Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarske tvrtke isplaćuju božićnice

Autor: Tomislav Jerak

27.11.2008. 23:00
Zadarske tvrtke isplaćuju božićnice


Mi već tradicionalno darivamo svoje zaposlenike, i ne samo za Božić, već i za ostale blagdane, a odluka Vlade o stezanju remena na nas nije i vjerojatno neće utjecati, ističe Ive Mustać, direktor Tankerske plovidbe
Ove godine se grad počeo kititi i uljepšavati puno ranije nego prošlih godina, što nam nagovješćuje početak prosinca, mjeseca iščekivanja Isusova rođenja, ali i mjeseca najveće potrošačke groznice u godini. Iako je nadolazeći blagdan, blagdan mira i skrušenosti, velik naglasak se ipak stavlja na materijalne stvari, odnosno kupnju novih odjevnih predmeta, nabavu potrepština za tradicionalnu blagdansku gozbu te pripremanje darova za najdraže.
No, da bi se sve kupovne želje ostvarile, mnogi radnici računaju na božićnice, bilo u obliku poklon bonova, dječjih darova ili, onako kako bi većina htjela, u gotovini.
Ovu godinu je priču oko božićnica obilježila odluka Vlade o stezanju remena, što je naišlo na oštru kritiku i nezadovoljstvo građana. No u Vladinom Uredu ističu kako spomenuta odluka ni u kojem smislu ne ograničava ni zabranjuje podjelu božićnih darova za djecu, isplatu božićnica te drugih prigodnih blagdanskih darova predviđenih kolektivnim ugovorima.
Istraživanjem, koje smo proveli u desetak tvrtki na zadarskom području, utvrđeno je da će božićnica itekako biti, iako neke tvrtke nisu još utvrdile količinu i način podjele božićnica. Novčana vrijednost božićnica kretat će se između 1.000 do 2.000 neoporezivih kuna, dok će mnoge tvrtke svojim djelatnicima darivati poklon bonove predviđene za kupnju u nekom od trgovačkih centara te većina njih i djecu svojih djelatnika darovima u vrijednosti do 600 kuna.
Tako će primjerice Tankerska plovidba, najmoćnija zadarska tvrtka, imati najveće božićnice u iznosu od 2.000 kuna.
– Mi već tradicionalno darivamo svoje zaposlenike, i ne samo za Božić, već i za ostale blagdane, a odluka Vlade o stezanju remena na nas nije i vjerojatno neće utjecati, ističe Ive Mustać, direktor Tankerske plovidbe.
Svoje radnike će darivati i Tvornica kruha Zadar, koja je pripremila poklon bonove u iznosu od 1.000 kuna (što je 200 kuna manje nego lani), dok su i za djecu predviđeni darovi u vrijednosti od 400 kuna.
– Naši radnici su zaslužili svoje božićnice, a mi ćemo na neki drugi način pokušati srezati troškove, govori Danijel Segarić, voditelj sektora prodaje Tvornice kruha.
U Sojari nam ističu kako će djelatnici dobiti poklon bonove u vrijednosti od 1.500 kuna koje će moći potrošiti u Konzumu, dok će djeca do petnaest godina starosti također dobiti poklon bonove u vrijednosti od 600 kuna.
U ostalim zadarskim tvrtkama, primjerice Bakmazu, Gradu Zadru te Županiji govore kako će božićnica biti, međutim, još nije utvrđeno koliki će im biti iznos niti hoće li biti u obliku poklon bonova ili gotovine.
Tomislav JERAK Neke tvrtke još nisu utvrdile kolike će novca isplatiti na račun božićnice