Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarsko okružje na mletačkom katastru

Autor: Nikola Markulin

27.11.2009. 23:00
Zadarsko okružje na mletačkom katastru

Foto: Filip BRALA



U izložbenoj je dvorani Državnog arhiva u Zadru u četvrtak navečer svečano predstavljena knjiga “Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709. godine. Prvi dio: Donji Kotar”. Knjiga je izdanje Državnog arhiva u Zadru, a njezini autori su Marko Rimac i Goran Mladineo. Osnovu knjige čini vjeran prijepis originalnih dokumenata i karata mletačkog katastra nastalog prije točno 300 godina. Svi se dokumenti i karte čuvaju u Državnom arhivu u Zadru. Izvorni mletački katastar obuhvaća područje Donjeg, Srednjeg i Gornjeg Kotara, a dokumenti i karte za potonja dva bi trebali biti publicirani u skoroj budućnosti.
Marko Rimac mladi je znanstvenik čiji je znanstveni interes usmjeren na ekonomsku povijest habsburške monarhije u 18. stoljeću, migracije 17. i 18. stoljeća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te podrijetlo prezimena. Nažalost, Goran Mladineo, drugi član autorskog dvojca, zbog bolesti nije prisustvovao predstavljanju knjige.
– Knjiga je nastala kao rezultat mojeg interesa za povijest prezimena zadarskog zaleđa. Mletački katastri, posebice ovja iz 1709. godine, za to su izvori od neprocjenjive važnosti. Na ovaj smo način objavili originalne izvore iz dalmatinske povijesti 18. stoljeća s time da smo te dokumente pokušali staviti u nešto širi kontekst. Mogućnost daljnjih istraživanja, obrada i interpretacija u njoj iznesenih podataka su nebrojene, pa će ona služiti kao važan izvr budućim povjesničarima i ostalim znanstvenicima prilikom istraživanja dalmatinske i hrvatske povijesti, kazao je na predstavljanju knjige Marko Nimac.
Dr. sc. Serđo Dokoza, profesor Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru naglasio je kako je knjiga rezultat hvalevrijednih napora i ideje da se obradi i tiska jedan vrlo važan arhivski fond:
– Knjiga koju večeras predstavljamo ukazuje na bogatstvo koje čuva zadarski arhiv i to bogatstvo koje među brojnim dokumenatima tek treba otkriti i istražiti. Bogatstvo koje čuva zadarski arhiv gotovo je neusporedivo s bilo kojom sličnom institucijom na našim prostorima, a donekle mu može konkurirati tek dubrovački arhiv. Dokumenti koje ova knjiga donosi govore o cjelokupnoj društvenoj slici Dalamcije s početka 18. stoljeća, nakon odlaska Osmanlija iz zaleđa dalmatinskih gradova. Pred povjesničarima tek predstoji istraživanje i interpretiranje u njoj iznesenih brojnih podataka.