Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U sarkofagu s Trga Petra Zoranića počivao je monah – zazidanac!

27.11.2013. 23:00
U sarkofagu s Trga Petra Zoranića počivao je monah – zazidanac!


U sklopu proslave Dana grada Zadra u Arheološkom muzeju Zadar priređeno je predavanje o kamenom sarkofagu pronađenOm 2001. godine u istraživanjima Trga Petra Zoranića. Otkriće sarkofaga svećenika i zazidanca Jurja u Zadru, naslov je predavanja kojeg je pred punim predvorjem Arheološkog muzeja Zadar održao dr. sc. Jakov Vučić.
Dio nekadašnje crkve
Sarkofag je pronađen u zapadnom dijelu nekadašnje crkve za koju se pretpostavlja da se zvala crkva svetog Petra od vitla i koja se nalazila uz Kopnena vrata. Na sarkofagu je pronađen natpis kojeg Vučić prevodi ovako: “Ovdje počiva Juraj, grešnika, svećenik i ‘zazidanac’”. Vučić je ukratko predstavio povijest monastva. Istaknuo je kako se oni dijele na eremitsko monastvo, pripadnici kojeg su živjeli uglavnom u ćelijama i cenobite, koji su živjeli u organiziranim zajednicama.
– Monastvo se kod nas javilo rane a o tome nam je dosta ostavio naš sunarodnjak Sv. Jeronim. Posebnu skupinu čine reklauzusi ili zazidanci. Za razliku od eremita oni ne bježe, recimo, u pustinju već žive u ćelijama unutar samostana ili u gradu, pojasnio je Vučić.
“Zazidana djevica”
Napomenuo je kako se crkva na šatorima bavila time da odredi pravila života reklauzusa. Jedna od najpoznatijih hrvatskih reklauzusa je Blažena Ozana Kotorska, poznata pod nazivom zazidana djevica.
Sarkofag pronađen na Trgu Petra Zoranića trenutačno se nalazi u postupku konzervacije u Arheološkom muzeju Zadar.