Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAKON VINCRO-a NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO

Autor:

27.11.2009. 23:00
NAKON VINCRO-a NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO


U svijetu je trend da gosta počastite receptom iz vlastite kuhinje i vinom iz svog kraja. Mislim da je prošlo vrijeme nekih klišeja. Ako netko želi popiti neko francusko vino, radije će ga popiti u Francuskoj nego kod nas. Ne bi samo mi proizvođači bili na dobiti, već bi i ugostitelj koji to nudi ostavio dobar dojam na gosta. VINCRO bi sad trebao barem odškrinuti vrata prema ugostiteljima, kaže šampion Zlatko Kaštelanac
Bijelo vino Trebiano Toscano Zlatka Kaštelanca iz Polače proglašeno je šampionskim vinom na prvom međunarodnom sajmu vinogradarstva VINCRO – Polača 2009. koji je proteklog vikenda održan u Polači. Kaštelančevo vino odnijelo je pobjedu u konkurenciji dvanaest buteljiranih, može se slobodno reći najboljih vina u Zadarskoj županiji. U konkurenciji otvorenih vina pobjedu je odnijelo crno vino Ante Škaulja iz Nadina. Škauljev crni syrah pobjedu je odnio između četrdeset osam crnih i četrnaest bijelih vina koji su na VINCRO došli nakon provedene kemijske analize u Vinariji u Benkovcu.
Kaštelančev Trebiano Toscano
Zlatko Kaštelanac profesionalno se vinarstvom bavi od 2004. godine. Prvi je od malih vinara u Zadarskoj županiji koji je nabavio adekvatnu opremu za proizvodnju bijelog vina, a sve je počelo s bijelim vinom Zlatna kap. Od svojih profesionalnih vinogradarskih početaka do danas dobivao je medalje i priznanja za kvalitetu svog proizvoda na degustacijama u Polači, Sabatini, splitskom Gastrou.
– Pobjeda na VINCRO mi osobno puno znači. Ne mogu reći za nju da je jedno u nizu priznanja. Natjecao sam se na domaćem terenu i ne bi sasvim sve jedno bilo da sam tu bio drugi, kao na primjer na Sabatini. Ovaj uspjeh me posebno ispunjava. Jedan moj susjed mi je nakon što sam proglašen pobjednikom prišao, čestitao i rekao: “Zlatko, ja sam na tebe jako ponosan.” To čuti i doživjeti jedan je poseban osjećaj koji ne možete negdje drugdje doživjeti, kaže Zlatko Kaštelanac i dodaje:
– Želja da se bavim vinarstvom i vinogradarstvom dugo je tinjala. Jedan od glavnih impulsa da se krene ozbiljnije u to bila je kupnja tri hektara na Nadinskom blatu. To je bila jedna značajnija površina koja je zahtijevala ozbiljniji pristup i nakon toga je ta tinjajuća želja isplivala na površinu i sve je krenulo.
VINCRO je u potpunosti ispunio očekivanja većine sudionika. Bez ikakvog pretjerivanja za njega se može reći da se radi o vinarsko-vinogradarskom događaju godine nakon kojeg više ništa neće biti isto i nakon kojeg će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravni kotarima i Zadarskoj županiji otići u novom smjeru. Održavanje sajma poklopilo se i s nekim drugim momentima. Na području općine Polača, Zadarske županije i Hrvatske stvaraju se realni uvjeti za razvitak vinogradarstva. Sve je više izvornih sorti vinove loze kao i kakvonosnih vina. U vinarstvu se također bilježe pozitivni pomaci. Tako u prometu vina 60 posto čine kvalitetna vina, na stolna otpada 33 posto, vrhunska vina 5 posto, dok jedan posto čine pjenušava i specijalna vina. S druge strane, nažalost, svi pokazatelji potvrđuju da posljednjih godina potrošnja vina u nas stagnira ili čak opada. Zato je jedan i ciljeva sajma bio povezati proizvođače vina s potrošačima, posebno ugostiteljima. Kaštelanac godišnje proizvode oko 7.000 butelja i u zadnjih nekoliko godina je svojim profesionalnim pristupom riješio problem plasmana na tržištu. No u Zadru se za sada može kupiti samo na jednom mjestu, u jednoj specijaliziranoj trgovini, dok se restoranima ne nudi.
– Nadam se da će naši ugostitelji da će prepoznati našu kvalitetu i malo više prostora prepustiti vinima s područja Zadarske županije. U svijetu je trend da gosta počastite receptom iz vlastite kuhinje i vinom iz svog kraja. Mislim da je prošlo vrijeme nekih klišeja. Ako netko želi popiti neko francusko vino, radije će ga popiti u Francuskoj nego kod nas. Ne bi samo mi proizvođači bili na dobiti, već bi i ugostitelj koji to nudi ostavio dobar dojam na gosta. VINCRO bi sad trebao barem odškrinuti vrata prema ugostiteljima.
Škauljev syrah
Ante Škaulj nije profesionalac kao Kaštelanac, ali pobjeda na VINCRO-u u konkurenciji otvorenih vina budi želju za otvaranjem male obiteljske vinarije i pokretanjem ozbiljne proizvodnje. Nije mala stvar kada baš vaše vino bude proglašeno šampionskim među šezdeset i dva vina. Dodajmo da je Škaulj dobio zlatnu medalju i za svoje drugo vino – crni merlot. Škaulj je i prethodnih godina osvajao nagrade na polačkoj degustaciji mladih vina. Tako je lani njegov merlot odnio srebrnu medalju. Dodajmo da je završio i tečaj za vinara.
– Na tri hektara vinograda imam posađeno oko 14.000 čokota vinove loze sorti syrah i merlot. To je mladi vinograd, a mislim da kad stane na puni rod, mogao bih proizvoditi oko 15 do 20 tisuća butelja vina, kaže Škaulj i dodaje:
– Posao u vinogradarstvu i vinarstvu zahtijeva puno truda i vremena i njime se može baviti samo onaj tko to voli.
Škaulj ide prema proizvodnji ekovina. Iduće godine bih trebao dobiti certifikat za ekovinograd, čime se kompletiraju uvjeti za stvaranje jednog kvalitetnog proizvoda.
– Mi u Nadinu smo osnovali Udrugu vinogradara i vinara čiji sam ja tajnik. Osnivamo tečajeve na kojima se educiramo bez čega nema napretka. Da smo na pravom puti, vidi se iz toga da su nadinski vinogradari i vinari na Sabatini i sada na VINCRO-u osvojili najviše medalja.


