Foto: Ivan JAMIČIĆ
Prema pričama s koljena na koljeno, moj predak Ante bio je očito miljenik Fanfogne. A kako conte za života nije imao potomstva, svu je zemlju i imanje prodao svojim kmetovima, obitelji Škifića i Pešušića. I tako je uljara postala vlasništvo Zverinčana za sva vremena, govori Živko Škifić, predsjednik Mjesnog odbora
Zverinac u općini Sali nalazi se gotovo u zabačenoj otočnoj zajednici zadarskog arhipelaga, između nenastanjenog otoka Tuna Velog i sjeverne obale Dugog otoka, preko puta Božave. Podno 117 visokog vrha Klisa i brda Rutnjak pored uvale Kablin, Zverinac, Poripišće i Hervatin, Bože Škifića restorana “Zverinac”, 10 milijuna kuna vrijednog trajektnog pristaništa i Sonikovog dućana, živi tek 48 žitelja koje danonoćno čuva nebeski zaštitnik sv. Ignacije Lojola.
Od Fanfogne do Bože Jusupa
U ovom gotovo netaknutom komadiću Mediterana koji čuva mudrost prošlosti i prohujalih civilizacija čuvajući njegov nepotrošeni mir, uspjeh i imutak ovisio je o zajedničkoj sreći, umješnosti, ali i napornom, krvavom radu. Ovi vrijedni i radišni ljudi penjali su se krševitim putovima koji vode prema maslinicima, brali i skupljali crne i zelene plodove, namakali ih u kamenicama ispunjenim morem pa ih potom mljeli u ulje u uljari kod porta, u jednoj od najstarijih uljara na Jadranu. Kad čovjek uđe u tu uljaru, učas ga obuhvati opojni miris ulja. Ostaje samo ta božanska aroma, miris drevnog zanata koji i danas na tradicionalan način živi među Zverinčanima – maslinarima čije je ulje zaslužno za njihovu otočnu epopeju.
Kako bi se razumjelo što ova prastara uljara predstavlja, važno je zagrepsti u bogatu prošlost. U doba posljednje vladavine Mlečana na Jadranu, pravo na Zverinac dobio je Fanfogna, pomorski časnik i zadarski plemić, koji je oko1746. godine sagradio i uljaru. Za kmetove je odabrao obitelji Škifića i Pešušića iz Solina na susjednom Dugom otoku.
– Prema pričama s koljena na koljeno, moj predak Ante bio je očito miljenik Fanfogne. A kako conte za života nije imao potomstva svu je zemlju i imanje prodao svojim kmetovima, obitelji Škifića i Pešušića. I tako je uljara postala vlasništvo Zverinčana za sva vremena, govori Živko Škifić, predsjednik Mjesnog odbora.
Uljara je putovala kroz vrijeme, a prastare prese, vage i kamenice, sva sila predmeta iz davnina, precizno su određivali mjesto i smisao ovom jedinstvenom mediteranskom proizvodnom pogonu. Gotovo je u potpunosti razrušena u Drugom svjetskom ratu, no to nije zaustavilo uljarske neimare. Nastavilo se s prastarim načinom proizvodnje sve do prije nekoliko godina kad je Tankerkomercova Marituna, odnosno Božo Jusup osuvremenio uljaru. No i dalje su ostali opojni mirisi davnine, maslinski mlin i granitni mlinski kamen te nešto mlađi strojni pogon “Aran” iz 1956. godine. Nastavljen je drevni mediteranski zanat o kojem ovisi opstojnost Zverinca.
Devedeset kuna za litru
– Tradiciju čuvamo. Ovo je uljara samo za maslinare iz Zverinca. Da nema naše uljare mogli bismo slobodno i masline ispiliti, kaže Živko, napominjujući kako će Božo Jusup “dati ruku” i kad se uljara uskoro bude u potpunosti obnavljala i rekonstruirala.
Na otoku su među kamenim ogradama na tisuće stabala maslina koje će ove sušne godine dati preko 15 vagona, odnosno preko 150.000 kilograma plodova. A kako se za 100 kilograma “plati” prosječno 12 litara ulja, iz uljare će poteći preko 18.000 litara maslinova ulja.
– S preradom maslina započeli smo prije 20-ak dana, a potrajat će do iza Nove godine. Dnevno se, od sedam ujutro do sedam navečer, u deset preša samelje oko 2.800 kilograma. Radimo u četiri grupe po tri osobe čiji su voditelji pored mene i Dario Gligora, Dobrivoj Mihovilović te Dino Škifić, ističe Živko dok nas odvodi u svoje dvore na riblju gradeladu.
Ulje iz Zverinca je posebnog, starinskog okusa. Stoljetni način prerade ni do današnjih dana nije doživio gotovo nikakve promjene. Ubrani plodovi sa svetog stabla 10-15 dana se “brudaju” u moru dok im more ne izvuče gorčinu. I sve arome otočnog bilja, zraka, soli i mora sačuvani su u kapljici zelenkastožute boje. Nije niti prodaja loša, 90 kuna za litru.
Zverinčanima je maslina oduvijek sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice, a svojim je odsjajem mamila i ribu.
– Tri žlice maslinova ulja na dan mogu imati ljekoviti učinak na ljudsko zdravlje, ponajprije na vitalnost mozga te na prevenciju kardiovaskularnih bolesti kao najčešćeg uzročnika smrtnosti u nas i u svijetu, preporučuje umirovljeni pulmolog dr. Branko Škifić dok na uzbrdici pred uljarom svom snagom gura svog kuma Antu Baradu iz Zadra da što lakše dogura “karijolu” natovarenu vrećama maslina.
najnovije
najčitanije
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Zadar & Županija
ugovori za 16 projekata
Bolnici za ortopeiju Biograd sredstva za poboljšanje usluga
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA