Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Slijedi funkcionalno povezivanje sustava

Autor: Ivana Burica

27.11.2009. 23:00
Slijedi funkcionalno povezivanje sustava

Foto: Zvonko KUCELIN



Problem je u tomu što se nova zgrada radila u više faza i tijekom dugog vremenskog razdoblja pa su se neki projekti mijenjali. To bi značilo da potrebe za funkcionalnim povezivanjem sustava ne bi bilo da je kazalište izgrađeno u jednom dahu, kazala je Pavić Tumpa
Pri kraju su radovi na scenskoj tehnologiji i fiksnom gledalištu u velikoj dvorani nove zgrade Kazališta lutaka Zadar, kao i radovi na audio i videoopremi. Izvođač prvog projekta vrijednog oko 9,3 milijuna kuna je MLC Electronic iz Zagreba, a drugog tvrtka AVC, također, iz Zagreba koja je dala ponudu da će audio i videoopremu u velikoj dvorani ugraditi za 3,8 milijuna kuna.
– Očekujem da će vrlo skoro biti važnih novosti oko nove zgrade Kazališta lutaka Zadar te ću tada sazvati konferenciju za novinare. Istaknula bih da su napisi o tomu da je izvršena primopredaja zgrade i da su svi radovi završeni potpuno netočni. Naime, dosad je izvršena samo primopredaja okoliša zgrade. Primopredaja građevinskih radova na novoj zgradi trebala bi uskoro doći na red, a radovi na interijeru još su u tijeku, kazala je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, istaknuvši da će nakon završetka dvaju spomenutih projekata u velikoj dvorani uslijediti funkcionalno povezivanje svih dijelova sustava u jednu cjelinu.
– Problem je u tomu što se nova zgrada radila u više faza i tijekom dugog vremenskog razdoblja pa su se neki projekti mijenjali. To bi značilo da potrebe za funkcionalnim povezivanjem sustava ne bi bilo da je kazalište izgrađeno u jednom dahu, kazala je Pavić Tumpa.
Podsjetimo da je gradnja nove zgrade Kazališta lutaka krenula davne 1986. godine, a potom i prekinuta 1988. godine. Uvjeti za konačan dovršetak objekta stvoreni su 1996./97. godine, kada su zbog prijašnjeg nesavjesnog i nestručnog izvođenja radova sanirane armirano-betonske grede u krovištu.
Ozbiljnije se u radove krenulo 2001. godine, a gradnja se odvijala uz investicijsku potporu Županije i Grada te Ministarstva kulture. Prema nekim procjenama do konačnog završetka zgrade potrošit će se ukupno 50 milijuna kuna. Kad se taj iznos podijeli s prostorom od preko 2.000 četvornih metara, koliko ih nova zgrada Kazališta lutaka ima, dobije se iznos od 1.700 eura po četvornom metru.