Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Postrojenje za šampionska ulja

Autor: Nenad Marčina

27.11.2009. 23:00
Postrojenje za šampionska ulja


Naša uljara koja je otvorena 2004. godine s modernim postrojenjem stvara šampione ulja. Masline se prerađuju hladnim postupkom na principu centrifuge. No pazimo na dvije bitne stvari. Masline sumnjive kvalitete na prerađujemo, a nakon svake prerade ispiremo postrojenje, kaže Ljubo Vrsaljko
Uljara Nadin u vlasništvu obitelji Željka Vrsaljka radi punom parom. Maslinari s područja Zadarske, Šibensko-kninske i Senjsko-ličke županije strpljivo čekaju da njihovi plodovi dođu na red za preradu. Čak i pojedini otočani dovoze masline do nadinske uljare.
Zašto je tako veliki interes za nadinskom uljarom ako se zna da na području Zadarske županije ima tridesetak postrojenja za preradu maslina, upitali smo Ljubu Vrsaljka, oca nositelja obiteljskog biznisa Željka Vrsaljka.
– Naša uljara koja je otvorena 2004. godine s modernim postrojenjem poznate svjetske marke Pierallisi stvara šampione ulja. Masline se prerađuju hladnim postupkom na principu centrifuge. No pazimo na dvije bitne stvari. Masline sumnjive kvalitete na prerađujemo, a nakon svake prerade ispiremo postrojenje, kaže Ljubo Vrsaljko, dodajući da je puno šampionskih ulja koja je preradila nadinska uljara.
– Popis je velik, mnogi maslinari okitili su se zlatnim medaljama za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinova ulja i diplomama. Za primjer možemo uzeti maslinovo ulje zadarskog ginekologa dr. Ivice Vlatkovića. Njegovo ulje proglašeno je šampionskim na Danima maslina u konkurenciji 389 ulja iz svih jadranskih županija. Mile Solana bio je proglašen za najboljeg maslinara Sredozemlja. Ulje Mile Vrsaljka iz Nadina bilo je apsolutni prvak, šampion na Maslini 2007. Na toj manifestaciji zlatnu medalju osvojili su još: Nado Butić, Ante Kovačević, Nediljko Romić, Ratko Romić, Krševan Vrsaljko, Vrsaljko Mile Božin i Klaudio Vukoša. Pokazatelji govore da naša uljara spada u najuspješnije uljare jer smo po osvojenim nagradama maslinara hrvatski šampioni, zaključuje s ponosom Ljubo Vrsaljko.