Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

JUNIORSKA ABA LIGA Jazine ugošćuju regionalne košarkaške gigante

28.11.2018. 15:27
JUNIORSKA ABA LIGA Jazine  ugošćuju  regionalne  košarkaške  gigante


Crnogorski Bar i Zadar dobili su ove sezone privilegiju organizacije polufinalnih turnira juniorske ABA lige koja je svoju premijeru  imala prošle sezone kad je titulu pobjednika uzela momčad Mege Bemaxa. U Baru će nastupati pet momčadi: Mega Bemax, Mornar, Igokea, Krka i Cedevita dok će dvorana Jazine ugostiti od sutra pa sve do nedjelje  uz domaćina Zadra, Cibonu, Petrol Olimpiju, Budućnost te Partizan i Crvena zvezdu. Vrlo snažan turnir na kojem će mladi Zadrani imati svoje  vatreno krštenje u izuzetno moćnoj  konkurenciji, a predvodit će ih Jurica  Ružić koji je prošle sezone donio jedini državni naslov u klupske vitrine s  U-14 selekcijom.


Rezultat u drugom planu
Za njegove igrače je ovaj turnir pravi test i prilika da s pet izuzetno jakih utakmica se dođe do potrebnog iskustva kojeg na pretek imaju  njihovi konkurenti u ligi.
– Zadovoljan sam što je Zadar sudionik ove juniorske ABA lige. Smatram da za razvoj mladih igrača je jako potrebno igrati što više jakih i  kvalitetnih utakmica, a mislim da nam ovaj turnir koji organiziramo u  našem gradu to upravo pruža. S kvalitativne strane sve momčadi koje su  u Zadru tako i one na drugom polufinalnom turniru koji se igra u Baru  su vrhunske juniorske momčadi. Znamo da je reprezentacija Srbije u  kategoriji U-18 prvak Europe, na kojem je i naš Jurica Planinić igrao za Hrvatsku. Budućnost je naravno jedan centar crnogorske košarke, a Cibona  s Prkačinom i Olimpija sa Šamanićem također posjeduju izuzetnu kvalitetu. Recimo Cibona već godinama je sudionik juniorskih Euroligaških  turnira i to je ono što nama jako nedostaje – kazao je trener Ružić koji je  svjestan da su ostali konkurenti miljama ispred njegove momčadi koja  će prije svega na ovom turniru konačno dobiti priliku zaigrati u pravoj  konkurenciji, a rezultat je ipak u drugom planu.
– Dodatno sam zadovoljan što ćemo imati priliku odigrati jake utakmice. Vjerujem da možemo igrati dobru košarku. Tek smo tri mjeseca zajedno, dat ćemo sve od sebe, pa što bude. Mislim da rezultat nije bitan u  mlađim kategorijama. Bitno je da se naši mladi igrači natječu, igraju i  testiraju svoje mogućnosti u odnosu na svoje vršnjake iz drugih velikih  klubova u regiji – kazao je trener juniora Zadra koji će na terenu produženu ruku imati u reprezentativcu Hrvatske, Juri Planiniću. Kao član  prve momčadi Zadra definitivno je predvodnik ove generacije zadarskih  juniora koji pred sobom imaju pet jakih utakmica u naredna četiri dana,  a već danas, prvog dana turnira,  igraju protiv Partizana i Crvene zvezde.


