Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čileanski vatrogasac hrvatskog podrijetla, Yeric Franulić u posjetu biogradskom DVD-u

28.11.2018. 16:17
Čileanski vatrogasac hrvatskog  podrijetla, Yeric Franulić u posjetu  biogradskom DVD-u


Čileanski vatrogasac hrvatskog podrijetla, Yeric Franulić,  42-godišnji inženjer mehanike, prvi je uopće iz mnogobrojne obitelji  koji je posjetio pradjedovu rodnu zemlju Hrvatsku. Prošlo je, naime,  126 godina od kada je njegov pradjed 1892. u Čile došao iz Nerežišća  na otoku Braču, a da nitko dosad nije bio u pradjedovoj zemlji, Lijepoj  Našoj.
– U zemlju mojih korijena došao sam prvenstveno da posjetim rodno  mjesto mog pradjeda Nerežišće i da razgledam prelijepu Hrvatsku. Dakako, i da zahvalim Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biograd na  nedavnoj donaciji vrijedne vatrogasne opreme našem, također volonterskom vatrogasnom društvu Bomberos Croata ili Bomba Hrvatske,  ponosno će Franulić (Franulic). 
DVD Biograd je očiti primjer da itekako voli primiti na dar ili donaciju, ali da isto tako voli i dati.
– Nakon što smo ovog ljeta dobili šumsko vatrogasno vozilo od francuske nevladine udruge PUI koja okuplja vatrogasce za međunarodne  hitne slučajeve, DVD Biograd je u vrijednosti od oko 30.000 kuna kupio  opremu i poslao je u Južnu Ameriku u Čile, kolegama vatrogascima  DVD-a Bomba Hrvatske (Bomberos Croata) iz grada Antofagasta u kojem je većina gasitelja hrvatskog podrijetla, kazao je Ivica Kapitanović  Šulc, predsjednik biogradskog DVD-a.


DVD Bomba hrvatska
Riječ je o 30 kompleta vatrogasne opreme u vrijednosti od oko  30.000 kuna koju su zahvaljujući susretljivošću i pomoći Nives Malenica, veleposlanice RH u Čileu, poslali kolegama u 15.000 kilometara  udaljenu Antofagastu, grad i luku na sjeveru Čilea poznatom po rudarstvu koji broji oko 300.000 žitelja.
– Za sve je "kriva" HRT-a televizijska emisija o Hrvatima izvan domovine u kojoj je bilo riječi i o vatrogascima DVD-a Bomba hrvatska koji  su kupili novu vatrogasnu odjeću, kacige, rukavice, čizme. Međutim, od  istog proizvođača je bilo tek 30 takvih kompletnih vatrogasnih oprema,  za preostalih 30 vatrogasaca takvu istu opremu vatrogasnu opremu trebalo je kupiti u Europi, rekao je Šulc te je nastavio:
– Članovi DVD-a Biograd su jednoglasno odlučili da vlastitim sredstvima DVD-a kupe i doniraju vatrogasnu opremu kolegama vatrogascima volonterima iz Čilea, kojih smo do posjeta Yerica Franulića vidjeli  samo na televizijskom ekranu, naglasio je Ivica Kapitanović Šulc koji se  pritom zahvalio veleposlanici Malenica na svekolikoj suradnji.
Biogradski DVD broji 20 vatrogasaca među kojima je i deset aktivnih  vatrogasaca, a zapovjednik je Ante Katuša, profesionalni vatrogasac.
– Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci DVD-a Biograd  rade ne trebam govoriti. Iako je volonterizam to je profesionalizam,  znanje i odgovornost prema poslu, poručio je Katuša, profesionalni vatrogasac.
Inače, Yericu Franuliću i njegovoj supruzi Loreto, trebalo je zrakoplovom do Madrida iz Čilea letjeti preko 15 sati. Potom su nakon dva dana  razgledanja Madrida preko zračne luke u Milanu stigli na deset dana u  Hrvatsku.


Četvrta generacija vatrogasaca
– Ovo je prvi posjet Hrvatskoj, no ne i posljednji. Oduševljeni smo  ljepotom, predivnim morem, prirodom, opuštenošću i sigurnošću kojima odišu sva dalmatinska mjesta u svako doba dana. I "moje" Nerežišće na otoku Braču ima nadnaravnu ljepotu, raj je na zemlji u koji  se zaljubiš na prvi pogled, iako nakon turističke sezone sad već spavaju  zimski san. Živuće rodbine tamo više nema, a preostali žitelji u ovo doba godine "spavaju", s puno emocija će Franulić.
Yeric je već četvrta generacija vatrogasaca iz obiteljskog korijena Franulić u vatrogasnom društvu Bomba Hrvatske koji su i osnovali hrvatski iseljenici iz Brača.
– Ima nas 60 članova, a iako smo svi volonteri plaćamo mjesečnu članarinu u iznosu od 20 dolara. Tko ne plati može se odmah razdužiti s  vatrogasnom opremom i vatrogastvom, objašnjava Franulić kodeks  DVD-a Bomberos Croata.
Na području Južne Amerike najstarija hrvatska vatrogasna društva  osnovana su u Čileu, i to u gradovima Antofagasti, Iquiqueu  i Punta  Arenasu.
– Naše društvo Bomberos Croata.je postalo znamenito po hrabrosti  svojih članova. Tradicija se sačuvala i uzrečice Bog i Hrvati i Pomoz'  Bog još su u uporabi, pohvalio se Franulić.
Prvi Hrvati koji su stigli na Ognjenu zemlju privučeni su “zlatnom  groznicom”, početkom sedamdesetih godina XIX. stoljeća. Sljedeći veći  val emigracije iz Hrvatske u Čile zbio se kad je zavladala filoksera na  otoku Braču, propali vinogradi otjerali su u svijet dobar dio seoskog  pučanstva.




Hrvati u Čileu
– Čile se svrstava među zemlje s najbrojnijom hrvatskom dijasporom  u svijetu. Naime, u Čileu živi između 200 i 250 tisuća ljudi hrvatskog  podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea. Riječ je o  trećoj, četvrtoj, u pojedinim slučajevima i petoj generaciji potomaka  hrvatskih doseljenika, navodi Franulić.
Kao rudarski grad, Antofagasta je privukla imigrante, prvenstveno  grčke i hrvatske. Antofagasta ima veliku hrvatsku zajednicu u Čileu,  najveću poslje Punta Arenasa i Santiaga de Chilea.
– U Antofagasti je brojna hrvatska zajednica, uz Dobrovoljno vatrogasno društvo Bomberos Croata djeluje i društvo Hrvatski sokol te hrvatski klub Sociedad Croata de Socorros Mutuos, reći će Franulić.
Zahvaljujući Vladi RH nastava na hrvatskom jeziku za 120 učenika se  održava u Punta Arenasu gdje je pola grada, koji broji 150.000 stanovnika, s hrvatskim korijenima.
– U Antofagasti se povremeno objavljuju glasnici i brošure na španjolskom jeziku, o djelovanju svojih udruga i općenito o hrvatskim temama, zaključio je Yeric Franulić pošto se biogradskim vatrogascima  zahvalio na vrijednoj donaciji i izuzetnom srdačnom gostoprimstvu.