Iste sorte u Sloveniji i u Ravnim kotarima daju vina različitih okusa


Na VINCRO-u je izlagao i predstavio se i poznati slovenski vinar Robert Hafner, vlasnik tvrtke Vinarstvo Hafner iz Svete Ane kod Maribora. Robert Hafner je po profesiji je agronom, profesionalni enolog, član europskog reda viteza vina, a na VINCRO je prezentirao svoja vina Chardonay, Sivi Pinot, mirisni Treminac, Muškat žuti i Ranina.
– Ugodno sam iznenađen ozračjem i gostoljubivošću domaćina. Vincro svakako ima potencijala da preraste u veliku manifestaciju. Ako me organizatori pozovu sa zadovoljstvom ću ponovno doći u Polaču, rekao je Hafner i nastavio:
– Usporedio sam neka svoja vina s vinima Zlatka Kaštelanca i Željka Vrsaljka. Interesantna je činjenica da se radi o istoj sorti vina sa područja Maribora i s područja Ravnih Kotara, ali ona daju različite okuse. Tome je razlog različitost ova dva područja u klimi, vrsti zemlje i mikroklimi.
Inače Hafner ima vinograd od 30 000 loza, na površini od 8 hektara. Vinogradarstvom se profesionalno bavi osam godina. Na VINCRO je, kaže, došao na poziv jednog od začetnika sajma VINCRO-a Nedjeljka Jusupa, koji je ovdje pozvao i Simona Hribernika isto člana europskog reda viteza vina. Hribernik je vlasnik prestižne obiteljske gostionice Brančurnik s 300 godina starom tradicijom. Brančurnik se nalazi u podnožju Alpa, na putu između Prevalja i Ravna na Koroškem i najstarije je “gostišće” na području slovenkog i austrijskog djela Koroške.
– Pozvao sam najbolje vinare sa VINCRO-a da se predstave i kod nas u Sloveniji, otkrio je Hribernik ne štedeći komplimente na račun organizatora Prvog međunarodnog sajma vina Vincro-Polača 2009.
Maja MARINOVIĆ