Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trgovine i kafići otvoreni do jedan sat

Autor: Elza Radulić-Toman

27.11.2008. 23:00
Trgovine i kafići otvoreni do jedan sat

Foto: Adam VIDAS



Gradsko poglavarstvo je prihvatilo i zahtjev organizatora da se parkiranje u drugoj zoni na Poluotoku ne plaća poslije 14 sati. Računa se da će se i time privući veći broj građana na Poluotok
Pored brojnih novih manifestacija, pa i iznenađenja, poput goleme savijače od jabuka duge 750 metara, ovogodišnji zadarski Advent građanima nudi još jednu zanimljivost, koju će oni svakako pozdraviti. To je produženo radno vrijeme trgovina i ugostiteljskih objekata. Grad im je odobrio rad do čak 1 sat.
Sekcija ugostitelja i trgovaca iz Udruženja obrtnika je od Gradskoga poglavarstva zatražila da se ugostiteljima i trgovinama na Poluotoku odobri adventsko radno vrijeme, što je i prihvaćeno. Tako će ugostitelji koji danas rade do ponoći, moći produžiti radno vrijeme do 1 sat, a trgovci koji inače rade do 20 sati, moći će, ako žele, raditi u cijelome prosincu sve do 1 sat noću.
Jedan od organizatora Adventa u Zadru Dubravko Milin Kvisko ističe kako je Poglavarstvo imalo puno sluha za sve zahtjeve organizatora, pa će tako i parking biti jeftiniji tijekom prosinca. Točnije, Gradsko poglavarstvo je prihvatilo i zahtjev organizatora da se parkiranje u drugoj zoni na Poluotoku ne plaća poslije 14 sati.
Računa se da će se i time privući veći broj građana na Poluotok, središnji gradski prostor koji nekako zamire u zadnje vrijeme i koji je naročito pust u poslijepodnevnim i večernjim satima. Očito je da se život odvija u nekim drugim gradskim dijelovima, a dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović, primjerice, smatra da su građane s Poluotoka velikim dijelom odvukli i trgovinski centri, kako je to kazao na konferenciji za novinare, predstavljajući Advent u Zadru. Branko Ganzulić tvrdi da je koncept ovogodišnjega Adventa pa i dočeka Nove godine na Narodnom trgu koncipiran baš da “probudi” Zadrane, da ih privuče u grad, ali istodobno da privuče i goste iz unutrašnjosti zemlje.
Za sve te zadarske manifestacije izdvojeno je 550.000 kuna, što je znatno manje nego što su drugi gradovi pa i mnogo manji od Zadra, izdvojili samo za doček Nove godine. No, u Zadru će se jedan broj organizatora ipak naraditi, dat će svoj jaki doprinos kako bi blagdansko vrijeme oživjela stara gradska jezgra.