Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bio je anđeo molatskih logoraša

Autor: Nenad Marčina

27.11.2012. 23:00
Bio je anđeo molatskih logoraša


Služio je u Molatu za vrijeme fašističkog terora i koncentracijskog logora u kojemu su umirali i stradali mnogi nevini ljudi. Postao je stalna veza između logoraša i njihove obitelji, te su ga oni s pravom nazivali “naš anđeo”


U povodu 67. obljetnice mučeničke smrti don Eugena Šutrina u Luci na Dugom otoku održano je misno slavlje u crkvi svetog Stjepana te molitva i odrješenje na luškom groblju. Slavlje su uveličali crkveni zborovi mjesta Luke, Zaglava i Sali.
U svojoj homiliji kanonik Stolnog kaptola svete Stošije Srećko Frka Petešić istaknuo je kako onaj tko ljubi Boga ljubi i čovjeka, a ako čovjek izgubi vjeru, onda na vidjelo izlazi egoizam.
– Ubojice don Eugena dobile su zadatak na podmukao način usmrtiti privlačkog pastira. Kako ih je bilo četvero, više nego dovoljno za taj čin, igrali su na karte kako bi odlučili koja dvojica neće morati sudjelovati u tome. Don Eugen nije sumnjao te je s puno žara krenuo iz župne kuće da podijeli sakrament osobi koju je konj smrtno udario. Spremivši se, uzevši pričest i bolničko ulje, pođe s nepoznatim mladićima u tamnu noć. Oni ga putem ustrijeliše sa dva revolverska metka, istaknuo je don Frka Petešić.
U mladomisniku Eugenu mala župa Luka dobila je svoga 73. svećenika glagoljaša. Služio je u Molatu za vrijeme fašističkog terora i koncentracijskog logora u kojemu su umirali i stradali mnogi nevini ljudi. Postao je stalna veza između logoraša i njihove obitelji te su ga oni s pravom nazivali “naš anđeo”. Ubijen je samo osam dana nakon preuzimanja svećeničke službe u Privlaci na predjelu Sebačeva u 31. godini života.
U koncelebraciji sudjelovali su još don Filip Kucelin, župnik Sali, Žmana i Luke, don Dario Tičić, nekadašnji luški župnik te svećenici u dugootočnom pastoralu fra Šime Antonina i don Ante Ivančev.