Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gradovi bi trebali poticati investiranje u proizvodnju i novo zapošljavanje

Autor: Velimir Brkić

27.11.2009. 23:00
Gradovi bi trebali poticati investiranje u proizvodnju i novo zapošljavanje

Foto: Velimir BRKIĆ



Na skupu je nazočan i gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan te načelnici Poličnika i Stankovaca, Davor Lončar i Željko Baradić, koji će drugog dana skupa biti predstavljeni kao Ulagači godine 2008., odnosno Ulagači godine 2009.
Prvi godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika “48 sati” koji organiziraju Udruga gradova i poslovni tjednik “Lider” počeo je u petak rano prijepodne u Opatiji. Cilj skupa na kojem je oko 200 sudionika, među kojima predstavnici 60-ak gradova, je raspraviti na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime i kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice.
Veliko izaslanstvo grada Zadra predvode dogradonačelnici Darko Kasap i Dražen Grgurović te pročelnik za gospodarstvo Alan Kociper i pročenik za graditeljstvo Matko Segarić. Biogradsko izaslanstvo u kojem su dogradonačelnik Marijan Stopfer, direktor komunalnog poduzeća “Bošana” Krunoslav Pešić i član gradskog tima za međunarodnu i međuregionalnu suradnju Ivan Čupić predvodi gradonačelnik Ivan Knez.
Na skupu je nazočan i gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan te načelnici Poličnika i Stankovaca, Davor Lončar i Željko Baradić, koji će drugog dana skupa biti predstavljeni kao Ulagači godine 2008., odnosno Ulagači godine 2009. Poličnik i Stankovci su dobitnici priznanja za jedinice lokalne samouprave za uspješnost privlačenja ulaganja, koje dodjeljuje Agencija za promicanje izvoza i ulaganja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.
– Veliki odaziv gradonačelnika i poduzetnika govori koliko je u ovoj kriznoj godini važno dobiti odgovore na “goruća” pitanja što gradovi trenutačno mogu učiniti za gospodarstvo, ali isto tako kako gospodarstvo može pripomoći razvojnim projektima gradova, rekao je između ostalog Ivan Knez poručivši kako će se kroz razmjenu iskustava te predstavljanjem novih modela iz Hrvatske i inozemstva potaknuti konkretnu suradnju javnog i poslovnog sekora.
Otvarajući skup Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske, ocijenio je da je u sadašnjem stanju gospodarske krize otežano financiranje gradova zbog nepovoljnog stanja tržišta municipalnih obveznica, smanjenje mogućnosti iznozemnih ulaganja te otežanog zaduživanja.
– Središnji izvori financija u idućem razdoblju za hrvatske gradove su zajmovi Europske investicijske banke (EIB) i europski pretpristupni fondovi, rekao je Radošević dodajući kako je EIB najavila mogućnost korištenja povoljnih zajmova za projekte na lokalnoj razini kao što su oni namijenjeni zaštiti okoliša, recikliranju otpada i drugoj infrastrukturi.
– Za izlazak iz krize u Hrvatskoj je potrebno mijenjati model rasta sa sadašnjeg temeljenog na zaduživanju u inozemstvu na onaj oslonjen na jačanje proizvodnje i izvoza. Gradovi bi trebali poticati investiranje u proizvodnju i novo zapošljavanje, zaključio je Radošević.
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je predstavio neke od razvojnih projekata ovoga grada od njegova dolaska na gradonačelničko mjesto prije tri godine. Istaknuo je izgradnju stadiona i sportske dvorane sustavom javno-privatnog partnerstva i regionalnog centra za upravljanjem otpadom u vrijednosti od 144 milijuna eura, od čega je, kako je kazao, EU dala 77 milijuna. Ljubljanski gradonačelnik Janković napomenuo je da je ljubljanski gradski proračun na razini od 315 milijuna eura, a da se u gradu sada razvijaju projekti u koje je investirano više od milijarde eura.
Juan Manuel Revuelta Perez, direktor Ureda grada Valencije u Bruxellesu je govorio o iskustvima u privlačenju stranih investicija, o poduzetničkim zonama dogradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat, o primjerima javno privatnog partnerstva Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice…
Subotnji dan posvećen je primjerima uspješnih gradskih “evenata” na kojima zajednički surađuju gradske uprave i privatni osnivači. Treba istaknuti kako će zamjenik gradonačelnika Zadra Dražen Grgurović i osnivač Garden Festivala Nick Colgan predstaviti hrvatski glazbeni festival koji tijekom deset dana odlične glazbe i cjelodnevnih provoda privlačiti sve veći broj mladih turista.