Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pandemijsko cjepivo samo uz potpisani pristanak

Autor: Z L

27.11.2009. 23:00
Pandemijsko cjepivo samo uz potpisani pristanak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Cijepiti su se jučer uglavnom došli kronični bolesnici te nešto pozvanih zdravstvenih djelatnika
Cijepljenju protiv virusa svinjske gripe H1N1 u zavodima za javno zdravstvo odaziv je jučer bio prilično slab. Prvi dan cijepljenja bio je predviđen za zdravstveno osoblje, ali i kronične bolesnike, no niti jedna od ovih kategorija koje imaju prvenstvo u cijepljenju nije pohitala na imunizaciju protiv pandemijske gripe. Cijepiti su se jučer uglavnom došli kronični bolesnici te nešto pozvanih zdravstvenih djelatnika, rekla nam je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
U Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” cijepilo se jučer 30-ak osoba, teških kroničnih bolesnika, te samo jedan liječnik iz privatne prakse. Cjepivo je distribuirano u Kliniku za infektologiju “Dr. Fran Mihaljević” i u KBC Rebro, gdje se cijepilo zdravstveno osoblje.
Razlog slabog odaziva, smatraju epidemiolozi, leži u strahu od nuspojava cjepiva što ga šire mediji, no možda je tome pridonijela i činjenica da za ovo cjepivo svatko prije cijepljenja mora potpisati pristanak, što se kod sezonskog cjepiva nikad nije tražilo.
– Svrha je potpisivanja evidencija cijepljenih iz više razloga, tumači Tatjana Sindik-Milošević, direktorica Imunološkog zavoda koji je uvezao Novartisovo pandemijsko cjepivo. Prvi je razlog, kako kaže, to što je cjepivo stiglo u ograničenoj količini, pa je potrebno zaštititi u prvom naletu najkritičnije skupine. Drugi je razlog evidencija cijepljenih jer se neke dobne skupine moraju cijepiti i dva puta, pa ih liječnik mora pozvati ako se sami ne odazovu. I treće, papir se potpisuje zbog mogućnosti praćenja nuspojava, kaže Sindik-Milošević.
– Praćenje nuspojava je posebno razrađeno, tako da se puno više pažnje polaže na svaki detalj i reakciju, kaže direktorica Imunološkog zavoda te dodaje da je riječ o jedinstvenom obrascu za praćenje nuspojava cijepljenja za čitavu Europsku uniju, pa ga je preuzela i Hrvatska.
Slučajevi teških nuspojava ovog cjepiva nisu potvrđeni, no slovenski su mediji jučer javili o slučaju 77-godišnje kronične bolesnice koja je nekoliko minuta nakon primljenog cjepiva dobila aritmiju, a nedugo nakon toga i zastoj rada srca. U Sloveniji se građani cijepe pandemijskim cjepivom farmaceutske kompanije GlaxoSmith&Kline, čije je cjepivo u Kanadi privremeno povučeno iz primjene zbog više slučajeva teških alergijskih reakcija. Neželjene reakcije na cjepivo su – kažu stručnjaci – vrlo rijetke, ali su moguće. Tako su i u zavodima za javno zdravstvo jučer cijepljenim osobama preporučivali da ostanu u zavodu još dvadesetak minuta na promatranju.
S obzirom na najnovije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da će pandemija na sjevernoj hemisferi potrajati još tjednima prije nego dosegne vrhunac i broj oboljelih počne padati, ova pošiljka čini se nije stigla prekasno, iako za razvoj imuniteta na virus treba proći dva tjedna od cijepljenja. Pitanje je međutim hoće li se svih 140.000 doza cjepiva potrošiti, kao i preostalih ugovorenih 1.360.000 doza koje tek trebaju stići u Hrvatsku.
Cijepljenje za građane u ponedjeljak počinje u ambulantama obiteljske medicine, kojima je cjepivo jučer raspoređeno ovisno o broju najtežih pacijenata koje pokrivaju.