Zgrada u Murvičkoj bit će srušena u roku dva mjeseca

Slika korisnika valentinam
Osiguravajuća kuća još se nije izjasnila o isplati osiguranja
Radnici su još u četvrtak započeli s demontažom, odnosno uklanjanjem postavljenih skela i oplata na građevini koju su podzemne bujice izdigle iz temelja
Vedran SITNICA
Radnici uklanjaju što mogu, a onda će preuzeti teški strojevi

Koncem prošlog tjedna započelo je najavljeno rušenje konstrukcije stambeno-poslovne zgrade u Ulici Put Murvice u Zadru, koja je potpuno uništena za nevremena 11. rujna kada se u temelje zgrade slila ogromna količina vode i građevinu izbacila "kao brod" iz "livela" za čak 70 centimetara.

- Radnici su još u četvrtak započeli s demontažom, odnosno uklanjanjem postavljenih skela i oplata na građevini koju su podzemne bujice izdigle iz temelja. Teški građevinski strojevi već su na gradilištu tako da će se paralelno, čim se neki dio oslobodi, rušiti dio po dio građevine. Rok za potpuno uklanjanje svega do sada izgrađenog je dva mjeseca nakon čega započinje gradnja ispočetka, kaže dipl. ing. arh. Željko Predovan, glavni projektant i jedan od investitora projekta, koji samo u građevinskom dijelu vrijedi 12 milijuna eura dodajući kako su još u srijedu sudski vještaci s riječkog Građevinskog fakulteta obavili očevid po nalogu Trgovačkog suda u Zadru, budući da su iz osiguravajuće kuće kod koje je gradilište osigurano od šteta tražili izuzeće svih sudskih vještaka s područja Zadarske županije.

Svoje mišljenje - da je najbolje objekt srušiti do temelja i graditi ispočetka odmah nakon što se šteta dogodila dali su stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu na zahtjev investitora zgrade, grupacije "Moj centar".

- Nakon nalaza riječkih vještaka uputit ćemo službeni zahtjev za naplatu štete od osiguranja, a ukoliko se ogluše, pokrenut ćemo sudski spor. S radovima nećemo čekati, već nastavljamo dalje čim to bude moguće jer ne smijemo kasniti zbog naših kupaca, iako je realno za očekivati da ipak hoćemo, ali barem ne puno, kaže Predovan dodajući kako bi ukupna šteta u konačnici mogla doseći iznos od 27 milijuna kuna.

Investitori su za poslove rušenja triju podzemnih i triju nadzemnih etaža odabrali tvrtku VDM Promet iz Zagreba koja će u tom poslu koristiti pikamere, a ukoliko naiđu na "tvrd orah", razmišlja se i o kontroliranim eksplozijama.

Većina stanova i prostora već prodana

Građevina u Putu Murvice projektirana je na tri podzemne etaže s parkirnim mjestima i garažama te s prizemljem i sedam nadzemnih etaža s poslovnim prostorima i 120 stambenih jedinica.

Većina stanova i poslovnih prostora u ovom objektu na atraktivnoj gradskoj lokaciji već je u najavi prodana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)