Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Velika je stvar dobiti priznanje u gradu u kojem radiš i živiš

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.11.2009. 23:00
Velika je stvar dobiti priznanje u gradu u kojem radiš i živiš

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da bi čovjek bio uspješan u poslu koji obavlja, najvažnije je da voli ono što radi. To vrijedi za konobara, ali i za sva druga zanimanja. Konobar mora biti u funkciji gosta, to je uvijek glavno mjerilo, kaže Ivčević
Među nagrađenim najboljim turističkim djelatnicima u tradicionalnoj akciji “Nasmiješeno sunce” koju je sedmu godinu za redom proveo Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar, je i Slobodan Ivčević iz zadarske pizzerije “Nado”. Njemu je na svečanosti u Gradskoj loži uručeno priznanje za najboljeg konobara, kojim je Ivčević, kako kaže, izuzetno počašćen i ugodno iznenađen.
Pedesetsedmogodišnji Ivčević u zadarskoj pizzeriji “Nado” radi već 14 godina. U “Nado” je došao iz Turisthotela gdje je 20 godina radio kao konobar u različitim ugostiteljskim objektima. Ivčevića kolege opisuju kao izuzetno urednog i ljubaznog konobara te hvale njegov profesionalni odnos prema gostima i suradnicima.
– Izuzetno mi je drago što sam dobio “Nasmiješeno sunce” za najboljeg konobara u Zadru. Velika je stvar dobiti priznanje u gradu gdje radiš i živiš, govori Ivčević koji u pizzeriji “Nado” u Zadru radi otkako je ista otvorena, odnosno 14 godina.
Inače, Ivčević je ugostiteljsku školu završio u Dubrovniku 1970. godine. To je bila zadnja generacija zadarskih konobara koja je maturirala u Dubrovniku jer se u međuvremenu otvorila ugostiteljska škola i u Zadru. Nakon završetka ugostiteljske škole u Dubrovniku, Ivčević se vratio u Zadar gdje se zaposlio u zadarskom “Turisthotelu”.
– U “Turisthotelu” sam bio od 1967. do 1989., dakle više od 20 godina. Kao konobar radio sam u caffe baru “Forum” i “Branimir” te 15 godina u hotelu “Alan” u Starigradu. Kao dragovoljac sudjelovao sam i u Domovinskom ratu, nakon čega sam se vratio doma. U to vrijeme Nado Mazija je otvorio pizzeriju gdje od prvog dana radim kao konobar, priča Ivčević smatrajući kako je za konobarsko zvanje izuzetno važan kontinuitet, što je današnje doba prava rijetkost.
Ovakvoj situaciji u konobarskoj profesiji kumuju dva bitna faktora i to činjenica da se ugostiteljski objekti stalno mijenjaju radni kadar, ali i stav brojnih mladih ljudi, koji se obrazuju se konobara, no svoju budućnost ne vide u tom poslu. Uz takvu svakodnevnicu, kako navodi Ivčević ni konobarski zanat više nije što je bio.
– Da bi čovjek bio uspješan u poslu koji obavlja, najvažnije je da voli ono što radi. To vrijedi za konobara, ali i za sva druga zanimanja. Konobar mora biti u funkciji gosta, to je uvijek glavno mjerilo. Jedino na taj način gost može biti zadovoljan, a konobar uspješan u svome poslu, kaže Slobodan Ivčević zahvaljujući se na priznanju “Nasmiješeno sunce” za najboljeg konobara u Zadru.