Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slikovnica za upoznavanje sa zadarskim spomenicima

Autor: Hana Radulić

27.11.2012. 23:00
Slikovnica za upoznavanje sa zadarskim spomenicima

Foto: Adam VIDAS



Nagrada je osvojena za inicijativu izrade slikovnice za djecu vrtićkog uzrasta kojom bi se djecu na metodički i didaktički način upoznalo sa spomenicima kulture u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, kaže ravnatelj Rade Šimičević


Među nagrađenima za najinovativnije volonterske inicijative u osnovnim i srednjim školama ove je godine i zadarska Gimnazija Vladimira Nazora.
Riječ je o godišnjoj nagradi “Otisak srca” za volonterstvo koje osmu godinu zaredom dodjeljuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva za deset najinovativnijih volonterskih inicijativa učenika i učenica u osnovnim školama i pet nagrada za najinovativnije modele volontiranja mladih u srednjim školama u Republici Hrvatskoj.
Ponos i poticaj
O nagradi koja je i učenike i nastavnike nagrađene zadarske škole ispunila ponosom i poticajem za nastavkom volonterskog rada, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević kaže:
– Deset naših učenika iz sva četiri razreda, pod vodstvom profesorice Tihane Magaš, ove su godine među nekoliko hrvatskih dobitnika nagrade “Otisak srca”, što nas iznimno veseli. Nagrada je osvojena za inicijativu izrade slikovnice za djecu vrtićkog uzrasta kojom bi se djecu na metodički i didaktički način upoznalo sa spomenicima kulture u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, kaže ravnatelj Šimičević, ističući da je okvir za taj projekt napravljen i da sada slijedi grafička priprema.
Suradnja učenika i profesora
– Na sve načine među našim učenicima nastojimo pobuditi interes za volonterski rad, senzibilizirati ih i potaknuti na pomoć onima kojima je to najpotrebnije, za što je jako važna odlična suradnja koju naši nastavnici imaju s učenicima. Stoga je i ova nagrada još jedan dokaz da u tome uspijevamo jer čovjek vrijedi onoliko koliko daje drugima. Učenici naše gimnazije već su mnogo puta pokazali da su spremni pomoći te su tako u posljednjoj humanitarnoj akciji za bolesnu djevojčicu Stephanie Milda prikupili 12 tisuća kuna što u današnjim teškim ekonomskim prilikama nije malo, ističe Rade Šimičević.
Inače, nagrade su dobitnicima uručene protekloga tjedna na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu, a u ime Gimnazije Vladimira Nazora nagradu “Otisak srca” primila je profesorica Tihana Magaš i desetero učenika. Nagrade su predstavnicima deset osnovnih i pet srednjih škola uručile prof. dr. sc. Vesna Vašiček, predsjednica Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Zaklade.
Na svečanoj dodjeli održana je kratka projekcija filma o volonterima svih uzrasta, te je istaknuto da volonterstvo postaje sve značajnije područje rada, prvenstveno mladih, i važan dio djelovanja na lokalnoj razini, ali i u cijelom hrvatskom društvu.