Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

S obzirom na negativnu kampanju koja prati cijepljenje, odaziv za sada zadovoljavajući

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.11.2009. 23:00
S obzirom na negativnu kampanju koja prati cijepljenje, odaziv za sada zadovoljavajući

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo započelo cijepljenje za rizične skupine, a to su: kronični plućni bolesnici (kronična opstruktivna bolest i astma), trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s komorbiditetom do 6 mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici
U svim županijskim zavodima za javno zdravstvo u Hrvatskoj jučer je počelo cijepljenje protiv svinjske gripe. U zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, kako nam je potvrdio dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju, protiv svinjske gripe jučer se cijepilo desetak zdravstvenih djelatnika. S obzirom na negativnu kampanju koja prati cijepljenje protiv svinjske gripe i činjenicu da pandemijska gripa u Zadru za sada prolazi bez težih posljedica, dr. Medić ističe kako je zadovoljan odazivom zdravstvenih djelatnika na cijepljenje.
– U zadarski Zavod za javno zdravstvo u četvrtak navečer je stiglo cjepivo za pandemijsku gripu, nakon čega smo jučer 4595 doza distribuirali liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Kod njih, u ponedjeljak počinje cijepljenje. Predviđeno je da svaka ambulanta dobije 30 do 40 doza dok će kod nas, u Zavodu za javno zdravstvo Zadra ostati oko 900 cjepiva, govori dr. Medić te ističe kako se jučer u Zavodu za javno zdravstvo cijepilo desetak zdravstvenih djelatnika.
Cijepljenje se obavlja dinamikom koju je donio Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe. Tako je jučer u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo započelo cijepljenje za rizične skupine, a to su: kronični plućni bolesnici (kronična opstruktivna bolest i astma), trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s komorbiditetom od 6 mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici. U ordinacijama opće i obiteljske medicine cijepljenje protiv svinjske gripe počinje u ponedjeljak, 30. studenoga.
– Skupine koje se trebaju cijepiti s prvom pošiljkom od 4595 doza cjepiva protiv gripe su podijeljenje u dvije kategorije. U prvu kategoriju spadaju zdravstveni djelatnici, a u drugu skupine s najvećim rizikom za razvoj komplikacija gripe. Pri cijepljenju zdravstvenih djelatnika prednost treba dati sljedećim kategorijama djelatnika koji su izloženi zarazi i predstavljaju potencijalni izvor za najosjetljivije bolesnike ako se zaraze, navodi dr. Medić te pojašnjava kako navedena skupina podrazumijeva epidemiologe i tehničare, virusološke timove, infektologe, zdravstvene djelatnike koji rade s imunokompromitiranim bolesnicima, medicinske sestre na infektologiji, timove hitne medicinske pomoći, jedinice intezivnog liječenja i primarnu zdravstvenu zaštitu.
Iako u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo jučer nije bilo gužve, interesa za cijepljenje je bilo. Protiv svinjske gripe cijepilo se desetak zdravstvenih djelatnika, čime je dr. Medić, s obzirom na negativnu kampanju koja prati cijepljenje i za sada relativno blage simptome svinjske gripe, zadovoljavajuće. Za ponedjeljak dr. Medić očekuje kako će se odaziv na cijepljenje povećati.
– Preporuka za cijepljenje postoji, no nitko nikoga neće prisiljavati na cijepljenje. Nitko niti ne očekuje 100 postotni odaziv na cijepljenje u prioritetnim kategorijama. Kao i u slučaju cijepljenja protiv sezonske gripe, odluka cijepiti se ili ne, osobna je stvar svakog pojedinca. Teško je prognozirati kakav će odaziv na cijepljenje biti, no vjerujem da će se sa širenjem svinjske gripe odaziv povećavati, kaže dr. Medić te dodaje kako je posljednjih tjedana broj oboljelih od svinjske gripe manje-više nepromijenjen, što znači da se na Odjelu za infektologiju dnevno hospitaliziraju dvije do tri osobe.
Podsjetimo, za Hrvatsku je naručeno 1,5 milijuna doza cjepiva za pandemijsku gripu. Riječ je o cjepivu Focetria farmaceutske kompanije Novartis. Ovoga tjedna stiglo je 140 doza cjepiva koja su distribuirana županijskim zavoda za javno zdravstvo te dalje ordinacijama opće i obiteljske medicine. Nova pošiljka cjepiva za pandemijsku gripu očekuje se tijekom mjeseca prosinca.
 


Odluka o cijepljenju je stvar pojedinca


Zbog mogućih nuspojava koje može izazvati cjepivo protiv svinjske gripe, cijepljenje protiv iste prati negativna kampanja. Zbog straha od nuspojava, odnosno sumnjičavosti prema cjepivu, koje ima tek jednogodišnju praksu u primjeni, navodno se i veliki dio zdravstvenih djelatnika u Zadru, iako spadaju u rizičnu skupinu neće cijepiti protiv svinjske gripe.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, navodi kako je djelatnicima preporučio cijepljenje protiv svinjske gripe. No, kako navodi dr. Nakić, odluka o cijepljenju ipak je stvar pojedinca.
– Ja ne mogu nikome narediti da se cijepi, to je odluka pojedinca. Preporučio sam djelatnicima zadarske Opće bolnice da se cijepe protiv svinjske gripe kako bi zaštitili sebe i druge od moguće zaraze, no konačna odluka je stvar pojedinca, govori dr. Nakić.




 


U zadarski Zavod za javno zdravstvo stići će još 2500 doza


Zbog povećanog interesa za cijepljenje protiv sezonske gripe, Hrvatska je naručila dodatnih 120 doza cjepiva koje će sutra biti distribuirane županijskim zavodima za javno zdravstvo. Ovom pošiljkom u zadarski Zavod za javno zdravstvo stići će još 2500 doza, koje će biti distribuirane ordinacijama opće i obiteljske medicine.


 


Anketa Zadarskog lista: 97 posto protiv cjepljenja!


Kolika je sumnjičavost javnosti o cjepivu protiv svinjske gripe svjedoči i anketa na portalu Zadarskog lista. Stav o cjepivu kod 97 posto čitatelja je “ne bih uzeo ni da mi plate”, 2 posto “već ga je uzelo”, a samo 1 posto spomenuto cjepivo čak bi i platilo.
Iako je riječ o malom uzorku od nekoliko stotina glasova, rezultat je – indikativan.