Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poluotok postaje novogodišnja pozornica

Autor:

27.11.2009. 23:00
Poluotok postaje novogodišnja pozornica

Foto: Vedran SITNICA



Zadrani i sve brojniji gosti Novu će godinu dočekati na pet otvorenih lokacija i to na Forumu, na dvije lokacije u Varoši te na Trgu pet bunara. Kako je kazao Zvonko Šupe, predsjednik Turističke zajednice, ovo su tek okvirni dogovori, još uvijek nije sve definirano pa nije poznato niti koliko će se novca potrošiti
Kraj studenog i početak prosinca većinu asocira na nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane pa je to ujedno i vrijeme priprema za najluđu noć u godini. Razdoblje je to u kojem se i u Zadru svi uslužni objekti, bilo da je riječ o kafićima, noćnim klubovima, hotelima ili apartmanima, pripremaju za doček Nove godine i to kako bi gostima svake godine pružili što raznovrsniju i bogatiju ponudu.
Hotelske rezervacije
Kako doznajemo u razgovoru s nekoliko zadarskih organizatora novogodišnjih dočeka, pred Zadranima će i ove godine biti prava lepeza izbora, a sigurno je da će baš svatko željan zabave pronaći nešto za sebe.
Poznato je tako da će ove godine svi oni koji Novu godinu žele dočekati na otvorenom, u prelijepom ambijentu stare gradske jezgre, imati i više izbora nego ranije jer Turistička zajednica grada, kao i Grad Zadar potrudili su se kako bi onaj uobičajeni doček na Narodnom trgu ovaj put obogatili. Zadrani i sve brojniji gosti, ove će godine tako Novu godinu dočekati na pet otvorenih lokacija i to na Forumu, na dvije lokacije u Varoši te na Trgu pet bunara.
Kako je kazao Zvonko Šupe, predsjednik Turističke zajednice, ovo su tek okvirni dogovori, još uvijek nije sve definirano pa nije poznato niti koliko će se novca potrošiti. Nagađa se tek da se, s obzirom na gospodarsku i financijsku krizu, neće angažirati skupi pjevači, što u Zadru dosad i nije bila praksa. Sigurno je jedino da će se angažirati isključivo zadarski glazbenici, ali se ne zna koji jer su razgovori tek počeli.
No, u većini zadarskih hotela koji za strane i domaće goste, kao i za same Zadrane, svake godine organiziraju novogodišnji program, bukiranje je već započelo, a nekih značajnih novosti u odnosu na prijašnje godine nema. Tako će u hotelu “Pinija” ponuda biti jednako raznovrsna kao i do sada, a zabave ni ovaj out neće nedostajati. Kako ističe Branka Martinec, direktorica Odjela prodaje i marketinga hotela “Pinija”, u ponudi su i ovaj put najviše četverodnevni aranžmani, točnije novogodišnja ponuda uključuje razdoblje od 30. prosinca do 3. siječnja, a do sada je evidentiran veliki interes stalnih gostiju.
– Veseli nas veliki broj naših stalnih gostiju koji ovih dana bukiraju smještaj za doček Nove godine, no ipak ove godine novogodišnje bukiranje bilježi smanjenje trenda informiranja. Dakle, prijašnjih je godina bilo normalno da gosti prije same rezervacije nekoliko puta zovu, informirajući se o cijeni i ponudi, a sada nam stižu pozivi isključivo onih koji smještaj odmah po prvom pozivu i rezerviraju, kazala je Martinec, naglasivši da vjeruje da će i novogodišnju proslavu obilježiti takozvani last minut aranžmani kao što je to bilo i ove ljetne sezone.
Pretpostavlja također kako bi na novogodišnje proslave ovaj put nepovoljno mogao utjecati i Hrvatski skijaški tjedan koji ove godine obilježava razdoblje između 2. i 9. siječnja.
– Novogodišnju ponudu čine trodnevni i četverodnevni aranžmani, a u cijenu su uključeni noćenje, svečana večera, zabava uz grupu “Kanela” te repriza dočeka 1. siječnja. Mali “party” predviđen je i za 30. prosinca i to uz program “Studio 54”, jer se prijašnjih godina upravo takva vrsta zabave i glazbe pokazala najboljom i gostima najprivlačnijom. I ovaj put će biti organizirana zanimljiva lutrija, a gosti će se moći služiti i bazenom te fitness centrom koji se nalaze u sklopu hotela, kazala je Martinec, napomenuvši da trenutačno najveći interes pokazuju Hrvati i Slovenci te da je 400 gostiju maksimalan kapacitet u novogodišnjim aranžmanima.
Cijena trodnevnog aranžmana u ovom hotelu je 1.570 kuna po osobi, a cijena četverodnevnog aranžmana 1.710 kuna.
Svečana večera 600 kuna
Martinec također ističe da svake godine na dočeku bude 50 do 100 Zadrana za koje svečana večera iznosi 600 kuna, dok će oni koje se odluče prenoćiti morati izdvojiti 945 kuna.
Program jednak prošlogodišnjem pripremljen je i u Falkensteiner Hotels & Resorts Borik, gdje bukiranje novogodišnjih aranžmana traje već tri tjedna, a Kristina Ražov, iz Odjela prodaje, navodi da je i ove godine struktura zainteresiranih gostiju uobičajena, a čine je Hrvati, Slovenci i Talijani.
– Prva dva tjedna od početka bukiranja interes je bio nešto lošiji, no ovaj posljednji tjedan je sve nadoknadio, tako da su i interes i struktura gostiju na razini prošle godine. No, onaj pravi, “udarni” buking se očekuje kroz prva dva tjedna u prosincu. Novogodišnji program nismo mijenjali, a aranžmani uključuju pakete od 3 do 7 noćenja. Sama novogodišnja noć podrazumijeva svečanu večeru i zabavu uz grupu “Maraschino”, a do 1 sat u cijenu je uključeno i piće. Bit će za svakog po nešto pa ćemo tako i ovaj put imati dječju animaciju. U ponudi je, naravno, i repriza dočeka 1. siječnja, ali i takozvani “dugi doručak”, ujutro nakon samog dočeka, kazala je Ražov, istaknuvši da cijena novogodišnjeg aranžmana za tri noćenja iznosi 300 eura po osobi, dok je cijena najskupljeg, sedmodnevnog aranžmana 603 eura.
Raskošan silvestarski jelovnik, egzotični Telluris-Medin mediteranski kutak, Rockatansky band, klapa Kontrada, nagradna lutrija, karikature Milana Lekića u bogatoj je novogodišnjoj ponudi Arsenala, koji ove godine posjetiteljima nudi autentičnu zadarsku novogodišnju priču s okusom Mediterana. Cijena ulaznice je 300 kuna za doček na parteru u što je uključen bogat švedski stol s hladnim jelima, ili 500 kuna za doček na galeriji, što uključuje i rezervaciju stola. Karte su u prodaji od 20. studenog u Arsenalu, a do tada se mogu rezervirati na [email protected] i 023/253 821.
Ove godine čak ni ljubitelji elektronske glazbe neće morati napustiti grad, jer poznato je da će svjetski poznat DJ David Morales nastupit u ŠC Krešimira Ćosića i time uvrstiti Zadar u top novogodišnju destinaciju.
Cijena ulaznica je 300 kn do 30. studenoga 2009., odnosno 400 kn od 1. prosinca 2009., a u cijenu karte uključena je neograničena konzumacija pića tijekom cijele noći.