Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Sveto brdo” ide dalje

Autor: Velimir Brkić

27.11.2008. 23:00
“Sveto brdo” ide dalje


Projekt je ‘blagoslovila’ Vlada RH te Zadarska i Ličko-senjska županija, a financijski poduprla Europska komisija. Štoviše, već smo nekoliko godina nadasve ozbiljno u projektu u koji je dosad uloženo oko dva milijuna eura, govori Martin Baričević, načelnik Jasenica
Nakon neodržavanja zajedničke sjednice općinskih vijeća Općine Lovinac iz Ličko-senjske županije i Općine Jasenice iz Zadarske županije, koja je trebala biti prije 15-ak dana u Lovincu dodatno se uzburkala politička scena u ovoj ličkoj općini vezano uz megaprojekt skijaškog Centra “Sveto brdo”.
Osnivanje razvojne agencije
Općinsko vijeće zasad zaustavlja projekt Centar planinskog turizma “Sveto brdo”. Nedostatni kvorum lovinačkog Općinskog vijeća tek je privremeno onemogućio osnivanje zajedničke razvojne agencije Sveto brdo d.o.o. sa sjedištem u Lovincu, koja bi nastavila s izradom i realizacijom programa razvitka na Velebitu s jedne i druge strane Svetoga brda.
Lovinačko Općinsko vijeće ovih je dana prikupilo potreban kvorum i usvojilo odluku o osnivanju toliko potrebne zajedničke razvojne agencije. Vijećnici iz Jasenica već su se pozitivno izjasnili o osnivanju razvojne agencije te će večeras na sjednici OV-a tu odluku samo, moglo bi se reći, formalno pravno usvojiti.
– Projekt je ‘blagoslovila’ Vlada RH te Zadarska i Ličko-senjska županija, a financijski poduprla Europska komisija. Centar planinskog turizma “Sveto brdo” na Velebitu će turistički i gospodarski povezati Liku i Dalmaciju. Štoviše, već smo nekoliko godina nadasve ozbiljno u projektu u koji je dosad uloženo oko dva milijuna eura. Izglasavanjem odluke prišlo bi se realizaciji utemeljenja razvojne agencije koja treba osigurati potrebne investicije za realizaciju turističko-rekreacijskog centra koji bi trebao raditi tijekom cijele godine, govori Martin Baričević, načelnik Jasenica, dodajući kako će se već idućeg tjedna potpisati zajednički dokument za početak rada agencije.
Radovi za dvije godine
– Razvojnim programom predviđeno je da će se agencija za nekoliko godina moći samofinancirati izradom programa i pružanjem stručne pomoći u razvoju poduzetništva u tome dijelu Like i Dalmacije. Već za dvije godine trebali bi započeti radovi, dok skijaše očekujemo za najduže četiri godine, uvjeren je Baričević.
Unatoč velikim potencijalima za razvoj zimskog turizma, u Hrvatskoj postoji samo nekoliko manjih skijališta, među kojima ponudom prednjače Sljeme, Bjelolasica i Platak. Na granici Dalmacije i Like niknut će najveći skijaški centar u Hrvatskoj s 30-ak kilometara staza na 1.300 do 1.500 metara nadmorske visine, do kojih će se dolaziti žičarama-gondolama iz Svetog Roka i Rovanjske.
– Skijalište na Velebitu bit će posebno zbog pogleda na more i povezivat će ono najbolje što ima Lijepa naša, more, planine i sport, a dodatna pogodnost je i blizina autoceste, kaže Martin Baričević, dodajući da je cijeli projekt “Sveto brdo” zamišljen šire od samog skijališta i uključuje razvoj centra za cjelogodišnji turizam, koji bi povezao jaseničku i lovinačku općinu te posjetiteljima pružio prigodu da uživaju u zelenilu velebitskog gorja i plavetnilu Jadranskog mora.