvornice glinice u Obrovcu
U zagrebačkom hotelu Sheraton na svečanoj dodjeli nagrada proglašeni su pobjednici Business.hr-ova izbora gazela, malih i srednjih poduzetnika s najvišim stopama rasta prihoda u posljednje tri godine.
Prvonagrađeni je tvrtka Profectus, druga supergazela uručena je gumarskoj industriji Gumara Čavić, a treću nagradu ove je godine zaslužila turistička agencija Katarina Line. Najbolje plasirana tvrtka iz Zadarske županije uspjela je segnuti do četvrtog mjesta u državi, a riječ je o Sirovini odlagalištu Zadar.
Svečanoj dodjeli su, osim predstavnika tvrtki gazela i medijske kuće Business.hr, nazočili i predstavnici grada Zagreba te brojni ugledni hrvatski gospodarstvenici, među kojima su i predsjednik HGK Nadan Vidošević, Davor Štern, prvi čovjek Ingre Oppenheim i mnogi drugi.
Poduzetnici se rađaju
– Što je posebno u gazelama? To što one otvaraju nova radna mjesta – zapošljavaju više nego druge tvrtke, donose gospodarski rast, pokreću gospodarstvo. Volimo ih i zato jer pokazujemo tvrtke koje žele pokazati transparentno svoje brojke – kazala je predsjednica Uprave i glavna urednica Business.hr-a Đurđica Klancir prilikom svečane dodjele nagrada.
Čestitajući na uspjehu nagrađenim tvrtkama gazelama, predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako nije očekivao tako impresivne stope rasta Business.hr-ovih gazela.
– Posebno čestitam supergazelama, vi ste doista posebni i možemo vam se samo diviti. Ne postoji škola za poduzetnike, oni se rode baš kao veliki slikari ili glazbenici – kazao je Vidošević, pa naglasio kako su Hrvatskoj i njezinom gospodarstvu potrebni organizatori, a ne snalažljivi.
– Ovo je jedan od pravih, iskrenih putova uspjeha. Od ovih tvrtki, gazela, koje iskreno vjeruju u ono što rade, Hrvatska će biti drukčija – zaključio je Vidošević.
26.078 novih radnih mjesta
Na ovogodišnju ljestvicu gazela ušle su 1.984 tvrtke i obrtnika koji su obveznici poreza na dobit i morali su ispuniti osnovni uvjet trogodišnjeg rasta prihoda od najmanje 30 posto između 2005. i 2007. godine. Ostali kriteriji bili su broj zaposlenih između 6 i 500, prihod između 6 i 500 milijuna kuna, te poslovanje s dobiti tijekom sve tri promatrane godine. Prema zadanim kriterijima ljestvicu je izradila Fina, a podatke je dodatno provjeravao Business.hr-ov tim novinara i revizora. Iz konkurencije su isključeni financijski sektor i komunalna poduzeća koja posluju kao monopoli.
O važnosti brzorastućih malih i srednjih poduzetnika za hrvatsko gospodarstvo govore i podaci o poslovanju gazela. Tvrtke s ovogodišnje ljestvice zaslužne su za čak 31,7 posto ili 26.078 novootvorenih radnih mjesta u gospodarstvu između 2005. i 2007. godine.
Naime, stopa rasta broja zaposlenih kod svih poduzetnika iznosila je 10 posto, na oko 896 tisuća, dok je kod gazela broj zaposlenih porastao 31,2 posto, na 109.561. Slično tome, stopa rasta prihoda cjelokupnog gospodarstva u promatranom razdoblju iznosi 25,2 posto, a gazela čak 66,2 posto.
Dobit nakon oporezivanja kod gazela porasla je čak 75 posto, dok je kod svih poduzetnika konsolidirani financijski rezultat porastao 47,1 posto.
Rast prihoda 628 posto
Među 10 najuspješnijih gazela Hrvatske ušla je, dakle, i jedna iz Zadarske županije. Prvo mjesto tvrtka Profectus zavrijedila je rastom prihoda u promatranom razdoblju od 1258%. Na drugom je mjestu Gumara Čavić s rastom od 1088%, potom je treća Katarina Line s 1031% i četvrta je Sirovina odlagalište Zadar s rastom od 628 %.
Ova je zadarska tvrtka za reciklažu te skupljanje i primarnu preradu industrijskog otpada na ljestvici gazela drugu godinu zaredom; lani su zauzeli 11. mjesto u regiji. Tvrtka je nastala 1992. godine na temeljima društvene firme koja je uspješno poslovala od 1948. Sanacija bazena Tvornice glinice u Obrovcu, projekt vrijedan 80 milijuna kuna, prošle godine znatno je pridonijela rastu prihoda tvrtke Sirovina odlagalište, a dogovorenih poslova imaju već za sljedeće tri godine. O razvoju svjedoči i podatak da su 2007. imali 48, a 2008. već 87 zaposlenih. Ove su godine dobili i Zlatnu plaketu Gospodarske komore Zadar za najuspješniju malu tvrtku.