Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izbori odmah nakon EU-referenduma

27.11.2010. 23:00
Izbori odmah nakon EU-referenduma


U HDZ-u vjerojatno procjenjuju da bi im završeni pregovori i EU-referendum donijeli koji glas više i zato žele referendum prije izbora
 U HDZ-u ozbiljno razmatraju mogućnost da se krajem iduće godine u roku od svega mjesec dana održi referendum o pristupanju Europskoj uniji i parlamentarni izbori, što izaziva negodovanje opozicije koja upozorava na štetnost preklapanja referenduma i predizborne kampanje.
Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković priznao je kako to nije idealno rješenje, ali veli da je nužno u finišu procesa ulaska Hrvatske u Uniju.
– Pregovore planiramo okončati u lipnju iduće godine, a to znači da bismo onda Ugovor o pristupanju mogli potpisati u rujnu ili početkom listopada. Odmah potom Sabor bi raspisao referendum i nakon njega do izbora bi ostalo mjesec ili nešto više dana.
Bilo bi to knap, ali mislim da bismo svi skupa trebali malo zatomiti stranačke interese i pokazati fleksibilnost u tom uistinu važnom razdoblju za Hrvatsku, objašnjava Jandroković. Šef hrvatske diplomacije je dan ranije gostujući na HTV-u spomenuo čak mogućnost da se, zbog određenih odstupanja od planiranog rasporeda europskih aktivnosti, izbori prebace u 2012., s obzirom da je krajnji rok ožujak te godine. No, jučer nam je rekao da je to tek načelna opcija o kojoj u HDZ-u još nisu raspravljali jer nisu odustali od održavanje izbora u studenom, kao što je to u više navrata potvrdila i premijerka Jadranka Kosor.
U HDZ-u vjerojatno procjenjuju da bi im uspješno završeni pregovori i europski referendum donijeli koji postotak glasova više i zato žele referendum raspisati prije izbora, pa makar razmak između njih bio samo mjesec dana. Ali, Jandroković ističe da su u pitanju puno bitnije stvari od izbornih izgleda njegove stranke.
Proces ratifikacije ugovora u članicama EU sigurno neće započeti prije nego Hrvatska za ulazak u Uniju dobije potporu građana na referendumu i dok se s tim ne suglasi Sabor.
– A što ako nakon izbora dobijemo takvu političku situaciju da se parlament i Vlada neće moći konstituirati nekoliko mjeseci? To bi referendum prolongiralo za četri, pet mjeseci, a samim tim bi i pristupanje EU toliko bilo odloženo, može se čuti u vladajućoj koaliciji.
Prošli izbori održani su 23. studenog 2007., a službena kampanja je trajala samo 19 dana. Inače, Sabor je jučer usvojio izmjenu Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, na način da će se referendum morati raspisati u roku 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora.
 


Milanović za ranije izbore


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prošlog je tjedna upozoravao da bi “referendum previše bio obilježen izbornom retorikom i izbornom psihozom” ako se referendum i izbori stisnu unutar mjesec dana. Prije dva dana pak, Milanović se založio da se izbore malo pomakne unatrag.
– Ako izbori budu u rujnu, referendum još stignemo organizirati do kraja iduće godine, Milanovićev je prijedlog za rješenje ove dvojbe, a da izjašnjavanje o EU ne bude povezano s unutarnjopolitičkim pitanjima.