Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ukor, opomena, po džepu…

Autor: Ivan Knežević

27.11.2008. 23:00
Ukor, opomena, po džepu…

Foto: Filip BRALA



Što Zadar treba učiniti sam za sebe da mu se ne dogodi nešto slabo? Realno je očekivati da svi čimbenici večerašnje sjednice UO budu sabranih misli i hladne glave
Upravni odbor sazvan je za večeras u 18 sati. Na njemu će, kako se očekuje, biti riječi o aktualnoj problematici, što bi trebalo značiti i o prijedlogu Kristijana Magaša i Giuseppea Giergije, predsjednika i direktora, da UO novčano kazni Acu Petrovića, trenera. U njihovu prijedlogu kratko je obrazloženje – narušavanje klupskoga ugleda.
Aco Petrović u utorak je navečer, podsjetimo, govorio o stanovitim poteškoćama oko prve momčadi, a izravni povod za štrajk igrača da je kašnjenje njihovih plaća. Poslije toga Kristijan Magaš rekao je da povoda za štrajk nema jer da je klupski račun deblokiran i da su plaće otišle , te da bi bilo dobro da je Petrović prije nego je rekao što je rekao, pitao nekoga u klubu kakvo je stanje s računima. Sutradan, u srijedu, palo je još dosta riječi oko svega, govorili su i Petrović i Magaš i Giergia, a na temu štrajka igrači se nisu izjašnjavali, ali su sve rekli time što su normalno došli na trening i odradili ga. Sve je to uredno i preneseno javnosti koja je upoznata i da Petrović nije komentirao prijedlog Magaš – Giergia, a jučer je ujutro Magaš informirao da će UO imati sjednicu danas.
Počelo je kako je počelo, pa je uslijedio središnji dio i danas, valjda, treba biti kraj ovoj priči koja ne zanima samo Zadar i Zadrane. Jer, zainteresirani su i brojni drugi, navlastito oni koji bi htjeli da Zadar potone i da mu u bliskoj budućnosti izgledi za nove i nove bodove u utrci za Euroligu budu sve slabiji i slabiji. Što Zadar treba učiniti sam za sebe da mu se ne dogodi nešto slabo? Realno je očekivati da svi čimbenici večerašnje sjednice UO budu sabranih misli i hladne glave. Činjenice su takve kakve jesu, posebno one koje ukazuju da dinamika podmirenja obveza prema igračima nije onakva kakva bi trebala biti. Ali, zar je Zadar neka velika iznimka u današnjemu svijetu? Union Olimpija živi svakodnevicu na rubu bankrota, a beogradski Partizan našao se u banani nakon što mu je jedna grčka banka sjela na račun i odnijela svojih milijun i pol eura koje Partizan, iako je trebao slijedom ugovora, godinama nije podmirio. Beogradski FMP iznio je u javnost i podatak da NLB liga tom klubu duguje puno novca, itd. U Zadru, pak, nikad u zadnje vrijeme nije bilo da je neki igrač (ili trener) otišao a da nije dobio ono što mu pripada. Prije ili poslije, ali dobio je. Zato se UO i našao malo povrijeđenim Petrovićevom najavom igračkoga štrajka, a Magaš i Giergia brzo su se usuglasili oko prijedloga da se Petrovića novčano sankcionira, te prijedlog poslali UO. Kako svaka medalja uvijek ima i drugu stranu, a i red nalaže da svi kažu svoje, potpuno će biti u redu da UO sasluša i ono što im bude želio reći Aco Petrović. Onda UO treba na balanču staviti i jedno i drugo, pa razborito sve pretresti i donijeti odluku ili odluke koje će primarno biti u klupsku korist. Dakle, takve odluke koje će biti iznad pojedinačnih taština. Jer, klub je – barem tako svi kažu – svima iznad svega. A najviše građanima Zadra koji preko gradskog proračuna jednim dijelom sufinanciraju i Petrovića i igrače.