Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Interes za drogu kod sve mlađe populacije

27.11.2013. 23:00
Interes za drogu kod sve mlađe populacije


Borba protiv ovisnosti o drogama jedan je od pet prioriteta u Zadarskoj županiji, a kao takav je detektiran nakon što je napravljena “Slika zdravlja Zadarske županije” prije nekoliko godina, kazao je dr. Mladen Mavar jučer u multimedijaloj dvorani Gradske knjižnice.
Okrugli stol na temu “Međusektorska suradnja u borbi protiv zlouporabe i konzumacije opojnih sredstava” organizirali su dr. Mavar, kao predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zadarske županije u suradnji sa Službom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo.
Mavar je istaknuo kako je u posljednje vrijeme evidentiran interes za drogu kod sve mlađe populacije pa da je stoga važna prevencija u što ranijoj dobi, ali i međusobna suradnja svih onih koji se u našem gradu i županiji bave problematikom ovisnosti.
Prema statistikama Zadarska županija i dalje je u samom vrhu po broju ovisnika u odnosu na broj stanovnika te se nalazi iza Istarske, a slijedi Grad Zagreb. No, ono što je ipak pozitivan pomak, istaknuo je Mavar, jest sve manji broj heroinskih ovisnika. Potvrdila je to i dr. Stela Klepac Erstić iz Službe za prevenciju iznoseći kako je posljedično smanjen broj novoprijavljenih ovisnika. Kao važan pomak u borbi protiv ovisnosti o opijatima od koje se u Službi za prevenciju liječi više od 90 posto ovisnika, dr. Klepac Erstić istaknula je i činjenicu da ovisnici u zadnje vrijeme sve ranije pristupaju liječenju.
Ranije je, kazala je, trebalo proći devet godina prije nego što bi ovisnici pristupili liječenju, a zadnjih nekoliko godina ta se granica pomakla na sedam godina od prvog konzumiranja do javljanja na liječenje čime se smanjuje štetan učinak na zdravlje ovisnika, kako fizičko, a tako i mentalno.
– Mislim da su ti pozitivni rezultati utemeljeni kroz rad Povjerenstva te suradnju Službe za prevenciju, policije, Centra za socijalnu skrb i ostalih institucija. Ujedno kroz tu suradnju poboljšava se i kvaliteta rada tih institucija i ustanova te na neki način svi idemo prema istom cilju koji smo u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru zacrtali, a taj cilj ne smije biti liječenje već prevencija, istaknuo je Mavar napominući kako se novcem potrošenim za liječenje jednog ovisnika može napraviti jako puno po pitanju prevencije.