Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Katarina Peraić, prva vinska kraljica

Autor: Z L

27.11.2009. 23:00
Katarina Peraić, prva vinska kraljica

Foto: Adam VIDAS



Znam sve poslove u vinogradu. Plivim, trgam, veživam lozu, pomažem ćaći škropiti, frezati, okopavati, trgati, mliti grožđe. Otac sam radi vino, a ja gledam i učim. Najteže mi je okopavati, a najveći gušt mi je trgati jer tada i ja degustiram grožđe, kaže prva vinska kraljica Katarina Peraić
Katarina Peraić iz Polača prva je vinska kraljica Zadarske županije. Devetnaestogodišnja djevojka laskavu titulu osvojila je u konkurenciji sedam princeza koje su izborile pravno sudjelovanja na natjecanju. Njezina dužnost je da tijekom ove i iduće godine, do izbora nove kraljice, promovira županijska vina, vinogradarstvo i naše vinorodne regije Zadar-Biograd i Benkovac-Stankovci. Kraljica je plemenita glasnogovornica vina i vinske kulture.
Izbor za vinsku kraljicu nije bilo obično natjecanje u ljepoti. Sve kandidatkinje su osim izgleda i osobnosti morali pokazati poznavanje vinogradarstva, vinarstva, vina, vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja na području Zadarske županije, znanje iz opće kulture kandidatkinja te se ocjenjivao njihov javni nastup kao i predstavljanje na hrvatskom i jednom svjetskom jeziku.
– Nisam očekivala da ću biti prva vinska kraljica. Očekivala sam da će nagradu odnijeti Arleta Vidić, cura iz Nina. Malo mi je neobično, novinari zovu, čestitke stižu sa svih strana. Nikad nisam ni sanjala da ću se naći u ovakvoj situaciji, iskreno kaže prva vinska kraljica Katarina Peraić.
Katarina je prvo mjesto odnijela za osam bodova prednosti ispred drugoplasirane, a najviše bodova joj je odnijelo njeno predstavljanje i odgovor na pitanje o Polači. Kad je odgovarala na pitanje o svom prvom mjestu uz vinske degustacije, spomenula je bogatu kulturnu i povijesnu baštinu i, naravno, neizostavne trke konja koje se održavaju svakog ljeta na jedinom hipodromu u Zadarskoj županiji.
Katarina je studentica prve godine menadžmenta u Šibeniku. Planira završiti prve tri godine i dobiti titulu prvostupnika, a nakon toga želja joj je nastaviti se obrazovati u Splitu ili Zagrebu. Njena majka Blaženka je domaćica, a otac Milan školski kućni majstor. Vinogradarstvom i vinarstvom će se uvijek baviti jer je to neizostavni dio obiteljskog života. Naime, obitelj Peraić ima dva vinograda u kojima Katarina često provodi svoje vrijeme, pomažući svojim roditeljima, osobito ocu Milanu.
– Čest sam gost vinograda. Znam sve poslove u vinogradu. Plivim, trgam, veživam lozu, pomažem ćaći škropiti, frezati, okopavati, trgati, mliti grožđe. Otac sam radi vino, a ja gledam i učim. Najteže mi je okopavati, a najveći gušt mi je trgati jer tada i ja degustiram grožđe.


Vinska kraljica riješila test


Katarina je svoju titulu vinske kraljice dokazala i na našem testu. Postavili smo joj pitanja iz vinarstva i vinogradarstva na koja je sva točno odgovorila te i na taj način dokazala da je titula vinske kraljice otišla u prave ruke.
1. Znate li navesti jedno od dva vinogorja Zadarske županije?
Stankovci-Benkovac.
2. Nabroji dvije sorte crnog i dvije sorte bijelog grožđa?
Plavina, babić.
Debit, maraština.
3. Koja su dva najvažnija parametra u grožđu važna za kakvoću budućeg vina?
Šećer i kiselina.
4. Bijela vina kušaju li se i piju ohlađena na temperaturi od 10- 12oC ili 16 – 18oC?
10-12oC.
5. Uz jela od pečenja i divljači koje biste servirali vino crno ili bijelo?
Crno vino.
6. S kolačima, slatkim jelom i sladoledom koja biste ponudili vina, suha ili slatka?
Slatka.
7. Znate li jedan od naših najpoznatijih pjenušaca?
Bakarska vodica.
8. Nabroji jednu od bolesti vina?
Kvasina-ocitkavost.
9. Znate li rukovati vadičepom?
Da.
10. Kvalitetno ili vrhunsko vino iz butelje pred gostima servirali biste iz obične čaše ili čaše na stalku?
Čaše na stalku.