Sudbina slična mnogim Hrvatima

Slika korisnika admin
Autor: 
matica_knjiga
Filip BRALA
O knjizi su govorili Bože Vukušić, publicist, dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Ivan Čizmić i sam autor

U dvorani Matice hrvatske u četvrtak je održano predstavljanje knjige "Hrvatski politički emigrant 1941. - 1991.", čiji je autor Tomislav Krolo. O knjizi su govorili Bože Vukušić, publicist, dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Ivan Čizmić i sam autor.

Nenajavljeni govornik bio je prof. Žagar koji je kazao kako knjiga prikazuje sudbinu sličnu mnogim Hrvatima. Naglasio je kako su Hrvati diljem svijeta bili dobro organizirani i povezani. Uvijek je postojala misao kako Hrvati moraju imati svoju samostalnu državu. Istaknuo je kako je punkt okupljanja bio 10. travnja. Stvaralo se ozračje o Hrvatskoj koja je tamo negdje i u kojoj bi se moglo živjeti i bolje nego što žive tamo gdje su. Hrvati ne žele rušiti rušiti, nego stvarati u tom vremneu istaknuo je on.

Bože Vukušić osvrnuo se na razdoblja iseljavanja kojih je bilo četiri. Prvi odmah nakon Drugog svjetskog rata, odnosno netom nakon Bleiburga. Drugi val, u kojem je iselio i Tomislav Krolo sa svojom braćom, bio je '50-ih godina, treći val '60-ih godina i posljednji nakon Karađorđeva, krajem 1971. i početkom 1972. Vukušić se osvrnuo na Krolinu ulogu u hrvatskom iseljeništvu.

Dr. Zlatko Begonja kazao je kako je knjigu potrebno pročitati iz razloga koji se danas navode, kako je potrebno libiti se prošlosti. Knjiga donosi priču o jednom emigrantu, kazao je Begonja, ali govori mnogo šire, o cjelokupnoj situaciji u emigraciji.

Knjiga Tomislava Krole napisana je na 486 stranica i ima sedam podnaslova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno