Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stjecanje navike korištenja knjižnice

Autor:

27.11.2009. 23:00
Stjecanje navike korištenja knjižnice


Djeca iz vrtića Ribica jučer su posjetila Gradsku knjižnicu Zadar, ogranak Arbanasi, gdje su im djelatnice pokazale kako knjižnica nije samo mjesto gdje stoje knjige, već da se u njoj mogu i družiti. Djeci je pročitana i priča, a prema njihovim reakcijama uskoro će se vratiti u knjižnicu. Voditeljica ogranka Arbanasi, Doroteja Kamber Kondić, rekla nam je kako je dječiji vrtić Ribica samo jedan od vrtića koji posjećuju knjižnicu i za kojeg su pripremljene male radionice.
– Ovih dana posjetila su nas djeca iz vrtića Vladimir Nazor, vrtića Jordanovac koji vode časne sestre franjevke u nekoliko grupa, jučer su bili iz Ribice, a sljedeći tjedan iz vrtića Bambi. Cilj nam je pokazati što se sve u knjižnici može i kako ovdje nisu samo knjige, već da se može i igrati te doći s roditeljima i provesti slobodno vrijeme na dječjem odjelu. Prilikom svakog posjeta djeci pročitamo i priču, odnosno kroz malo prikazivanje likova, koje zovemo priča na filcu, pročitamo im i prepričamo slikovnicu. Djeca ovim putem imaju i vizualni i slušni događaj, a nakon toga ostanu se igrati na dječjem odjelu gdje se igraju, crtaju i zabavljaju, rekla nam je Kamber Kondić dodajući kako djeca na ovaj vid rada s njima reagiraju vrlo pozitivno.
– Djeca često nakon ovakvih organiziranih posjeta dolaze ponovno u knjižnicu s roditeljima, djedovima ili bakama, upisuju se u knjižnicu i borave u našem prostoru, rekla je Kamber Kondić.
Sama akcija kojom se djecu približava knjižnicama krenula je i od knjižnice i vrtića.
– Ova akcija krenula je obostrano i od nas iz knjižnice i od dječjih vrtića. Nama je cilj da djeca dođu i vide te koriste usluge knjižnice, dok je tetama i vrtićima bitno da izađu i da se druže na drugim mjestima. Želimo da se djeca odgajaju za knjižnicu i od najranijih dana svog djetinjstva stječu naviku korištenja knjižnice, kazala je Kamber Kondić.