Savarinu na račun tvrtke uplaćeno 559 tisuća kuna

Slika korisnika admin
merkator_afera
Nenad REBERŠAK
Petorka je oštetila trgovački lanac Mercator za iznos oko milijun kuna

Zagrebačka policija uhitila je u četvrtak petoricu muškaraca zbog sumnje da su trgovački lanac Merkator prevarili za oko milijun kuna, a među uhićenima je i jedan Zadranin.

Riječ je o 38-godišnjem Budimiru Savarinu, vlasniku tvrtke Progres Zadar d.o.o. u Kruševu, koji je do 2007. godine bio zaposlenik u PU zadarskoj, a jedno je vrijeme obnašao i dužnost načelnika PP Srb. Savarin je zbog nedoličnog ponašanja izvan službe bio prijavljen Disciplinskom sudu u Splitu, a nakon što je protiv njega podnesena kaznena prijava, isti sud odredio mu je udaljavanje s dužnosti, odnosno otkaz. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru protiv njega je potom podiglo optužnicu zbog kaznenog djela prijevare, a navodno je bila riječ o izdavanju čeka bez pokrića na štetu jednog Zagrepčanina.

Iako je tada uhvaćen na djelu, Savarin se ponovno upustio u sumnjive radnje te je s još četvoricom muškaraca osmislio plan prijevare koji su pokušali provesti na način da je Osječanin M. D. (39) tijekom listopada zatražio od Vukovarca N. B. (24) da mu posudi svoju karticu tekućeg računa. Obrazložio mu je kako mu je kartica potrebna za uplatu veće količine novca, a za tu uslugu ponudio mu je nagradu. Mladić je pristao pa su se njih dvojica prošlog utorka u Velikoj Gorici našla sa Savarinom i još trojicom muškaraca. Muškarac u dobi od 41 godine za kojim policija još uvijek traga tom im je prilikom uručio dva krivotvorena virmana pomoću kojih su prebacili novac s računa Mercatora na račun 24-godišnjeg Vukovarca.

Na jednom od tih virmana bio je ispisan iznos od 374 tisuća kuna, a na drugom 584 tisuća kuna. Mladić je nakon toga otišao u jednu banku u Velikoj Gorici i taj novac prebacio na svoj račun, potom ga podigao i predao policiji još uvijek nepoznatoj osobi. Od tog ukupnog iznosa čak 559 tisuća kuna prebačeno je na račun poduzeća Progres Zadar. d.o.o. Kruševo, u vlasništvu Budimira Savarina, no, nakon toga novcu se gubi trag.

Zagrebačka policija stoga još uvijek traga za novcem, ali i za 41-godišnjim muškarcem koji je petorici prevaranata isporučio virmane.

Inače, njih petoro u četvrtak su nakon kriminalističke obrade uz kaznenu prijavu privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu gdje ih je saslušao dežurni istražni sudac, a nakon saslušanja on im je odredio pritvor u trajanju do mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)