Jedinstvena prilika
– Prije svega mislim da će ovaj turnir u Zadru biti usitinu vrhunski i  mogu reći da smo dobro trenirali i pripremili se za njega. U ime cijele  momčadi garantiram da ćemo dati sve od sebe u svakoj utakmici i pozivam ovom prilikom sve naše navijače u Jazine da nas dođu podržati – kazao je Planinić koji je imao priliku s mnogim igračima iz gostujućih  momčadi nastupati na mnogim reprezentativnim smotrama.
 – Turnir je izuzetno jak, ali nema favorita. Sve momčadi imaju svoje  šanse i bit će sigurno teško, no nadamo se da možemo doći do koje pobjede s čime bi bili uistinu prezadovoljni – dodao je mladi igrač Zadra.
Organizaciju juniorskog polufinalnog turnira pozdravio je i direktor  kluba Željko Žilavec. Jedinstvena je ovo prilika da se barem malo pomakne s mrtve točke situacija koja vlada u KK Zadar posljednje desetljeće što  se tiče rada s mlađim uzrastima. Nakon lanjskog uspjeha Jurice Ružića s  U-14 generacijom, prilika je da se i juniori kvalitativno uzdignu u  sučeljavanju s vršnjacima iz cijele regije.
– Ove godine smo domaćini jednog polufinalnog turnira juniorske  ABA lige i posebno nam je drago zbog toga. Slažem se s trenerom  Ružićem da nema potrebe stavljati na leđa naših mladih igrača rezultatski imperativ. Neopterećenost rezultatom sigurno će im pomoći da prikažu dobru igru i da vide na kraju krajeva gdje su i na kojoj razini u svojoj  konkurenciji. Ako dođu pobjede nitko sretniji od nas, no ponavljam rezultat nije u prvom planu. Očekujemo od pojedinaca da pokažu što znaju i što mogu i da prezentiraju Zadar kao sredinu gdje se nakon jednog  stagnacijskog razdoblja ipak nastoji u posljednjih godinu-godinu i pol  omladinski pogon podignuti na jednu višu razinu kako sa stručnim kadrom tako i s igračima kao i s dolaskom onih još mlađih – zaključio je direktor Žilavec.




Jazine prikladnije  za ovakav događaj
Direktor KK Zadar, Željko Žilavec obrazložio je zašto su odabrane Jazine umjesto  Višnjika za domaćinstvo polufinalnog turnira juniorske ABA lige.
– Stvarno se nadam da će ovaj vikend biti uistinu pravi košarkaški vikend u našem  gradu. Odlučili smo se za Jazine neovisno što su na Višnjiku bolji uvjeti jer smo smatrali da je za ovaj događaj prikladniji ambijent koji bi se trebao stvoriti u našem hramu košarke. A i blizu je centra grada, blizu je i Advent na Pet bunara tako da vjerujem kako ćemo privući više ljudi na utakmice koje će se održavati od sutra pa sve  do nedjelje. Pozivamo stoga sve zainteresirane da dođu u što većem broju podržati  naše mlade momke, a ulaz je za svih slobodan u sva četiri dana turnira.


Sastav Zadra
Vito Barbaroša, Duje Brala, Tomislav Mihael Buljan, Mario Fantina, Toni Hordov,  Edis Korman, Gabrijel Majica, Niko Manojlović, Luka Meštrić, Lovre Paleka, Luka  Smoljan, Lovre Višić, Roko Višić, Dominik Zelanto, Jure Planinić. Trener: Jurica  Ružić.


Raspored
DanasZadar – Partizan (9.30 sati), Crvena zvezda – Budućnost (11.45 sati), Cibona – Petrol Olimpija (18 sati), Zadar – Crvena zvezda (20.15 sati).
PetakPartizan – Petrol Olimpija (9.30 sati), Budućnost – Cibona (11.45 sati),  Crvena zvezda – Partizan (18 sati), Cibona – Zadar (20.15 sati).
SubotaPetrol Olimpija – Budućnost (9.30 sati), Crvena zvezda – Cibona (11.45  sati), Partizan – Budućnost (18 sati), Zadar – Petrol Olimpija (20.15 sati).
NedjeljaCibona – Partizan (10.30 sati), Petrol Olimpija – Crvena zvezda (12.45  sati), Budućnost – Zadar (15 sati).


Posljednja juniorska medalja  bronca  iz 2011.
Početkom hrvatske samostalnosti, pa i u vremenima nakon Domovinskog rata,  medalje u natjecanjima mlađih košarkaških selekcija bile se za Zadar poput običnog  dana u uredu. Štoviše, nisu bili rijetki oni koji su priznavali samo zlato. No, početkom trećeg tisućljeća došla su druga vremena pa je tako prošlo punih sedam godina  od kada su juniori Zadra osvojili medalju na PH. Bilo je to 2011. kada su Zadrani bili treći u Hrvatskoj. U toj su momčadi pod vodstvom trenera Petra Popovića nastupili: Anđelo Ivanov, Emilio Banić, Eddi Jurjević, Benjamin Bučaj, Marko Ramljak,  Mauro Mišlov, Karlo Ljubičić, Karlo Gjergja, Roko Jurlina, Domeniko Kresoja, Luka  Mujagić.