Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kradu svi – od učenika do finih bakica

27.11.2011. 23:00
Kradu svi – od učenika do finih bakica


Lopovi uzimaju stvari s polica i skrivaju ih po džepovima, torbama, jaknama… I toliko spretno pobjegnu da ih nitko ne može stići. Tijekom noćnih provala iz prodavaonica najčešće nestaju skuplji artikli, poput skupih alkoholnih pića i vina, dok je dnevnim lopovima na meti sve – od slatkiša do jogurta


Trgovine su oduvijek bile meta lopova bez obzira na to kakvim asortimanom raspolažu, jer svaka roba osim kupca nađe i svog lopova. Drugačije nije ni danas, kad su upravo trgovački objekti najčešće poprišta kriminalnih radnji. Iako se nameće mišljenje da je ovo krizno razdoblje pogodno za rađanje novih lopova, onih koje je sila prilika natjerala na krađu, zadarski trgovci to opovrgavaju. Naime, kako doznajemo u nekoliko zadarskih prodavaonica, nisu primijetili više krađa niti se događa više provala od kad je aktualna kriza, jer lopovi i dalje najčešće kradu iz obijesti. Da prodavačice uz sav posao koji obavljaju moraju obavljati i posao stražara, potvrdila nam je voditeljica jedne samoposluge, koja se, kaže, s krađama susreće svaki dan.
Noćne i dnevne krađe
– Krade se svakodnevno i kradu svi. Lopovi uzimaju stvari s polica i skrivaju ih po džepovima, torbama, jaknama… I toliko spretno pobjegnu da ih nitko ne može stići. Naša je trgovina velika, gužve su česte, a samo su nas dvije u smjeni pa je nemoguće tomu stati na kraj. Ne postoji profil osobe koja krade, jer kradu svi, od učenika do finih bakica, kazala je ova prodavačica, napomenuvši da tijekom noćnih provala iz prodavaonica najčešće nestaju skuplji artikli, poput skupih alkoholnih pića i vina, dok je dnevnim lopovima na meti sve – od slatkiša do jogurta.
U drugoj prodavaonici prehrane prodavačica navodi da nije imala iskustva s krađama, a vjeruje da je razlog tomu skučeni prostor prodavaonice u kojem lopovi teško manevriraju.
– Od kad radim u ovoj prodavaonici nisam imala susreta s kradljivcima, jer ovdje dolaze stalni kupci, a i prodavaonica je na prilično frekventnom mjestu pa lopovi vide da ne bi uspjeli lako pobjeći. No, za svog radnog vijeka vrlo često sam se susretala s lopovima, uvijek ih je bilo i to različitih, bilo da je riječ o ‘dnevnim’ lopovima ili noćnim provalama, kazala je prodavačica, pojasnivši da različito znači da se lopovi koji kradu skuplje artikle, koje će poslije moći dobro unovčiti, razlikuju od onih koji, primjerice, pored najkvalitetnijeg pršuta ukradu i malo jeftine salame.
Uglađene kradljivice
Osim u trgovinama mješovitom robom s lopovlukom se nerijetko susreću i prodavačice u trgovinama s nakitom i torbama. Tim više što su ove prodavaonice uglavnom pretrpane sitnim artiklima koje i lopove početnike čine stručnjacima.
– Ovdje se vrlo često krade, a to shvatimo tek poslije kad uočimo da artikl nedostaje. Previše je sitnih stvari koje je lako brzo pospremiti u džep, rukav ili torbu. Najčešće kradu mlađe djevojke, koje imaju uhodanu strategiju, pa ih tako uđe grupica i njih nekoliko me nešto ispituje, ‘zapričava’, dok druge iz leđa kradu, kazala je ova prodavačica, naglasivši da je previše puta ostala iznenađena shvativši da ju je pokrala fina gospođa s velikom torbom.
– Mi pokušavamo procijeniti tko bi mogao ukrasti pa na njega motrimo, ali previše puta smo se prevarili. Tako je bilo s finim gospođama, na koje nikad ne biste posumnjali, ali one nas lako prevare svojom uglađenošću ubacujući pritom stvari u svoju uglavnom veliku torbu. Ljubazno nas pozdrave i odu, mi im zahvalno uzvratimo osmijeh i poslije shvatimo da nedostaju stvari upravo tamo gdje su se one ‘motale’, kazala je u nevjerici ova prodavačica, dodavši da nikad nije uhvatila kradljivca, a i da je, bilo bi teško dokazati da je to ukradeno.