Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA LIGA Budućnost je druga galaksija

28.11.2018. 11:06
ABA LIGA Budućnost je  druga  galaksija


Dolazak prvaka lige  na Višnjik privukao je preko 4000 ljudi u  Krešin dom i sve je bilo spremno za pravu košarkašku feštu u kojoj su se  domaći košarkaši potajno nadali da bi mogli konačno do prvih ovosezonskih domaćih bodova  u ABA ligi. Ipak, nakon nekoliko uvodnih minuta u kojima su Zadrani djelovali kao momčad koja se može 'al pari'  nositi s Podgoričanima postajalo je sve jasnije kako će ta misija domaćina ipak biti nemoguća  s obzirom na roster i igru Euroligaša koji definitivno spada u neku drugu košarkašku galaksiju svjetlosnim godinama udaljenu od Zadra. Ukratko rečeno Budućnost u odnosu na Zadar  igra svemirsku košarku što je i zorno pokazala i na Višnjiku u ponedjeljak  navečer. Kako drugačije objasniti da Zadar nije apsolutno imao nikakve  šanse protiv crnogorskog sastava ni u jednom trenutku utakmice, a k tome su gosti zabili čak 16 trica iz 27 pokušaja. Priznao je to i Ante Nazor  nakon utakmice, ali ga je  i zasmetala   mekoća njegovih igrača kod kojih je  izostao onaj borbeni stav  shvativši već u drugoj četvrtini da je utakmica  otišla, za njih,  u  nepovratnom smjeru.


Bez 'fighta'
– Prvi dojam je da je Budućnost momčad višeg ranga i da je ovo realna  situacija. Ostaje žal da smo utakmicu izgubili bez ispaljenog metka. Nije  tu bilo 'fighta' od početka, nije bilo tečnosti u napadu toliko  da se zadrži  pozicija na perimetru. Protivnik nas je u našoj dvorani odbacio na deset  metara od koša. Nije bilo dodatnog napora da se napravi tih 16 malih  faula, po četiri u svakoj četvrtini, da im se prekidaju akcije i da im se  oteža posao. Kad je protivnik došao do obruča, razigrao se šutom za tri  poena. To je impozantno u njihovoj momčadi u zadnjih 15 dana, i na puno većoj razini od ove, a to je Euroliga – prvi su dojmovi trenera Zadra  nakon novog posrtanja na domaćem parketu koji je ove sezone postao  jedan od najgostoljubivijih terena u ligi. A još jučer je Zadar bio svim regionalnim protivnicima definitivno najteže gostovanje. Gdje je nestao  onaj pritisak s tribina i gdje je nestao onaj žar Zadra na svom parketu pita se i Nazor.
– Ne mogu biti zadovoljan, ali moram prihvatiti realnost i ići u tom  smjeru. Mislim da ova momčad Zadra može dosta napredovati. Prije  svega da na domaćem terenu igra onako kako treba igrati. Ne na rubu  faula, već na rubu incidenta. Najbitnije je da na tome radimo tijekom  ove pauze. Trebamo se resetirati i to si staviti u glavu. Moramo početi dobivati na domaćem terenu drugačijim načinom nego je ovaj kojeg smo  prikazali protiv Budućnosti.


'Da te ne volim'
Trener Budućnosti unatoč demonstraciji moći njegovog sastava,  nakon utakmice je najviše pričao o kvalitetama Nazorove momčadi, zadarskim navijačima i košarkaškoj romantici…
– Mi jesmo pobijedili zato što smo bolji. Mislim da nema dileme da li  smo kvalitetniji. Da li smo se pod navodnicima, plašili, jesmo li bili oprezni i znali da može biti teško? Jesmo! Ovaj Zadar je otpuhao Cibonu u Zagrebu i to ultra dominantno. Ovaj Zadar je dobio Partizan u Beogradu što  i nije najlakša stvar na svijetu. Ovaj Zadar ima ljude koji pjevaju i na minus 20 pjesmu "Bilo bi mi lako da te ne volim!"Znate li vi što je to? Svaka  čast tim ljudima – prvi je komentar trenera Budućnosti nakon pobjede  koja je priznat će bila i lakša nego što su očekivali. Ipak ih je Zadar prošle  sezone porazio u svojoj dvorani, a s obzirom na statistiku pribojavao se  da bi domaća momčad mogla odigrati iznad svojih kvaliteta i zaskočiti  njegovu momčad nakon naporne dvije utakmice u Euroligi prošli tjedan.  Ispao je na kraju taj strah kao balon od sapunice kojeg su njegovi igrači  probušili pravim šuterskim uraganom s perimetra kakav davno nije  viđen na Višnjiku.
– Kontinuitet je mnogo bitan. Znam tko je Nazor i kako radi. Što se toga tiče mi smo euroligaški tim i to smo u jednom dobrom dijelu utakmice i pokazali. Bilo je trenutaka i kad je bilo drugačije, ali  sam osobno najzadovoljniji što smo nakon jedne stvarno iznenađujuće pobjede u Euroligi došli ovdje i  nitko ne može reći da smo došli samo odraditi utakmicu.  Zato je naša igra izgledala toliko uvjerljivo u nekim trenucima – zaključio  je slavodobitno 47-godišnji Beograđanin.




Džikić: Sveli smo Zadar na 39 posto  šuta
Iako je pri dnu abaligaške ljestvice statistika Zadra stavlja u nekim kategorijama  ispred najjačih momčadi u ligi. Apostrofirao je to i trener Budućnosti koji je očito  htio dodati težinu pobjedi svojih igrača.
– Ne znam znate li, ali Zadar je druga momčad   po broju poena i vodeća po postotku slobodnih bacanja te šutu za dva poena u ABA ligi. Statistički ubacuju više  poena od nas. Ne možemo mi doći ovdje i prošetati se. To sam rekao svojim  igračima, vrlo jasno i vrlo eksplicitno. Mi smo radili situacije u kojima smo dolazili do  šuteva i pogađali ih, ali smo pogađali i neke teške šuteve. U solidnoj smo šuterskoj  formi u posljednje vrijeme. Sveli smo Zadra na nekih 39 posto šuta i ja sam super  zadovoljan s time – kazao je Džikić.


Još sedam domaćinstava do kraja
Kako do domaće pobjede u ABA ligi ove sezone, pitanje je koje se pojavljuje u razmišljanjima svih navijača, ali i stručnog stožera kluba. Sezona je započela krajem  rujna, a Zadrani će dočekati sredinu prosinca bez abaligaške pobjede na Višnjiku.  Slijedi dva tjedna stanke zbog kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kini  2020. godine, a onda se ide na gostovanje kod Crvene zvezde u 10. kolu. Prvi sljedeći gost Višnjika je Igokea, no ono što budi optimizam kod Zadrana jest činjenica  da su od  svih konkurenata u ligi u najpovoljnijoj situaciju što se tiče domaćih utakmica do kraja osnovnog dijela.  Ostalo je za Nazorovu momčad čak sedam prilika za  popravak dojma na svom parketu dok će  za potpuni popravak domaćeg skora idealno doći obveze u 11. i 12. kolu kad će na Višnjik stići Igokea, pa FMP. Te dvije  utakmice spadaju u kategoriju onih koje Zadrani moraju dobiti i biti će ključ u njihovom nastojanju da se  pobjegne s dna ljestvice.