Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lošinj i astronomija više od stoljeća

Autor: Valentina Mlađen

27.11.2009. 23:00
Lošinj i astronomija više od stoljeća

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru u četvrtak navečer održano je predavanje na temu “Lošinj i astronomija više od stoljeća”. Predavanje je održao Dorian Božičević, predsjednik astronomskog društva ‘Leo Brenner’ iz Lošinja. Povod predavanju izdavanje je male knjižice o astronomiji u Lošinju te 15. obljetnice društva Leo Brenner. Na predavanju je Božičević dao presjek povijesti astronomije u Lošinju, koja traje više od 120 godina. Kreće od osnutka pomorske škole i upotrebe astronomije u navigaciji te prve zvjezdarnice koja je bila pokraj pomorske škole, pa do osnutka zvjezdarnice Manora i njezinog prestanka rada. Osim toga, na predavanju su predstavljena dva velika imena, Eugen Jelčić i Spiridon Gopčević, koji nisu bili važni samo za povijest Lošinja, nego i za povijest hrvatske astronomije u svjetskim okvirima. Knjiga sadrži osnovne podatke o razvoju astronomije u Lošinju te je bogato opremljena fotografijama i crtežima osoba, dokumenata, kartama planeta i ostalim skicama svemirskih tijela nastalih na temelju opažanja iz zvjezdarnice.
– U Zadar smo došli zahvaljujući kolegama iz Astronomskog i astronautičkog društva Zadar, koji su nas pozvali da se ova tema i problematika predstavi i u Zadru, rekao je Božičević o dolasku u Zadar.
Iako u Lošinju zvjezdarnica više ne djeluje, astronomsko društvo radi još i dalje. Nekad je zvjezdarnica bila ponos Lošinja i lansirala ga je među svjetske gradove u kojima se bavilo astronomijom, a danas su u društvu prisiljeni potpisivati peticiju za povratak zgrade zvjezdarnice, koja je 90 – ih prodana zajedno s prodajom društvenih stanova. Godine 2006. zgrada je zaštićena kao lokalno kulturno dobro, a želja astronomskog društva je da joj se vrati njen prvobitan izgled. Teleskop koji je nekad bio ponos “Manore” otkupljen je početkom 20. stoljeća i čuva se u jednom samostanu na Braču. Teleskop je još dobro očuvan, pa ako lošinjski astronomi uspiju dobiti staru zgradu, možda u njoj u punom sjaju zablista i stari teleskop.