Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zelena lista predstavila svoj program na Pagu

27.11.2011. 23:00
Zelena lista predstavila svoj program na Pagu


Zelena lista održala je u gradu Pagu predstavljanje stranke te razgovor na temu „Razvoj Paga u kontekstu samoodržive zajednice”. Na predstavljanju su prisustvovali Atana Grbić, nositeljica  Zelene liste za IX izbornu jedinicu, Mate Ćurković drugi na listi, Sanja Kolevski Želehovski, četvrta na listi i predsjednica udruge „Cvit soli” te Rosana Fabijanić, pokretačica Facebook grupe “Protiv kanala Pag”.
Zastupljene teme su bile: Zdravstveni turizam, ekološka poljoprivreda, potencijalno opasni projekti za očuvanje Paga (najavljivani kanal Pag – Košljun) te direktna demokracija – referendum. Zelena lista provodi politiku očuvanja zaštite okoliša, javnog prostora, zaštitu prirodnih resursa, održivog razvoja i obnovljivih izvora energije. Suradnja Zelene liste s lokalnom zajednicom započela je po pitanju palnirane izgradnje kanala Pag – Košljun. Teren na kojem se kanal planira napraviti je preko noći postao od pašnjaka – građevinska zona, mada je riječ je o državnom zemljištu.
 Na Pagu je učestalo privatiziranje državnog zemljišta pa se na tribini postavilo pitanje kako je Državno odvjetništvo iz Zadra to dozvolilo te zašto se pogodovalo privatnim interesima na uštrb lokalne zajednice.
Sudionici su u više navrata spomenuli nekontroliranu ekspoloataciju prirodnih resursa, ponajviše kamena, pretvaranje pašnjaka u građevinske terene, nasipavanje mora te predviđen plan nasipanja dijela ljekovitog blata koje može predstaviti mogući oblik zdravstvenog turizma od kojeg bi lokalna zajednica imala produžetak turističke sezone.