Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Daruvarcu” će suditi sutkinja Mitra Meštrović, može li presuditi do 14. prosinca?!

28.11.2018. 15:16
“Daruvarcu” će suditi sutkinja Mitra Meštrović, može li presuditi do 14. prosinca?!


Elektronskom dodjelom jučer je spis "Daruvarac" dodijeljen sutkinji Mitri Meštrović, koja je na Kazneni odjel Općinskog suda u Zadru nedavno prešla s Prekršajnog suda.
Sutkinja Mitrović bi nakon preuzimanja ovog predmeta, koji je pobudio interes javnosti i izvan državnih granica, trebala zakazati nastavak suđenja.
Kao što je poznato, Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac (31) suđenje je zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke započelo u rujnu pred sucem Tomislavom Šimićem. Zbog zahtjeva njegova odvjetnika Andreja Korljana za njegovim izuzećem, ali i izuzećem zadarskog Općinskog suda te predsjednice i zamjenice tog suda kao i predsjednika Županijskog suda u Zadru, početak suđenja je odgođen za listopad, nakon što su svi zahtjevi odbijeni kao neosnovani. Posljednja rasprava održana je u ponedjeljak, 26. studenog bez nazočnosti javnosti, a naredna dva zakazana termina u utorak 27. te petak 30. listopada odgođena su zbog zdravstvenih tegoba suca Šimića i najave duljeg bolovanja.  
Kovačeviću zadarski ODO na teret stavlja prijetnje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda mladoj Zadranki, no on je nakon čitanja optužnice kazao nekoliko svjedoka, ali i vještaci medicinske struke te psihijatar koji je Kovačevića okarakterizirao kao osobu s poremećajem ponašanja sklonu nasilju, optuživanju drugih, kršenju propisa i normi, tvrdoglavim i neposlušnim. On je insistirao da se vještak očituje i na činjenicu da je on tog 13. lipnja, kad je u večernjim satima u kafiću Chill out brutalno djevojku tukao prvo u wc-u kafića lupajući joj glavom o umivaonik, a potom i u unutrašnjosti objekta, gdje ju je udarao šakama i nogama pred očevicima, konzumirao alkohol i steroide za povećanje mišićne mase. Konkretno, naveo je da je popio oko dvije litre vina, te desetak viski-kola. Aludirao je na zaključak kako mu je ta kombinacija smanjila mogućnost razborita razmišljanja i postupanja, što je vještak odbacio.
No, budući da Kovačeviću 14. prosinca istječe maksimalan rok za zadržavanje u istražnom zatvoru te minimalnu vjerojatnost da do toga dana nova sutkinja zaključi postupak i donese presudu, otvara se pitanje tko i kako će kontrolirati Kovačevića da na slobodi ne uzme kombinaciju za koju sam tvrdi da kod njega izaziva nemogućnost vladanja svojim postupcima. Za spomenuti je i da je oštećenica primila telefonsku prijetnju iz društva koje često provodi vrijeme u kafiću u kojem se nemili događaj zbio. Kako doznajemo, za jednog mladića zatražen je i istražni zatvor, no sudac istrage Županijskog suda u Zadru to je odbio. Zaključio je da on ne može utjecati na drugih dvoje sudionika koje je on poticao na kazneno djelo prijetnje – jednu djevojku i jednog maloljetnika. Osumnjičenik je u svojoj obrani tvrdio kako su djevojku "samo zafrkavali".
Svi relevantni svjedoci događaja ispitani su u PU zadarskoj i ODO-u, no ne i na sudu. Među inima, iskaz još mora iznijeti i žrtva koja je pod pritiskom, ne samo zbog telefonskih poziva koje je primila, već i zbog toga što još uvijek nepoznata osoba koristi Kovačevićev profil na Facebooku kao i aplikaciju WhatsApp za njezino blaćenje, a njegovo opravdavanje za monstuozni čin koji je počinio i o čemu svjedoči snimka nadzorne kamere s mjesta događaja.