Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Arsenal pretijesan za čak 81 izlagača

Autor:

27.11.2009. 23:00
Arsenal pretijesan za čak 81 izlagača

Foto: Adam VIDAS



Iz Zadarske županije će nastupiti 41 izlagač, dok će ostatak biti iz ostalih šest županija. Ono što je meni posebno drago jest činjenica da smo ove godine imali veliki problem s prostorom, jer Arsenal je postao premalen za sve zainteresirane. Došli smo do faze da moramo pronaći drugo rješenje, prisiljeni smo tražiti drugi, veći prostor, jer ove godine smo bili primorani neke ljude odbiti, kaže Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar
U povodu održavanja 4 izložbe hrane, pića, delikatesa i suvenira – “Naši mali gušti 2009.”, a čije je otvorenje u utorak, 1. prosinca, jučer je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar održana konferencija za novinare. Na ovoj su konferenciji nazočili Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar te Snježana Dražina i Petar Pedišić, također iz HGK Županijske komore Zadar, koji su najavili dvodnevna događanja u prostorima Arsenala idućeg tjedna. Najavljeno je tako kako će prvog dana izložbe, u utorak, nakon svečanog otvorenja i pozdravnog govora predsjednika ŽK Zadar, uslijediti degustacija vina Zadarske županije pod vodstvom enologinje Marine Pavlović. Žiri neće biti klasični stručno ocjenjivački sud nego će biti sastavljen od novinara, sportaša i zadarskih uglednika, jer ovaj put cilj degustacije neće biti proglašenje šampiona među vinima, nego edukacija i širenje kulture vinarstva. U srijedu, drugog i posljednjeg dana izložbe, uslijedit će vođena degustacija maslinovog ulja pod vodstvom Udruge “Olea” Zadar, potom kratki film “Izrada iškog lopiža”, te kušanje pripremljenog jela iz lopiža i sireva izlagača.
– Kao i protekle četiri godine HGK Županijska komora Zadar je i ove godine sa svojim partnerima i suorganizatorima uspješno organizirala ovu izložbu koja će se održati 1. i 2. prosinca. Prisjetio bih se i 2006. godine i svih razloga zbog kojih je pokrenuta ova izložba. Naime, potaknuti akcijama, poput one “Kupujmo Hrvatsko”, mnogi naši izlagači, proizvođači hrane, pića, delikatesa, suvenira, tražili su da osmislimo izložbu na lokalnoj razini, kazao je Ikić, podsjetivši kako je u travnju 2006. godine organizirana prva izložba u Arsenalu u trajanju od pet dana, na kojoj je nastupilo 35 izlagača, 2007. godine u rujnu je organizirana trodnevna izložba s 38 izlagača, prošle godine je, također u prosincu, nastupilo 33 izlagača na izložbu u trajanju od dva dana.
Ikić je tako naglasio kako će se ove godine u Arsenalu predstaviti čak 81 izlagač, a ovogodišnja novost je da će uz proizvođače Zadarske županije nastupiti još šest drugih županija.
– Iz Zadarske županije će nastupiti 41 izlagač, dok će ostatk biti iz ostalih šest županija. Ono što je meni posebno drago jest činjenica da smo ove godine imali veliki problem s prostorom, jer Arsenal je postao premalen za sve zainteresirane. Došli smo do faze da moramo pronaći drugo rješenje, prisiljeni smo tražiti drugi, veći prostor, jer ove godine smo bili primorani neke ljude odbiti, kazao je Ikić, napomenuvši kako su razmišljali o novim prostorima, no s obzirom da Zadar nema definiran sajamski prostor, pronalazak novog, većeg prostora za sada ide teško.
Ovakav je odaziv, kako pojašnjava tajnik, znak da se na području proizvodnje tradicionalnih proizvoda događa kvalitetan trend, jer evidentno je da bi ovakvu izložbu u Zadru bilo teško organizirati prije osam ili devet godina.
Napomenuo je također kako je HGK Županijska komora Zadar ovom prilikom izdala katalog “Vrijedne ruke”, koji okuplja proizvode karakteristične za Zadarsku županiju kako bi ih predstavili široj javnosti te na jednom mjestu približila raznolikost i autohtonost svekolike ponude obale, otoka i zaleđa te da bi se bolje marketinški pozicionirali na tržištu. Jednake će kataloge na ovogodišnjoj izložbi predstaviti i proizvođači ostalih šest županija koje će nastupiti u Arsenalu.