Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dragulji hrvatskog misira

27.11.2011. 23:00
Dragulji hrvatskog misira


Na 280 stranica, u četiri poglavlja s više od 450 fotografija ilustrirani su i opisani izvorni hrvatski proizvodi, obiteljska gospodarstva, zadruge, tvrtke i podneblja nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske
U izdanju zadarske tvrtke LAUREAT iz tiskare AKD Zagreb upravo je izišla najnovija knjiga monografija “Dragulji hrvatskog misira”, autora prof. dr. sc. Ante Kolege Bage, dugogodišnjeg profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
U knjizi se na 280 stranica, u četiri poglavlja s više od 450 fotografija opisuju i ilustriraju izvorni hrvatski proizvodi, obiteljska gospodarstva, zadruge, tvrtke i podneblja nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske.
Kao vrstan poznavatelj prof. Kolega posebnu pozornost posvećuje poljodjelstvu, ribarstvu i turizmu u mjestima, općinama i gradovima Zadarske županije. Ukazuje na resurse, neiskorištene mogućnosti i pravce održivog razvitka otoka, priobalja i zaleđa, navlastito ruralnog prostora, tog najvećeg hrvatskog blaga.
 Osobitu pozornost ipak pridaje onim vrijednostima (gotovi poljodjelski, prehrambeni i turistički proizvodi, gastronomske delicije i usluge) za koje Zadarska županija kao i Hrvatska u cjelini imaju znakovite poredbene prednosti u budućim europskim integracijama.
 Koleginoj knjizi prilagođeni su i tekstovi njegove popularne kolumne Bagina prigovaranja iz Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.
Zanimljivo je također da će ova monografija od nacionalnog značenja, tiskana na najkvalitetnijem papiru Garda Gloss Art tvrtke Adria Papir, usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku, najprije biti predstavljena u Zadru. Kako saznajemo predstavljanje će se održati u tjednu odmah nakon parlamentarnih izbora, najvjerojatnije u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Uz urednika knjige Nedjeljka Jusupa očekuje se da će o “Draguljima hrvatskog misira” progovoriti i magistar agronomije Marijan Tomac, dopredsjednica HGK – Županijske komore Zadar Elvira Sterle, rektor Zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Ante Uglešić, ministar Božidar Kalmeta i, naravno, sam autor popularni Ante Kolega Bage, koji je odgojio mnoge generacije hrvatskih agronoma, među njima i aktualnog ministra Kalmetu, diplomiranog inženjera agronomije.
– Bagina knjiga se s užitkom čita i gleda. Sigurno će pobuditi interes širokog kruga čitatelja, od ribara i težaka, studenata, poduzetnika kao i domaće i inozemne stručne javnosti, kaže urednik Nedjeljko Jusup, ističući veliki doprinos ljudi Zadarskog lista, ponajprije Arifa Sitnice, urednika fotografije. Zajedno s Robertom A. Škifićem, on je i dizajnirao “Dragulje”.
 Tu su i fotografije vrlih fotografa Stipe Suraća, Zvonka Kucelina, Vedrana Sitnice, Petra Jurice, Ivana Jamičića, Adama Vidasa i drugih. Pozornost će privući i fotografije iz ostalih dijelova Hrvatske, čiji su autori iz Glasa Slavonije, Glasa Istre i drugih hrvatskih redakcija.
– Knjiga pisana na zanimljiv, slikovit i razumljiv način ujedno je i spomen na tradicionalno poljodjelstvo hrvatskih prostora i specifični način rada i življenja na hrvatskom selu, ističe prof. dr. sc. Damir Kovačić. Uz njega stručne recenzije potpisuju i prof. dr. sc. Tito Žimbrek i prof. dr. sc. Zvonimir Ostojić, profesori Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.