RAZGOVOR Mićo Jurjević, predsjednik Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Mali dioničari brane svoju poziciju!
Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor broji najmanje 10.000 investitora i računa se da polaže dionička prava na približno četvrtinu kapitala društava iz koncerna, uglavnom onima kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi. Predsjednik Udruge je Mićo Jurjević, licencirani investicijski savjetnik i broker
Mićo Jurjević: Prvi dan rada udruge pridružilo nam se 112 novih članova i podupiratelja

Kriza u Agrokoru trenutno je top tema svih društvenih i političkih zbivanja u Hrvatskoj. Dobili smo Lex Agrokor i roll up kredit, a političari, izvanredni povjerenik Ante Ramljak, ''bloger'' Ivica Todorić, Saborsko povjerenstvo za Agrokor, strane banke i fondovi, te dobavljači, na različite načine brane svoje interese. Tko tu kuda ''goni'' teško je razlučiti. U svemu tome zaboravlja se činjenica da Ivica Todorić i njegov koncern Agrokor nisu bili jedini vlasnici u svim poduzećima Koncerna. U vlasničkoj strukturi Leda, Jamnice, Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Tiska, Žitnjaka, Zvijezde, Vrbovca i drugih društava ostalo je puno drugih suvlasnika koje kolokvijalno nazivamo ''malim'' dioničarima. Tim dijelom kapitala redovito se trgovalo i na Zagrebačkoj burzi, te je puno malih investitora uložilo svoje ušteđevine upravo u neke od dionica društava iz koncerna Agrokor, vjerujući općoj društvenoj i političkoj klimi po kojoj je Koncern bio izrazito uspješan, a financijska izvješća potpuna, uredna i realna. Dana 22. studenog u Zagrebu je osnovana Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor i time je započelo organiziranje i te interesne skupine, koja broji najmanje 10.000 investitora i računa se da polaže dionička prava na približno četvrtinu kapitala društava iz Koncerna, uglavnom onima kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi. Predsjednik Udruge je Mićo Jurjević, licencirani investicijski savjetnik i broker, koji je u vode hrvatskog tržišta kapitala krenuo prije više od 20 godina kao mladi direktor u Dalmatinskoj banci. Zamjenik je Miroslav Jeličić-Purko uspješni investitor iz Splita, te tajnik gospodin Danijel Labaš iz Varaždina, profesionalni investitor iz Varaždina, drugi najveći vlasnik Hotela Zadar d.d. Bio je to povod za razgovor s predsjednikom Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor, rođenim Obrovčaninom Mićom Jurjevićem.

Izgubili 2,4 mlrd. kuna

Kako ste došli na ideju osnivanja Udruge manjinskih dioničara Agrokora?

- Udrugu je osnovalo nas šest, moglo bi se reći profesionalnih investitora, fizičkih i pravnih osoba, koji smo već duboko u temi Agrokora i vrlo uspješno štitimo svoje interese. Prvi dan rada udruge pridružilo nam se 112 novih članova i podupiratelja. Ideja za udrugu je potaknuta kroz kontakte s našom bazom klijenata, investitora koji za trgovanje na Zagrebačkoj burzi upotrebljavaju sustav naše brokerske kuće, a od njih ukupno 13.000 približno 1.300 u svome porfelju ima dionice Leda, Jamnice, Belja i drugih društava iz koncerna Agrokor. Kroz udrugu postižemo niz pozitivnih efekata za sve sudionike tržišta kapitala, te pomažemo rast i razvoj hrvatskog tržišta kapitala.

Što se manjinskim dioničarima Agrokorovih poduzeća dogodilo u 2017. godini?

- Dogodilo se to da njihove dionice na Zagrebačkoj burzi izgubile vrijednost od gotovo 2,4 milijarde kuna. Uz napomenu, da većina tih poduzeća, unatoč velikim izazovima, rade izvrsno.

U čemu je ''kvaka''?

- Problem je u jamstvima kojima su ovisna društva (Ledo, Jamnica, Belje, Vupik i drugi) jamčila za dugove vladajućeg društva (Agrokor d.d.) prema stranim fondovima i bankama. Mi smo sigurni da su ta jamstva protuzakonita i treba ih proglasiti ništavnim. Agrokoru u svojstvu dužnika raspoloživa je imovina koju sam posjeduje za namiru vjerovnika, između ostalog dionički udjeli koje Agrokor drži u ovisnim i povezanim društvima, ali ne i cjelokupna imovina tih društava, obzirom Agrokor nije sam isključivi vlasnik ovisnih društava, već vrlo značajne udjele drže i manjinski dioničari.

