Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bosna kao zagrijavanje za pakleni tjedan

Autor: Roman Morović

27.11.2009. 23:00
Bosna kao zagrijavanje za pakleni tjedan

Foto: Sebastian GOVORČIN



Bosna je momčad koju jednostavno moramo pobijediti, ali nećemo je podcijeniti. Nismo toliko jaki da bismo ikoga podcjenjivali, a osim toga, Bosna je dovela nekoliko pojačanja u posljednje vrijeme, kazao je Sagadin
U desetom kolu NLB lige košarkaše Zadar očekuje, na papiru, najlakši zadatak. U goste im stiže sarajevska Bosna koja je do sada ubilježila samo jednu pobjedu, uz osam poraza. Tu jedinu pobjedu “studenti” su ostvarili u trećem kolu, kada su na domaćem terenu pobijedili Radnički, nakon čega je usljedilo šest uzastopnih poraza. Ukupno, po četiri su puta poraženi kod kuće (Zagreb, Široki, Cibona, Hemofarm) i u gostima (Olimpija, Cedevita, Partizan, Helios). Momčad Vlade Vukoičića daleko je od prošlosezonske forme, kada je bila jedno od ugodnijih iznenađenja lige, te je ove sezone, po svemu sudeći, očekuje grčevita borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje znači ispadanje iz NLB lige na jednu sezonu. Tokom sezone Bosna je već doživjela nekoliko igračkih promjena (otišli Češković i Vučurović, došli Copeland, Kojadinović i Radonjić), a dodatni problem stvaraju joj ozljede važnih igrača, Ivana Ivanovića i Zlatka Jovanovića. U takvim okolnostima, teško da Bosna može pružiti značajniji otpor Zadru, koji je jedna od četiri momčadi NLB lige koje ove sezone još uvijek ne znaju za poraz u svojoj dvorani (ostale tri su Cibona, Olimpija i Zagreb), a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je dvorana Krešimira Ćosića još od prošle sezone neosvojiva tvrđava u regionalnoj ligi. Zadar u ovu utakmicu ulazi sa pet domaćih pobjeda i tri gostujuća poraza i pod svaku cijenu želi, što je lakše moguće, doći do šeste pobjede, uoči serije teških gostovanja koja ga očekuju u idućih desetak dana. Iako su Zadrani tokom tjedna doživjeli i prvi ovosezonski poraz u svojoj dvorani, u Eurokupu od grčkog Arisa, ta je utakmica već zaboravljena i svi u momčadi su koncentrirani samo na Bosnu.
Pojačana Bosna
– Bosna je momčad koju jednostavno moramo pobijediti, ali nećemo je podcijeniti. Nismo toliko jaki da bismo ikoga podcjenjivali, a osim toga, Bosna je dovela nekoliko pojačanja u posljednje vrijeme. Prije svega, mislim na američkog razigravača Donald Copelanda, a nedavno im se priključio i iskusni šuter Feliks Kojadinović, te Goran Radonjić. S tim igračima Bosna želi nekoga iznenaditi, ali mi si nikako ne možemo priuštiti da iznenadi nas. Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu, kao i za svaku drugu. Analizirali smo njihovu igru, znamo koje su im jače, a koje slabije strane i postavili smo koncept naše igre. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da večeras na što lakši način dođemo do novih bodova – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zmago Sagadin, trener košarkaša Zadra.
Proteklih dana već je bilo riječi o tome kako je najzapaženiji igrač Bosne u dosadašnjem dijelu natjecanja bio Suad Šehović, dvadesetdvogodišnji crnogorski šuter koji predvodi svoju momčad u većini statističkih elemenata. Zanimljivo, osim što je prvi strijelac (15.4 poena po utakmici), Šehović je i prvi skakač momčadi, kako u obrani tako i u napadu. Zadrani uoči svake utakmice ističu kako im je jedna od najvažnijih stvari, osim čvrste obrane, dobiti duel u skoku, a za to će večeras, uz Šehovića, morati pripaziti i na gostujuće centre, Gorana Bajića (207cm) i Emira Zimića (217 cm), te na krilnog centra Seida Hajrića. Ipak, premda je riječ o solidnim igračima, koji znaju pružiti i vrlo dobre partije, to ipak nisu imena kojih bi se Zadrani trebali bojati.
– Uz spomenute Copelanda, Kojadinovića i Radonjića, poznato je da je udarna snaga Bosne šuter Suad Šehović. Osim njega, imaju dosta visoke centre, Bajića, Hajrića i Zimića, tako da mogu dobro parirati i pod košem i na vanjskim pozicijama. Realno, oni se bore za niske pozicije, odnosno za izbjegavanje posljednjeg mjesta ali sigurno će pokušati iznenaditi. Traže bodove spasa, ali mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo nepobjedivost na domaćem terenu u NLB ligi – ističe trener Zadra.
Prilika mladima
Što se zdravstvenog stanja u momčadi Zadar tiče, ono je dobro i to je ono što je najvažnije, uoči niza teških utakmica, jer nakon Bosne, Zadrani u utorak gostuju u Litvi, zatim iduće subote u Podgorici, pa tri dana kasnije u Jeruzalemu. Manje probleme s gležnjem ima Micah Downs, a upitan je jedino nastup Vedrana Morovića, koji će vjerojatno preskočiti Bosnu, kako bi bio što spremniji za važan europski ogled sa Siauliaiem.
– Stanje u momčadi je mobilno, treniramo punom parom i nemamo nekih posebnih problema s ozljedama. U četvrtak ujutro je Downs dobio malu poštedu, jer još uvijek ima problema s gležnjem. To je stara ozljeda, koja se tu i tamo obnovi, ali ništa tako ozbiljno da bi ga spriječilo da zaigra. Iako u ovom trenutku ne djeluje baš najbolje, bit će u sastavu. Morović još uvijek ima problema, teško grabi loptu i nije spreman za igru, tako da vjerojatno neće biti u sastavu. Njegov povratak u igru odgodili smo za nedjelju, jer će nam u Litvi u utorak biti jako potreban. Prema tome, sastav će biti isti kao i na posljednjoj utakmici, osim što se u momčad vraća Šarlija. Nadam se da ću biti u prilici da njemu i Baturu dam malo više minuta – zaključio je Sagadin.
Dakle, ukoliko Zadar na pravi način pristupi ovoj utakmici i već na početku stvori osjetniju razliku, za očekivati je da će nositelji igre dobiti malo odmora, pa bi publika ponovno mogla vidjeti na djelu zadarsku dicu. Za one koji se još uvijek premišljaju hoće li ili neće večeras put dvorane Krešimira Ćosića, to bi trebao biti dovoljno dobar poziv da ipak dođu podržati zadarske košarkaše.


