Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za divovsku savijaču tona jabuka

Autor: Katarina Belić

27.11.2008. 23:00
Za divovsku savijaču tona jabuka


Jučer i danas priprema se pečenje najveće savijače od jabuka koju su Zadrani ikada vidjeli, a koja će biti duga čak 780 metara. Savijača će biti postavljena na stol koji će posebno za tu priliku izraditi Neven Stojaković, a prostirat će se od crkve Sv. Šime pa sve do crkve Gospe od Zdravlja.
Organizator ovoga projekta koji nosi naziv “Savijača Krševan” je Udruga kuhara Zadarske županije, a sponzori su Turistička zajednica grada Zadra i voćari Zadarske županije. Inicijator i pokretač ovoga zanimljivog projekta je poznati i nagrađivani zadarski kuhar Renato Kraljev.
– Ideja za ovaj projekt nastala je iz želje da na ovaj način promoviramo kuhare i njihovu profesiju, ali i da putem naših sponzora potaknemo ljude na kupnju naših domaćih proizvoda, posebno voća. Iako se ove godine nismo prijavili za Guinessovu knjigu rekorda zbog komplicirane procedure prilikom podnošenja prijave, sljedeće godine ćemo to sigurno učiniti, kazao je Kraljev.
Savijaču će pripremati ukupno 23 restorana, od kojih će svaki ispeći od 30 do 100 metara savijače ovisno o mogućnosti pojedinog restorana.
– Svi su dobili potrebne namirnice za pripremu i svatko radi “kako najbolje zna”, dakle jedinstveni recept za pripremu savijače ne postoji, pojašnjava Kraljev.
U pripremu dvivovske savijače utrošit će se 1.000 kg jabuka, a sponzori su voćari Zadarske županije, zatim 300 kg tijesta koje su osigurali Ledo, Metro, Tvornica kruha Zadar i Marex-gel Zadar, za nabavu začina odnosno cimeta, zaslužan je “Kotany”, dok će Bakmaz darovati 100 kg šećera.
Savijača će se moći “kušati” već od 11 sati u subotu ujutro, a osim toga Zadrani će se moći zagrijati i uz “šalicu” toplog čaja koji će se dijeliti ispred kafića Lloyda, Calegra, Mimoze, Lovre i Danice, čiji je sponzor Kuća zelenih čajeva.