Osporavanje tražbina

Što će udruga poduzeti u tom smislu?

- Već smo poduzeli to da smo Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeli Zahtjev za osporavanjem tražbina nastalih po tako izdanim jamstvima i sudužništvima. Radi se o približno 90,0 milijardi kuna. Tražimo i od skupština izglasavanje posebne revizije odnosa s Agrokorom d.d. kao vladajućim društvom. Gdje su tu bili manjinski dioničari?

Na čemu temeljite vaše tvrdnje?

- Ovdje se radi o materiji očuvanja kapitala trgovačkog društva. Na ovu temu, Zakon o trgovačkim društvima te Zakon o obveznim odnosima i Ustav RH štite kapital društva, kao i manjinskog dioničara od eventualne zloupotrebe od strane tzv. većinskog dioničara. Znači, u našem slučaju, Ledo, Jamnica, Belje i drugi jamčili su za dugovanja većinskog dioničara Agrokora d.d., a da za to nisu, na skupštinama društava, tražili odobrenje manjinskih dioničara. Usput, ovisna društva su na taj način izdavala jamstva u iznosu višestruko većem od vlastitog kapitala. Pametnome dosta.

Kako bi bilo ispravno izdati takva jamstva za većinskog dioničara?

- Takvo što bilo je moguće samo uz postojanje Poduzetničkog ugovora koji bi prošao skupštinsku proceduru te i kao takav upisan u sudski registar. U Poduzetničkom ugovoru bi morala biti predviđena protučinidba ovisnom društvu koja bi bila moguća i dopuštena, i svakako ne bi se smjelo raditi o iznosu jamstva iznad visine kapitala ovisnog društva. Konačno, držatelji jamstava potpisom su prihvatili i upoznati su s ograničenjima koje sama jamstva sadrže. Radi se o stranim financijskim institucijama koje bi se u slučaju da se jamstva naplate u cijelosti naplatili prekomjerno, protuzakonito, a da same znaju da je tome tako, i to sve na štetu svih domaćih vjerovnika i manjinskih dioničara.

Životne ušteđevine

Što bi se dogodilo u slučaju naplate takvih jamstava?

- Posebno ističemo na potencijalnu opasnost da bi sud po službenoj dužnosti morao odbaciti nagodbu ukoliko bi takva jamstva bila njezin punopravan dio, a što je velika ugroza ovog sistemski važnog procesa. Nanijela bi se nepopravljiva šteta cjelokupnoj društvenoj i gospodarskoj zajednici Republike Hrvatske i to: potpunim rušenjem povjerenja u zakonodavni okvir RH, urušavanjem povjerenja u institucije tržišta kapitala i značajnim oštećenjem tisuća malih dioničara koji su svoje životne ušteđevine uložili pouzdajući se u pravni poredak RH, te uništavanjem državne imovine budući da državne agencije imaju značajne suvlasničke udjele u predmetnim ovisnim društvima.

Podsjetimo se samo kakav interes ima država kroz CERP čiji su udjeli u Jamnici, Zvijezdi, Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci vrijedili su početkom godine izgubili na vrijednosti preko 200,0 milijuna kuna. Isti utjecaj na imovine mirovinskih fondova već se obrađivao u medijima.

Hoćete li uspjeti?

- Imamo puno iskustva u ovim poslovima. Sjetite se samo udruge manjinskih dioničara Ericsson Nikola Tesla d.d. i uspjeha koji je ova ekipa polučila. Pravda je na našoj strani i uspjet ćemo.

Tko je Mićo Jurjević?

Nekad direktor Sektora u Dalmatinskoj banci Mićo Jurjević osnovao je i vodio: Dalbank Trade, Dalbank Invest i PIF Velebit, te inicirao Dalbank Nekretnine. Danas su to sastavnice OTP banke. Predsjednik Nadzornog odbora Varaždinske burze i predsjednik Grupacije društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK.

Danas partner i savjetnik Uprave u Agram Invest d.d. i Agram Brokerima d.d. Agram Invest, između ostaloga, upravlja s Agrolagunom d.d. Poreč i Medora Auri d.d. hotelima iz Podgore. Svaka četvrta transakcija na Zagrebačkoj burzi (cca 25%) obavi se uz posredovanje sustava Agram Brokera.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.6 (5 glasova)