Car: Nećemo podcijeniti protivnika


– Bosna rezultatski ne stoji dobro, posljednji su na tablici, ali u svakom slučaju zaslužuju naš respekt. Trebamo ih ozbiljno shvatiti i pripremiti se za ovu utakmicu kao i za svaku drugu. Niti jednog protivnika se ne smije podcijeniti, ali jasno je da smo večeras mi favoriti. Mislim da bi u ovoj utakmici trebali uigrati neke varijatne, koje će nam biti korisne u nastavku sezone – kratko je u najavi utakmice kazao Marko Car, košarkaš Zadra.




 


Već u nedjelju na put


Nakon utakmice protiv Bosne, košarkaši Zadra neće imati niti 24 sata odmora, jer već u nedjelju poslijepodne kreću put Zagreba, odakle će nastaviti prema sjeveru Litve, gdje ih u utorak očekuje susret drugog kola Eurokupa protiv Siauliaia.


 


NLB liga, 10. kolo


Raspored: Zadar – Bosna (19), Helios – Zvezda (17), FMP – Cedevita (18), Hemofarm – Budućunost (18), Cibona – Zagreb (19), Partizan – Olimpija (19.30), Široki – Radnički (20.15).


 


Helios otpustio Dundovića


Zadranin Mario Dundović više nije član Heliosa iz Domžala. Nakon devet utakmica u kojima je u prosjeku postizao 7.7 poena, uz 3.2 skoka po utakmici, uprava Heliosa odlučila je raskinuti ugovor s Dundovićem, uz objašnjenje da, unatoč neosporno velikoj želji i borbenom duhu, on nije ispunio sva očekivanja. Umjesto njega Helios je angažirao centra Miloša Paravinju. Dodajmo ovome kako je zagrebačka Cedevita dovela još jedno pojačanje, iskusnog tridesetjednogodnišnjeg šutera, bivšeg hrvatskog reprezentativca Marina Baždarića.


 


Tradicija na strani Zadra


U dvanaest međusobnih susreta, koliko su ih do sada u regionalnoj ligi odigrali Zadar i Bosna, devet su puta slavili Zadrani, a samo tri Sarajlije i to sva tri puta u svojoj dvorani. Osim što nikada nije pobijedila u Zadru, Bosni ne ide u prilog ničinjenica da je čak pet puta od Zadra primila 100 i više koševa, a posebno bolnih bilo je lanjskih -44.
2001./2002. Zadar – Bosna 80:71, Bosna – Zadar 82:109.
2002./2003. Zadar – Bosna 107:78, Bosna – Zadar 88:122.
2004./2005. Zadar – Bosna 85:68, Bosna – Zadar 81:73.
2005./2006. Bosna – Zadar 76:66, Zadar – Bosna 80:72.
2006./2007. Bosna – Zadar 87:76, Zadar – Bosna 100:88.
2008./2009. Zadar – Bosna 101:57, Bosna – Zadar 62:67.


 


Desetkovana Bosna


– Jedna pobjeda bi sve promijenila, u to sam siguran. Da li je tražiti u Zadru? U ovom trenutku to je naprosto nemoguća misija, ali činjenica je da odlazimo rasterećeni jer nemamo što izgubiti. Zadar je apsolutni favorit, praktički je već upisao bodove protiv nas, ali iz trenerskog iskustva znam da je najteže dobiti dobiveno. Pokušat ćemo sve kako bi u muškoj igri ostvariti što povoljniji rezultat – kazao je u najavi utakmice za službene stranice NLB lige, Vlada Vukoičić, trener Bosne.
Osim Ivanovića i Jovanovića koji sigurno neće biti u sastavu, na ozljedu se žale i Božo Đurasović, Emir Zimić i Muhamed Pašalić, pa Vukoičić ima velikih problema sa sastavljanjem momčadi.
– Pehovi i ozljede nas prate od prvog kola i to je nešto na što ne možemo utjecati. Neću reći da smo se navikli, ali ne sjećam se kada smo svi bili na treningu. Ne želim da to zvuči kao alibi, ali nikako da nam se sreća osmjehne. Teško je reći od koga nam u domaćem sastavu prijeti najveća opasnost. Zadar je skup sjajnih individualaca, koji su odlično ukomponirani. To je tako godinama i da smo kompletni, teško da bi mogli računati na pobjedu. No, u košarci je sve moguće i idemo skupo prodati svoju kožu – istaknuo je strateg sarajevske momčadi.