U SRED BIJELA DANA Vuk ušao u naselje i zaklao sedam ovaca na 100 metara od školskog igrališta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Na tek nekoliko stotina metara od škole, u sred bijela dana, vuk je uletio u naselje i kroz nekoliko minuta, u prostoru ograđenom bodljikavom žicom, zaklao sedam ovaca u vlasništvu Stipe Stipića - priča je to koja se jučer dogodila u Lišanima Ostrovičkim. U ovoj maloj općini na samom rubu Ravnih kotara stočari su i prijašnjih godina imali problema s napadima vukova na stoku, bijesnim lisicama, ali nikada do sada nisu se bojali pustiti djecu u školu. Vučji napad koji se dogodio jučer u popodnevnim satima zbio se u centru naselja, tek dvjestotinjak metara od škole, stotinjak metara od školskog igrališta i trgovine te neposredno uz cestu kojom mještani šetaju.

 U razgovoru s Ivanom Dević, nekadašnjom načelnicom Lišana Ostrovičkih, koja je danas zaposlenica Agencije za ruralni razvoj, saznajemo kako je vuk u selo ušao nedugo nakon što je završila škola i srećom, nije napao ljude.

- Mene su popodne nazvali iz sela i rekli da je vuk zadavio sedam ovaca tek stotinjak metara od škole. Sve se odigralo jako brzo. Ne znamo je li bijesan ili se navikao na ljude, ali najveći problem je što je divlja zvijer ušla u naselje i nemamo se kome obratiti. Policija je bila i napravila očevid, ali to je sve što su mogli napraviti. Kada smo imali problem s brojnim lisicama, lovci su napravili hajku i to je riješeno, ali vuk je zaštićen i sada ne smijemo ništa, kaže Dević pitajući se što će biti ukoliko vuk napadne ljude.

Razgovarali smo i s Nikolinom Stipić, čiji je svekar vlasnik ovaca i čovjek koji je vidio napad vuka na ovce. Rekla nam je kako su mnogi mještani već imali susrete s vukovima, ali nikada u naselju i ovako blizu ljudi.

- Sve se dogodilo u ograđenom prostoru u kojem godinama imamo ovce. Ograđeno je bodljikavom žicom. Svekar je vidio vuka kako davi ovcu, prvo je pomislio da je pas i nije mogao vjerovati. Kada je prišao, vuk je taman uhvatio zadnju, sedmu ovcu, zadavio je i pobjegao prema šumi, kaže Nikolina Stipić dodajući kako je stado imalo 25 ovaca, a kako je prostor bio ograđen, nisu mogle pobjeći.

Mještane je strah, najviše iz razloga što je moguće da vuk koji se kreće tako blizu naselja i ljudi ima bjesnoću, a najviše za djecu koja u neposrednoj blizini imaju igralište, šetaju i prolaze na putu u školu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno