Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SIPA za valorizaciju Une i Guduće

Autor: Damir Maričić

27.11.2009. 23:00
SIPA za valorizaciju Une i Guduće

Foto: Vedran SITNICA



Vrelo Une i kanjon Guduće dodatno su uređeni i dostupni gostima te spremniji za značajniju turističku valorizaciju, uz očuvanje bioloških vrijednosti zbog kojih su na popisu zaštićenih dijelova prirode, a svi uključeni osposobljeniji da i ubuduće apliciraju na sredstva EU i drugih međunarodnih fondova u ove namjene
Nakon 18 mjeseci zajedničkog rada Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Razvojna agencija Zadarske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije i identična javna ustanova Šibensko-kninske županije te nevladine udruge COOSS i Zanzibar iz talijanske regije Marche, predstavile su jučer u Šibeniku projekt koji su zajednički proveli skraćenog naziva SIPA. Kratica je to engleskog naslova u značenju – Jačanje ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Najkraće rečeno, završetkom ovog projekta dobili smo – uređeno izletište, pristup vrelu Une u Zadarskoj županiji, odnosno Gudući u Šibensko-kninskoj županiji, oba su grada na glavnim trgovima dobili LCD ekrane s touch screenom koji predstavljaju zaštićene dijelove prirode ovih županija. Zadarska je dobila i studiju zapadnog dijela Dugog otoka, a u obe ustanove uposlenici su odradili dodatne edukacije. Projekt je trajao godinu i pol, a koštao je 187.697,60 eura. EU je kroz Phare osigurala 50 posto sredstava iz okvira Jadranske prekogranične suradnje, UNDP iz projekta Coast osigurao je 16,5 posto sredstva, a domaći sudionici ostalih 33,5 posto.
Nije riječ o velikim sredstvima i velikim projektima, ali je iznimna vrijednost, složili su se svi sudionici – edukacija i potvrđene sposobnost provedbe projekata koji mogu aplicirati za sredstva pristupnih i svih drugih fondova, na čemu ustanove već i rade.
Gradska vijećnica Šibenika bila je mjesto okupljanja i predstavljanja projekta. Potom je uslijedio ukrcaj u brod i odlazak prelijepim dijelom Šibenskog akvatorija do Prokljanskog jezera te rječice Guduće koja se kanjonom i močvarnim vijuganjem ulijeva u njega. Sudionici su ugledali desetke labudova koji su ovdje stalno nastanjeni i gnijezde se, a i dio ptičjeg svijeta. Uslijedila je vožnja odnosno veslanje rječicom, odnosno razgled uređene osmotračnice – vidilice. Vrijeme nije dopustilo posjet dalekom vrelu Une, no Mirko Đinđić, Sanja Peričić i Joško Matić uime Zadarske županije i uključenih ustanova predstavili su ga, štoviše Zadrani su u predvorju počastili goste i partnere ličkom rakijom, medom, medovačkom, basom i škripavcem.
Đinđić je na ekranu prikazao prethodno stanje vrela Une i sada izgrađene prekrasne vidilice kao i dio stepeništa, odnosno staze. Također su filmom prikazani svi zaštićeni prirodni krajolici Zadarske županije, njih 14, odnosno devet u Šibensko-kninskoj županiji o kojima brinu ove ustanove.
Ustanove su kroz projekt dobile i nešto nove opreme, odnosno baze podataka.
Rad na turističkoj promociji i valorizaciji ovih lokaliteta stvar je koja predstoji, a oba lokaliteta ih zaslužuju i vrijedi ih vidjeti mnogim i iz lokalnih zajednica koji nažalost za njih ne znaju. Osim ljepote i pristupnosti vrijedno je i što su oba lokaliteta iznimno biološko bogatstvo koje je ovim i dodatno istraženo.